Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

«Πιέζουν» οι Ρώσοι για τον αγωγό South Stream

AΠOΦAΣIΣMENH να προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream εμφανίζεται η ρωσική κυβέρνηση, η οποία θέτει ως έτος έναρξης λειτουργίας του έργου το 2015. Στις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση η ρωσική πλευρά πιέζει για την υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα επιλύει διαδικαστικά ζητήματα προώθησης του έργου και θα προετοιμάζει την ίδρυση της κοινής εταιρίας Gazrpom - ΔΕΣΦΑ. Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά πως η διεθνής οικονομική κρίση θα ευνοήσει την υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών έργων μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς η πτώση των τιμών των μετάλλων θα μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής και ως εκ τούτου επιδιώκει να περιοριστεί ο χρόνος προετοιμασίας, ώστε να αρχίσει η κατασκευή το ταχύτερο δυνατό.

Oπως δήλωσε μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, λίγο πριν αναχωρήσει για τη διεθνή ενεργειακή διάσκεψη της Βουλγαρίας, η Ρωσία θα τηρήσει τις αποφάσεις για διοχέτευση φυσικού αερίου στον αγωγό South Stream όχι αργότερα από το 2015. «Η διαδικασία των συνεννοήσεων για τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να υπογραφούν σε διακυβερνητικό επίπεδο και μεταξύ των εταιριών, ολοκληρώνεται και η ρωσική πλευρά δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ως προς την υλοποίηση του έργου», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός. Αναφερόμενος μάλιστα στις συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες εταιρίες, ο κ. Σματκό είπε ότι «τα σχετικά έγγραφα με τις ελληνικές εταιρίες έχουν συμφωνηθεί και θα υπογραφούν σε σύντομο χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν επίσης προχωρήσει αισθητά με τις τσεχικές και τις βουλγαρικές εταιρίες.

Ειδικά με τη βουλγαρική πλευρά, η σχετική αναθεωρημένη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σματκό δεν προχωρούν άσχημα και οι συνομιλίες με τη Σλοβενία και την Τσεχία. Η ρωσική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για τον South Stream έναντι του Nabucco, που θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας και στηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Μάλιστα προβάλλει ως βασικό πλεονέκτημα του South Stream τα αποθέματα αερίου της Ρωσίας, που όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά Ρώσοι αξιωματούχοι επαρκούν για 50-100 χρόνια.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης