Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Αναγνωρίζεται η ύπαρξη κατοχής

Η έπαυλη που ανέγειραν οι Όραμς στην περιουσία του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, νομικό κείμενο που εκδίδεται από ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό θεσμό, αναγνώρισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική εισβολή, κατοχή και τουρκικά στρατεύματα. Το στοιχείο αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ στο παρελθόν σε νομική υπόθεση που αφορούσε το περιουσιακό (π.χ. Ττιτίνα Λοϊζίδου).
Η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων βασίστηκε στο γεγονός ότι η απόφαση ενός Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη - μέλη, ακόμη και όσον αφορά περιουσίες στα κατεχόμενα. Σε χθεσινές του δηλώσεις στη «Σ» από το Λουξεμβούργο, ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, ο Κωνσταντής Καντούνας, ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΕΚ εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του πελάτη του του. Όπως είπε, το Δικαστήριο δημιούργησε χθες προηγούμενο, αφού πλέον ιδιώτης μπορεί να στραφεί νομικά σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά άλλου ιδιώτη, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Με άλλα λόγια, εάν μια απόφαση εθνικού Δικαστηρίου, με κατάληξη οικονομικές αποζημιώσεις, δεν εκτελεστεί, ένας αιτητής μπορεί να ζητήσει την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και της ακίνητης περιουσίας του αντίδικού του που βρίσκονται σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον ακριβή υπολογισμό της περιουσίας, ο αιτητής θα εξασφαλίσει τα χρήματα που επιδικάστηκαν από το Δικαστήριο και δεν τα έλαβε. Ο κ. Καντούνας είπε ότι «μετά τη χθεσινή απόφαση, γνωρίζουμε την κατεύθυνση που θα λάβει η υπόθεση».
Να σημειωθεί ότι το ΔΕΚ κατέληξε σε ερμηνεία κανονισμού στη βάση πέντε ερωτημάτων, κατά πόσον η κυπριακή νομοθεσία μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιοχή η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας. Η απόφαση των δικαστών ικανοποίησε τα αιτήματα Αποστολίδη και δέσμευσε το Αγγλικό Εφετείο, όπου προσέφυγε ο Αποστολίδης μετά την απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου, ότι ο Αποστολίδης δεν μπορούσε για τεχνικούς λόγους να λάβει αποζημιώσεις από τους Όραμς. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Αγγλικό Εφετείο, όταν οι Βρετανοί δικαστές αναγνώρισαν ως ιδιοκτήτη γης στη Λάπηθο τον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα, αλλά δεν αποδέχθηκαν το νομικό επιχείρημα, ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10, της Συνθήκης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό έγινε η έφεση στο αγγλικό Εφετείο. Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το Βρετανικό Εφετείο, για να αποφανθεί τελεσίδικα σε σχέση με την προσφυγή Αποστολίδη.


Η απόφαση στην Κύπρο

Το ζεύγος Ντέιβιντ και Λίντα Όραμς καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε καταβολή αποζημιώσεων προς το Μελέτη Αποστολίδη ύψους 10.000 λιρών (το 2004-2005) και παράλληλα διέταξε τους Άγγλους να κατεδαφίσουν την έπαυλη, την πισίνα και την περίφραξη που ανέγειραν στην περιουσία του Αποστολίδη. Παράλληλα, το Κυπριακό Δικαστήριο απαγόρευσε τις οποιεσδήποτε άλλες επεμβάσεις στην περιουσία του Αποστολίδη.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Νομική Υπηρεσία τόνισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιτρέπει στους Κύπριους εκτοπισμένους να υπερασπιστούν κατά τρόπον αποτελεσματικό τα περιουσιακά δικαιώματά τους εναντίον των σφετεριστών των περιουσιών τους ενώπιον των αστικών Δικαστηρίων της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση σημειώθηκε ότι «ο σοβαρός και υπαρκτός πλέον κίνδυνος που διατρέχει κάθε αλλοδαπός, ο οποίος επιδιώκει να "αγοράσει" ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης. Με τον τρόπο αυτό, οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ενισχύονται, εφόσον αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων». Ακόμα, η Νομική Υπηρεσία πρόσθεσε ότι το «ΔΕΚ έκρινε ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με τέτοιες περιουσίες και ότι με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται για μιαν ακόμη φορά η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα των Αρχών της Δημοκρατίας για το σύνολο του εδάφους της χώρας».
Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη, ο Μελέτης Αποστολίδης μαζί με το δικηγόρο του Κωνσταντή Καντούνα θα δώσουν διάσκεψη Τύπου και θα δώσουν λεπτομέρειες για την απόφαση.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης