Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

M1A1 Abrams για τον Ελληνικό Στρατό

Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το ζήτημα της προμήθειας μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αμερικανικά αποθέματα, που συμπεριλαμβάνει όλες τις θέσεις αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για το θέμα στο blog, περιλαμβάνεται στο σχετικό άρθρο του τρέχοντος τεύχους της Π&Δ (Ιανουάριος 2012, Νο 313).
Στο μεταξύ το θέμα μπαίνει στην επόμενη φάση του, καθώς η επιτροπή που είχε μεταβεί στις ΗΠΑ για επιθεώρηση των πλεονασματικών αρμάτων επέστρεψε, έχοντας αξιολογήσει υπερδιπλάσια των 400 Abrams που χρειάζεται ο ΕΣ.
Τα ευρήματά της, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ θετικά με τα οχήματα να βρίσκονται κατά μέσο όρο σε καλύτερη της αναμενόμενης κατάσταση, θα ενσωματωθούν στην συντασσόμενη μελέτη από το ΓΕΣ για την σκοπιμότητα προμήθειας. Η τελευταία θα περιλάβει εκτός της αρχικής αξιοποίησης, το κόστος των πυρομαχικών και των άλλων προβλέψεων δημιουργίας υποδομής, τις απαιτήσεις συντήρησης και υποστήριξης καθώς και άλλες παρελκόμενες ανάγκες και δαπάνες εκσυγχρονισμού και μάλιστα για ολοκληρωμένο κύκλο ζωής του οπλοσυστήματος (25 χρόνια), κάτι που πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, ειδικά για μεταχειρισμένο υλικό. Με βάση την μελέτη αυτή, το ΓΕΣ θα προωθήσει ιεραρχικά την εισήγησή του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την κυβέρνηση.
Η αίσθηση είναι ότι οι διαδικασίες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ το αρχικό αίτημα προς την αμερικανική πλευρά έχει συμπληρωθεί και με άλλο που αφορά παρελκόμενα οχήματα υποστήριξης, εξομοιωτές και βοηθήματα εκπαίδευσης, μηχανολογικό εξοπλισμό δοκιμών και συλλογές εργαλείων σε επίπεδο εργοστασίου βάσης κ.ά.
Πτήση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης