Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Το στέγαστρο άργησε 13 χρόνια

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕ 4,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

«Μοναδικό για την Αθήνα» χαρακτηρίζεται το μοντέρνο στέγαστρο που θα τοποθετηθεί πάνω από την παλαίστρα του Λυκείου του  Αριστοτέλη. Ενιαίο και χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα, θα αιωρείται εν μέρει από καλώδια. Το ύψος του θα φτάνει τα 8 μ. πάνω  από το έδαφος, όσο δηλαδή μια διώροφη κατοικία  Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να... κληρώσει το λαχείο για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, που βρίσκεται μόλις 300 μ. από τη Βουλή των Ελλήνων: το Λύκειον του Αριστοτέλους. Και παρά την οικονομική κρίση, βρέθηκαν μέσω χορηγίας του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) τα 4,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να κατασκευαστεί επιτέλους το στέγαστρο που θα προστατεύσει τη φιλοσοφική σχολή που ίδρυσε ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 335 π.Χ. Στο ίδιο έργο εντάσσεται και η ενοποίηση του Λυκείου με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 36 στρεμμάτων.

Οι πόρτες δεν θα ανοίξουν ωστόσο αμέσως για το κοινό- παρά το γεγονός ότι ο περίφημος, έκτασης 11 στρεμμάτων, αρχαιολογικός χώρος μένει απρόσιτος από τη στιγμή της ανακάλυψής του (1996) - καθώς στην καλύτερη περίπτωση οι εργασίες θα αρχίσουν το 2010 και για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται τουλάχιστον ένας και πλέον χρόνος, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

Το κρυφτούλι με τη χρηματοδότηση για τη μελέτη του μοντέρνου τοξωτού στεγάστρου από μέταλλο που θα καλύπτει την «καρδιά» του Γυμνασίου του Λυκείου του Αριστοτέλη, την Παλαίστρα (50x48 μ.), αρχίζει από το 2003. Στο παρελθόν τα χρήματα που εξασφαλίζονταν άλλοτε κατέληγαν σε λογαριασμό άλλων έργων και άλλοτε δεν εκταμιεύονταν, με αποτέλεσμα το ΥΠΠΟ να μην μπορεί να πληρώσει τη μελέτη εφαρμογής για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός κατασκευής του στεγάστρου (η μελέτη υπογράφεται από τα γραφεία Καραδήμου, Γαντέ και Τριπιδάκη).

Ο κώδωνας του κινδύνου για την τύχη των αρχαιοτήτων στο μεταξύ χτυπούσε επίμονα από τον Φεβρουάριο του 1997. «Τα θεμέλια της Παλαίστρας κινδυνεύουν επειδή είναι κατασκευασμένα από ακατέργαστους λίθους και λάσπη ως συνδετικό υλικό και γιατί βρίσκονται σε φυσική κοιλότητα του εδάφους, στις υπώρειες του Λυκαβηττού, όπου συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής. Και τα τρία μικρά προσωρινά στέγαστρα που καλύπτουν τα πιο ευπαθή σημεία της ανασκαφής, οι τρεις αντλίες, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι στερεώσεις, οι καθαρισμοί και οι εργασίες συντήρησης δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν το μόνιμο στέγαστρο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Έφη Λυγκούρη, η οποία αποκάλυψε την «καρδιά» του Γυμνασίου του Λυκείου, την Παλαίστρα, στον χώρο όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή.

Τη λύση στο πρόβλημα του στεγάστρου που χρόνιζε έδωσε η χορηγία του ΟΠΑΠ, που μέχρι πέρυσι τροφοδοτούσε το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του περιβόητου ειδικού λογαριασμού ο οποίος καταργήθηκε για λόγους διαφάνειας. Τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και το ΥΠΠΟ, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η χορηγία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση του ειδικού λογαριασμού αλλά πρωτοβουλία του Οργανισμού στο πλαίσιο της χορηγικής πολιτικής του.

4,5 εκατ. ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης έρχονται να στεγάσουν το Λύκειον του Αριστοτέλους 13 χρόνια μετά την ανακάλυψή του στην καρδιά της Αθήνας

Με μια ματιά

Το Γυμνάσιο του Λυκείου λειτουργούσε από τον 6ο αι π.Χ.

και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα της Αθήνας. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε. Το 335 π.Χ. ιδρύει στον χώρο του Γυμνασίου ο Αριστοτέλης τη φιλοσοφική σχολή του. Αποτελούσε χώρο εκγύμνασης των Αθηναίων εφήβων στα όπλα. Έχει πάρει το όνομά του από το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνος. Σήμερα σώζονται τα θεμέλια της Παλαίστρας με την κεντρική αυλή και βοηθητικές δεξαμενές που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ ένα μέρος της «κόβεται» από το Ωδείο Αθηνών.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης