Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

«Δεν συζητάμε για τη Χάλκη...»

Τουρκική αδιαλλαξία για την υπόδειξη Ομπάμα και τη συνάντηση με Βαρθολομαίο

▅ Η τουρκικήδυσαρέσκεια που εκφράστηκε χθες έχει περισσότερο να κάνει με το  γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε, αν και για μόνο δέκα λεπτά, τον  Πατριάρχη Βαρθολομαίο χωριστά και όχι μαζί με τους άλλους θρησκευτικούς  ηγέτες όπως είχε κάνει το 2004 ο Τζορτζ Μπους
Παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να πραγματοποιήσει με μυστικότητα τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξαφανίζοντας για ένα 24ωρο ακόμη και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, για να μη δυσαρεστήσει τους Τούρκους, οργισμένη ήταν χθες η αντίδραση της Άγκυρας που δηλώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα Χάλκης.

«Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να κλείσει το θέμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα αποφασίσει ανεξάρτητα» για το ζήτημα επαναλειτουργίας της Σχολής, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς- λένε διπλωματικές πηγές- ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να δράσει υπό την πίεση της Ουάσιγκτον.

Οι ίδιες πηγές λένε πως ακόμη κι αν υπήρχε σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν για τη Χάλκη δεν θα δημοσιοποιείτο τώρα, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, καθώς ο κ. Ερντογάν δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει ότι λειτουργεί καθ΄ υπόδειξιν των Αμερικανών. Πολύ περισσότερο για λόγους εσωτερικής πολιτικής, καθώς είναι πρόσφατη η πικρή γεύση που άφησαν στο κόμμα του κ. Ερντογάν οι δημοτικές εκλογές- το ΑΚΡ έχασε 8 μονάδες της δύναμής του- και οι καθημερινές επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

«Μοιράζεται μυστικά»
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική δυσαρέσκεια που εκφράστηκε χθες έχει περισσότερο να κάνει με το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε, αν και για μόνο δέκα λεπτά, τον κ. Βαρθολομαίο χωριστά και όχι μαζί με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες όπως είχε κάνει το 2004 ο Τζορτζ Μπους. Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Γκιορμέζ, αξιωματούχος της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, «εμείς ξέραμε ότι θα γίνει κοινή συνάντηση. Μας προκαλεί λύπη, αν έχει κάποιο πρόβλημα ο Πατριάρχης, να το μοιράζεται με έναν ηγέτη μιας άλλης χώρας μυστικά». Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις ανακριβείς, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημος διάλογος ανάμεσα στο Φανάρι και την τουρκική κυβέρνηση.

«Είναι λογικό η κυβέρνηση της Τουρκίας, απολαμβάνοντας την αναγνώριση του αναβαθμισμένου διεθνούς ρόλου της, να επιδεικνύει, με τρόπο μάλιστα κατηγορηματικό, αδιαλλαξία σε σχέση με θέματα σεβασμού δικαιωμάτων και διεθνούς νομιμότητας, όπως το θέμα της Χάλκης. Η Τουρκία με τις συμπεριφορές της αυτές παραβιάζει τους κανόνες δικαίου που διαμορφώνουν και τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό θα το βρει μπροστά της», δήλωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα εξωτερικά θέματα.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ
να δείξει ότι λειτουργεί καθ΄ υπόδειξιν των ΗΠΑ για εσωτερικούς λόγους καθώς το κόμμα του έχασε 8 μονάδες στις Δημοτικές
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης