Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ούτε δεσμεύσεις, ούτε υποσχέσεις

Οικονομική κρίση, τρομοκρατία και ενέργεια έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή. Παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το Αιγαίο ζήτησε ο πρωθυπουργός

Μισή ώρα ήταν αρκετή για τον Αμερικανό πρόεδρο να υπαγορεύσει, έστω και με χαμόγελα και σε θερμό κλίμα, τη δική του νέα ατζέντα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να επιχειρεί να αποσπάσει... κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, καθώς ούτε ουσιαστικές δεσμεύσεις ούτε υποσχέσεις υπήρξαν από αμερικανικής πλευράς.


Η κρίσιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως την όρισε ο κ. Ομπάμα, αφορά την «οικονομική κρίση, την τρομοκρατία και την ενέργεια», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε αυτή την πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τον κ. Καραμανλή.

Ούτε δεσμεύσεις, ούτε υποσχέσεις

Στις ενθουσιώδεις διαρροές, πάντως, περί «κατανόησης» των ελληνικών θέσεων από τον κ. Ομπάμα, πρέπει να υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος Μπους στην πρώτη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή είχε δείξει κατανόηση, για να αναγνωρίσει 4 μήνες αργότερα τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»...

Σε μια στροφή στους μέχρι τώρα χειρισμούς των σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση Ομπάμα η Αθήνα όχι μόνο εξέθεσε τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα (σε αντίθεση με τα όσα δήλωνε περί αυτονομίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τα Ελληνοτουρκικά και περί... επαρχιωτισμού), αλλά εμμέσως επανήλθε στο αίτημα της κ. Μπακογιάννη προς τη Χ. Κλίντον για αμερικανική... παρέμβαση προς την Τουρκία στο θέμα της έντασης στο Αιγαίο.

Ο κ. Καραμανλής, στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα, στο κεφάλαιο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας» εξέθεσε τη γνωστή ελληνική θέση στήριξης της Τουρκίας, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η προοπτική
υπονομεύεται από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, που έχει συνέπειες και στη συνοχή της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που ακολούθησε άφησε να πλανάται η προοπτική... παρέμβασης του ίδιου του Μπ. Ομπάμα προς τον Τ. Ερντογάν για το ζήτημα της έντασης.

Μια τέτοια κίνηση, όμως, αυτή η διαφαινόμενη δηλαδή στροφή της ελληνικής διπλωματίας, ειδικά την περίοδο που η Τουρκία αποτελεί πραγματικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και ενώ η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αναδειχθεί και δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής σε «έντιμο διαμεσολαβητή», δημιουργεί ερωτηματικά.

Εάν πάντως έχει δρομολογηθεί μια παράλληλη διαδικασία, οι πρώτες ενδείξεις θα υπάρξουν σήμερα, που πρόκειται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη η υπ. Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Μπαμπατζάν, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο.

Στο θέμα των Σκοπίων είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να τονίσει με έμφαση την ελληνική θέση, εξήγησε ότι είναι ο ίδιος Μακεδόνας και δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τον κάτοικο της Βουλγαρικής «Μακεδονίας» ή των Σκοπίων και αυτό καθιστά αναγκαία την εξεύρεση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε την απόφασή του να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη χωριστά από τους άλλους θρησκευτικούς αρχηγούς της Κωνσταντινούπολης, σε μια συμβιβαστική λύση, που καθόλου δεν αντισταθμίζει τη μη επίσκεψή του στο Φανάρι, και αντάλλαξε με τον κ. Καραμανλή προσκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ενημερώσει για την πρόθεσή της να επαναφέρει τη δύναμη στο αρχικό επίπεδο του 2002, να στείλει δηλαδή δυνάμεις από την επικίνδυνη πια Καμπούλ στην πιο ελεγχόμενη Χεράτ και να προχωρήσει σε αναδιάταξη της ελληνικής δύναμης, συμβάλλοντας πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία ανοικοδόμησης, ενώ αναμένεται να στείλει και κάποιο πολιτικό προσωπικό.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν διευρυμένης σύνθεσης, συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς η υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τ. Τζόουνς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Φριντ (η παρουσία του δεν συνιστά βεβαίως καλό σημάδι, μια και είναι ο εμπνευστής όλων των κινήσεων που έχουν ενοχλήσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια) και ο πολιτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, κ. Αξελροντ.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η κ. Ντ. Μπακογιάννη και ο Β. Μεϊμαράκης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρέσβης Α. Σάνδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Τ. Σταματόπουλος, και ο Ευ. Αντώναρος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Τετ α τετ αύριο Βαρθολομαίου με Ομπάμα

Πρόσκληση για το επίσημο δείπνο που παρατίθεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν των ξένων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν στη Σύνοδο για τον Διάλογο των Πολιτισμών έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος αύριο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η αμερικανική αποστολή.

Χθες ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και την ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι κοινές οι θέσεις σε ό,τι αφορά τα Ευρωτουρκικά, όπως κοινός είναι ο αγώνας για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΠΑΣΟΚ
Εθιμοτυπική η συνάντηση, αδικαιολόγητοι οι πανηγυρισμοί

Εθιμοτυπική χαρακτηρίζει τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ και θεωρεί αδικαιολόγητους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αβροφροσύνη του Μπ. Ομπάμα και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της συμμετοχής του Κ. Καραμανλή στις διεθνείς συναντήσεις των τελευταίων δύο ημερών.

«Δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική θέση της χώρας σήμερα στο εξωτερικό, μια θέση με συρρικνωμένο κύρος και ρόλο, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση με την απραξία και απουσία της από τις διεθνείς εξελίξεις τα τελευταία πέντε χρόνια», επισήμανε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «ποια πρόοδος σημειώθηκε ή ποια προοπτική θετική διαπιστώθηκε για τα εθνικά μας θέματα».

«Διότι ήδη παρακολουθήσαμε τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει δημοσίως την επιθυμία του για ένταξη στο ΝΑΤΟ της "Μακεδονίας", όπως την αποκάλεσε στην επίσημη παρέμβασή του», σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. «Διότι ήδη παρακολουθούμε τα ανταλλάγματα που πιθανότατα έλαβε η Τουρκία προκειμένου να συναινέσει στον διορισμό του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στάθηκε στην «εξωθεσμική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς προϋποθέσεις».

«Οι συναντήσεις με τους ηγέτες των συμμάχων και εταίρων είναι πάντα σημαντικές και χρήσιμες, πρέπει όμως να προετοιμάζονται και να αξιοποιούνται κατά τρόπο που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι τις πρόσκαιρες επικοινωνιακές ανάγκες μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που παραπαίουν», κατέληξε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΧΙΛΑΡΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Χθες, στην Πράγα, στη συνάντηση που είχαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τη Χ. Κλίντον, η Αμερικανίδα υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ένταξης της «Μακεδονίας» στη λογική της απόφασης του Βουκουρεστίου και εξέφρασε απορία για ποιον λόγο δεν γίνεται αυτός ο συμβιβασμός από την ηγεσία της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες (ελληνικών πηγών), εξέφρασε και την κατανόησή της στις ελληνικές θέσεις.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε δεκτή με «μεγάλη ικανοποίηση» από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς προβλήθηκε ως άσκηση πίεσης στη σκοπιανή πλευρά για λύση.

Βεβαίως η τοποθέτηση αυτή θα πρέπει να μεταφραστεί και σε έμπρακτη πίεση προς τον κ. Γκρούεφσκι, ώστε να αποδεχθεί τον συμβιβασμό, ενώ βεβαίως δεν είναι γνωστό εάν η αμερικανική πλευρά, όταν αναφέρεται σε ελληνική θέση, κατανοεί ότι αυτή συνίσταται όχι απλώς σε «κοινά αποδεκτή σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό ονομασία», αλλά σε ονομασία για «όλες τις χρήσεις».

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης