Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Δύο ημερομηνίες-ορόσημο για Σκόπια και Κυπριακό

Δύο ημερομηνίες-ορόσημο για Σκόπια και Κυπριακό

Δυναμική για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα δημιουργηθεί το Σεπτέμβριο (Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) και για επίλυση του Κυπριακού το Δεκέμβριο (Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα αποφασίσει για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας που αναμένουν σοβαρές εξελίξεις με πρωτοβουλία της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. (θα ξεκινήσει τον Ιούνιο).

Η ελληνική διπλωματία γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο ορόσημα για τα μείζονα εθνικά θέματα και προετοιμάζει την άμυνά της, στον απόηχο της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, με την οποία επισφραγίστηκε η επιλογή της Αγκυρας ως του στρατηγικού εταίρου της Ουάσιγκτον, όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου αλλά στην ίδια την Ευρώπη. «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις συνέπειες της ραγδαίας αναβάθμισης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Μια πρώτη συνέπεια ήταν η καθυστέρηση με την οποία αναρτήθηκε στο blog του Λευκού Οίκου φωτογραφία (με μια λακωνική λεζάντα) της προχθεσινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν είχε αρχικώς καταγραφεί στο επίσημο πρόγραμμα, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.

Παρόλο που «δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», μόλις χθες έγινε γνωστό από συνεργάτες της ότι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται να επισκεφθεί το Ιράκ και ότι θα γίνει προσπάθεια αναζωογόνησης των διαύλων επικοινωνίας με το Ιράν και τη Συρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική διπλωματία θα αναζητήσει -εκ των υστέρων- ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με την προσδοκία ότι θα αποκτήσει κώδικα επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Η απόλυτη υποστήριξη που προσφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δημιουργεί προβληματισμό σε διπλωματικούς κύκλους, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συνέδεσε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. με εκπλήρωση όρων, όπως η επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Οπως ανέφερε χθες ανώτατη διπλωματική πηγή, η ελληνική θέση παραμένει σταθερή («πλήρης συμμόρφωση σημαίνει πλήρης ένταξη»). Εχει γίνει πάντως αντιληπτό στην Αθήνα ότι σύντομα θα ξεκινήσει σοβαρός διάλογος στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ειδικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας (όπως επιδιώκουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλα κράτη-μέλη). Στο διάλογο αυτό η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με τη θέση ότι ακόμη και η διαμόρφωση ειδικής σχέσης εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης της διπλωματικής σημασίας της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα και διακινεί το επιχείρημα ότι η Ουάσιγκτον δίνει αξία στη γειτονική χώρα επειδή γειτνιάζει με «ζώνες πυρός».
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης