Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Διαβεβαιώσεις για αγορές γαλλικών όπλων με απευθείας ανάθεση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ δυνατό επίπεδο επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αγορά όπλων από τη Γαλλία με απευθείας ανάθεση παρ΄ όλο που απέφυγε τη δέσμευση σε συγκεκριμένο και ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαβεβαίωσε τον Γάλλο πρόεδρο κ. Ν. Σαρκοζί κατά το γεύμα εργασίας που είχαν στο Παρίσι ότι το ΚΥΣΕΑ έχει εγκρίνει την αγορά από τη Γαλλία μέσω διαπραγματεύσεων και διακρατικής συμφωνίας 6 φρεγατών, για τις οποίες μάλιστα έχει προϋπολογιστεί κόστος στο τρέχον 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 2,2 δισ.

ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος τη γενικευμένη οικονομική κρίση εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα που να προβλέπει άμεση παραγγελία.

Στην ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπεται η ίδια διαδικασία αγοράς από τη Γαλλία (απευθείας ανάθεση) 15 ελικοπτέρων Super Ρuma για έρευνα και διάσωση ναυαγών - το προϋπολογισθέν κόστος ανέρχεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη προμήθεια δεν έγινε καμία αναφορά από τις προαναφερθείσες κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ωστόσο ότι εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με τις φρεγάτες.

Αντίθετα φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την αγορά δύο ελικοπτέρων αυτού του τύπου (Super Ρuma) που εκκρεμούσε από παλιά.

Για τις τελικές συζητήσεις επισκέφθηκε το Παρίσι ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών κ. Ε. Βασιλάκος, λίγες ημέρες πριν μεταβεί εκεί ο Πρωθυπουργός και ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι τα δύο ελικόπτερα αγοράζονται έναντι 39,8 εκατ. ευρώ από περίπου 43 εκατ. ευρώ που ζητούσαν αρχικά οι Γάλλοι.

Τα μαχητικά
Ανοιχτό παράθυρο στη Γαλλία φρόντισε να αφήσει πάντως ο κ. Καραμανλής και για την αγορά των 30-40 μαχητικών αεροσκαφών, για την οποία ήδη έχουν αρχίσει σκληρές «αερομαχίες» ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Ντασό με το Rafale.

Η Γαλλία που μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει εξαγωγή του αεροσκάφους (η πρώτη χώρα που αναμένεται να αγοράσει σύντομα Rafale είναι η Λιβύη και ίσως ακολουθήσει μία αραβική) θέλει οπωσδήποτε το ελληνικό συμβόλαιο που υπολογίζεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Ήδη έχει κάνει πρόταση αντικατάστασης 20 παλαιών Μιράζ 2000 με Rafale με συνυπολογισμό του κόστους, η οποία δεν προχώρησε- τώρα ετοιμάζεται για νέα, προφανώς βελ τιωμένη. Παρ΄ όλο που παράγοντες της πλευράς του Γιουροφάιτερ (Γερμανοί, Βρετανοί, Ιταλοί και Ισπανοί) και των Αμερικανών (Λόκχιντ και Μπόινγκ) περίμεναν ότι παράλληλα με τη διαβεβαίωση για τις φρεγάτες (και τα ελικόπτερα) η Ελλάδα θα έκλεινε την πόρτα στο Rafale, το θέμα έμεινε ανοιχτό.

Σκληρό πόκερ
Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση περιορίστηκε να πει στον κ. Σαρκοζί ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για αγορά μαχητικών αεροσκαφών και ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ελληνική ατζέντα. Θέση που ικανοποίησε έστω και συγκρατημένα τη γαλλική πλευρά, καθώς όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς, «κρατά το Rafale μέσα στο παιχνίδι». Από την πλευρά των ανταγωνιστών πάντως δινόταν η ερμηνεία ότι η ποιοτική διαφορά της ελληνικής θέσης όσον αφορά τις φρεγάτες και τα μαχητικά αποτυπώνει την προσπάθεια της Αθήνας να «κλείσει το μάτι» τόσο προς την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, που είναι ενοχλημένη με τη στάση του κ. Καραμανλή όσον αφορά τα Γιουροφάιτερ και τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» όσο και προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, με την οποία θέλει να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας μετά τη σύντομη συνάντηση Καραμανλή- Ομπάμα.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης