Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Als® Class 100: Ελληνική μελέτη σχεδίασης κορβέτας για το ΠΝ


Ψηφιακή απεικόνιση της κορβέτας Als® Class 100. (©Als NSD Greece)
Πολύ πέραν του σταδίου της μελέτης αντίληψης (concept study) βρίσκεται η πρωτοβουλία της ελληνικής ομάδας σχεδίασης Als NSD (Naval Ship Design) Greece για έρευνα, ανάπτυξη και σχεδιασμό μονάδας κρούσης επιφανείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μελέτη σχεδίασης (design study) στην οποία επενδύθηκαν περισσότερες από 15.000 ώρες εργασίας της ομάδας σε διάστημα 18 μηνών, υπό την εποπτεία των κ. Ιωάννη Τζαγκαράκη και κ. Ιωάννη Λαζανά, με πολυετή εμπειρία στη σχεδίαση και παραγωγή πολεμικών πλοίων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η μελέτη και σχεδίαση της κορβέτας Als® Class 100, ώστε να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στον σχεδιασμό συνεργάζονται και συμβάλλουν επίσης εξειδικευμένοι οίκοι και επιστημονικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε διάφορους τομείς. Στις 26 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη παρουσίαση της σχεδίασης στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις από την πρώτη παρουσίαση του Δεκεμβρίου 2009.
Η κορβέτα Als® Class 100 αποτελεί σύγχρονη και εντελώς πρωτότυπη σχεδίαση, η οποία ενσωματώνει όλες τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της ναυπηγικής τεχνολογίας διεθνώς. Τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου επελέγησαν με προσοχή μεταξύ των πλέον σύγχρονων παγκοσμίως, ενώ σε κάθε κατηγορία προτείνονται δύο ή περισσότερες εναλλακτικές επιλογές. Το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο όμως είναι πως πρόκειται για σχεδίαση αμιγώς ελληνική, ενός πολεμικού πλοίου που μπορεί να ναυπηγηθεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ελληνικής δημιουργικής σκέψης. Το πλοίο είναι εξαρχής σχεδιασμένο με βάση τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και τις επιχειρησιακές ιδιομορφίες του Αιγαίου και του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας, αντί της εκ των υστέρων προσαρμογής μιας σχεδίασης ανεπτυγμένης με βάση διαφορετικές απαιτήσεις. Η υλοποίηση του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής της κορβέτας  Als® Class 100, επιπλέον των αυτονόητων σημαντικών ωφελημάτων για το ΠΝ και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, θα προωθήσει το σχεδιαστικό και κατασκευαστικό έργο των ελληνικών ναυπηγείων, θα εξασφαλίσει πρόσθετες θέσεις απασχόλησης και θα επιτρέψει την υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων κατασκευαστικών πρακτικών και τεχνολογιών ναυπήγησης.
Κύρια χαρακτηριστικά της σχεδίασης κορβέτας πολλαπλών ρόλων είναι το ικανοποιητικό εκτόπισμα, η μεγάλη ακτίνα ενεργείας και αυτονομία, η ταχύτητα και ευελιξία. Το σκάφος χαρακτηρίζεται από ισχυρά χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας –τεχνολογία Stealth– και από μειωμένη ακουστική, θερμική και μαγνητική υπογραφή. Τα κύρια χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ολικό μήκος 105,7m, πλάτος 15,5m, εκτόπισμα 2.655t και αυτονομία 21 ημερών. Στα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται επίσης:
  • Ανάπτυξη εντελώς νέων γραμμών (Body Plan) με παρουσία βολβού για μείωση της αντίστασης του σκάφους, σύμφωνα με τις επικρατούσες νέες τάσεις στον τομέα κατασκευής πολεμικών πλοίων.
  • Μελέτη και σχεδιασμός γενικών διατάξεων του σκάφους με βάση τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ.
  • Μελέτη νεωτεριστικού προωστήριου σκεύους τύπου Συνδυασμού Ντίζελ Και Αεριοστροβίλου (CODAG) για μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομία, μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων και ακτίνα ενεργείας 4.000 ναυτικών μιλίων με 15 κόμβους.
  • Σχεδιασμός των χώρων ενδιαίτησης σύμφωνα με τις ειδικότερες απαιτήσεις του ΠΝ για άνετη και ασφαλή διαμονή του πληρώματος.
  • Μελέτη και σχεδιασμός σύμφωνα με τους κανονισμούς του Γερμανικού Νηογνώμονα για την κατασκευή πολεμικών πλοίων.
  • Δυνατότητα προσαρμογής των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σκάφους με την ανάπτυξη οικογένειας σκαφών που να καλύπτουν ευρύτερες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του ΠΝ, καθώς και για διεκδίκηση εξαγωγών με την κάλυψη ειδικών αναγκών των δυνητικών πελατών.
  • Μεγιστοποίηση της συμμετοχής ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και αύξηση της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας, για «ελληνοποίηση» σε βάθος των προμηθειών των ΕΔ.
Τα συστήματα μάχης της κορβέτας  Als® Class 100 προορίζονται να εξασφαλίσουν σημαντική αναβάθμιση των ικανοτήτων του ΠΝ σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου, με ταυτόχρονη αύξηση των επιλογών σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ). Καίρια απαίτηση είναι η ικανότητα ισχυρού πλήγματος στον αντίπαλο για την απόκτηση και διατήρηση του θαλασσίου ελέγχου στις περιοχές των ναυτικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση Συστήματος Κάθετης Εκτόξευσης (VLS) με δύο εναλλακτικές επιλογές:
  • Mk41 με 16 θέσεις (κυψέλες) για χρήση των ESSM, στην ανάπτυξη και παραγωγή των οποίων συμμετέχει η χώρα μας, είτε εναλλακτικά βλημάτων SM-2.
  • Υπό προϋποθέσεις SYLVER A50 με 16 θέσεις, για χρήση βλημάτων Aster 15 ή εναλλακτικά Aster 30.
Προβλέπεται επίσης δυνατότητα εγκατάστασης είτε του ολοκληρωμένου ιστού ICAS, είτε του αντίστοιχου Ι-Mast με ραντάρ τεσσάρων ενεργών φασικών διατάξεων Sea Master 400.
Ελληνική Άμυνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης