Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Χάκερ κατάσκοποι «υπέκλεψαν δεδομένα για το νέο μαχητικό των ΗΠΑ»

Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν
Κυβερνοκατάσκοποι, πιθανώς κινεζικής προέλευσης, κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες που αφορούν το ακριβότερο πρόγραμμα του Πενταγώνου, το μαχητικό αεροσκάφος F-35, κόστους 300 δισ. δολαρίων, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal.
Νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι χάκερ εισέβαλαν επανειλημμένα σε υπολογιστές του προγράμματος και αντέγραψαν δεδομένα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και τα ηλεκτρονικά συστήματα του F-35, γνωστού και ως Joint Strike Fighter.
Δεν κατάφεραν πάντως να αποκτήσουν πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία διατηρούνται αποθηκευμένα σε ασφαλείς υπολογιστές που δεν συνδέονται στο Διαδίκτυο.
Οι κατάσκοποι, αναφέρει το Reuters, φέρεται να αξιοποίησαν ευάλωτα σημεία των υπολογιστικών δικτύων σε δύο από τους τρεις υπεργολάβους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αεροπλάνου.
Βασικός εργολάβος είναι η Lockheed Martin, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ βασικούς ρόλους έχουν η BAE Systems, η οποία επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει, και η Northrop Grumman, η οποία παρέπεμψε τις ερωτήσεις στη Lockheed.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα το Πεντάγωνο επίσης αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, ωστόσο η πολεμική αεροπορία φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα για την εισβολή.
Πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι η επίθεση προερχόταν από την Κίνα, επισημαίνουν πάντως ότι η προέλευση των κατασκόπων είναι δύσκολο να αναγνωριστεί στο Διαδίκτυο.
Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν επίσης ότι τους τελευταίους μήνες έχουν παραβιαστεί και τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της πολεμικής αεροπορίας.
Το δημοσίευμα έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από αναφορές για εισβολή κυβερνοκατασκόπων, πιθανώς Κινέζων, σε συστήματα του αμερικανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης