Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΓΕΣ: LoR για ABRAMS, M113A2 και M901A2



Επιστολή ενδιαφέροντος (LoR: Letter of Request) απέστειλε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ μεγάλου αριθμού κύριων οπλικών συστημάτων για την άμεση κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Το αίτημα απεστάλη μετά από πολύμηνες επαφές μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών αρχών με σκοπό να διασφαλιστεί η δωρεάν παραχώρηση των συστημάτων ως πλεονάζον πολεμικό υλικό (EDA: Excess Defence Articles). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr, το αίτημα που απεστάλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες κύριου πολεμικού υλικού:


-    400 άρματα μάχης M1A1 Abrams εξοπλισμένο με πυροβόλο L44 των 120 χιλ. Ήδη οι αμερικανικές αρχές έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες ελληνικές τη διαθεσιμότητα 1000 αρμάτων του τύπου εκ των οποίων οι αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ μετά από επιτόπου επιθεώρηση θα επιλέξουν τα 400 που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών όπως επίσης και βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστήριξης.


-    225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A2. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αριθμητική ενίσχυση και αντικατάσταση παλαιότερων οχημάτων του ιδίου τύπου (Μ113Α1) για τις ανάγκες του μηχανοκίνητου πεζικού αλλά των λοιπών όπλων ελιγμού και υποστήριξης μάχης των μονάδων εκστρατείας.


-    106 τεθωρακισμένα οχήματα-αντιαρματικοί καταστροφείς Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV). Τα οχήματα αυτά θα προστεθούν στα 292 που ήδη διατηρεί σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός και θα χρησιμοποιηθούν για την προικοδότηση των Λόχων Υποστήριξης (ΛΥΤ) των μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού επιφέροντας σημαντική αναβάθμιση των αντιαρματικών δυνατοτήτων τους.


Όλα τα ανωτέρω υλικά θα παραχωρηθούν σε κατάσταση «where is, as is» («όπου είναι, όπως είναι») και όπως στην περίπτωση των αρμάτων μάχης θα επιλεγούν μετά από επιτόπια επιθεώρηση αρμοδίων επιτροπών του ΓΕΣ. Το μόνο κόστος που θα επιφορτιστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το κόστος μεταφοράς από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αν και η ακριβής κατάσταση των ανωτέρω κυρίων υλικών δεν είναι γνωστή, αφού θα πρέπει να γίνουν εξονυχιστικές επιτόπιες επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ, εντούτοις υφίσταται αισιοδοξία ότι ο Ελληνικός Στρατός θα μπορέσει να αποκτήσει με μηδενικό κόστος αν όχι στο σύνολο τους επιθυμητούς αριθμούς τουλάχιστον σημαντικές ποσότητες από τους ανωτέρω τύπους.

Το «μεγάλο στοίχημα» βέβαια είναι η προμήθεια των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που σε περίπτωση που ευοδωθεί στο σύνολό της θα επιτρέψει τη ριζική ανανέωση του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού και τη σταδιακή απόσυρση τα επόμενα χρόνια των περίπου 400 Μ48Α5 MOLF που οδεύουν προς το τέλος του επιχειρησιακού τους βίου. Βέβαια, σε αντίθεση με τα M113A2 και τα Μ901Α2 ITV, τα οποία ήδη υπηρετούν σε μεγάλους αριθμούς στον Ελληνικό Στρατό και κατά συνέπεια υφίσταται ήδη η σχετική υποδομή συντήρησης και επισκευής, για στην περίπτωση των Μ1Α1 θα απαιτηθεί σημαντική επένδυση για τη δημιουργία της. Όμως μετά μία δεκαετία «αδιαφορίας» για την προμήθεια επιπλέον αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από τη Γερμανία στο πλαίσιο του ύψους 1,7 δις ευρώ συμβολαίου για την προμήθεια των 170 Leopard 2HEL, η απόκτηση των Μ1Α1 και μάλιστα σε αυτό τον αριθμό, αποτελεί πλέον μονόδρομο καθώς είναι αμφίβολο αν σήμερα διατίθενται στη δευτερογενή αγορά ισάριθμα Leopard 2A4. Πάντως το ΓΕΣ προκειμένου να καλύψει και αυτή την πιθανότητα έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές επίσημη πληροφόρηση περί του ακριβούς αριθμού διαθέσιμων προς παραχώρηση Leopard 2A4.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσπάθεια του ΓΕΣ είναι αξιέπαινη όχι μόνο γιατί τυχόν ευόδωση της θα καλύψει σημαντικά επιχειρησιακά κενά (με σημαντικότερο τη μαζική ανανέωση του αρματικού δυναμικού) του Ελληνικού Στρατού με μηδενικό κόστος πρόσκτησης, αλλά κι επιπλέον γιατί αποδεικνύει στην πράξη την προσαρμογή του κλάδου στα δυσμενή δεδομένα που θα χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η αποδέσμευση των ανωτέρω υλικών αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας και υψηλού συμβολισμού πολιτική χειρονομία των ΗΠΑ προς τη χώρα μας (απόρροια άραγε της γενικότερης γεωπολιτικής αναδιάταξης στην περιοχή μας;), ευελπιστούμε ότι με την ίδια οπτική η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και το ζήτημα δημιουργίας υποδομής συντήρησης και επισκευής των υλικών που πρόκειται να παραληφθούν από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού μειώνοντας σημαντικά το σχετικό κόστος.
defencepoint

1 σχόλιο:

  1. Παραχώρηση δωρεάν;
    πολύ κάλο ακούγεται,
    γιατί δεν τα παραλαμβάνει καμιά άλλη χωρά;
    το προσωπικό που θα τα χειρίζεται δεν θα πρέπει να εκπαιδευτεί;
    ανταλλακτικά που θα βρεθούν και με τι κόστος;

    κάποιοι θα γνωρίζουν περισσότερα, άντε να τα 'χουμε για να τα βλέπουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης