Προσπάθεια να βγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης από το «κάδρο» και να «υποβαθμιστεί» η σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, εκδηλώθηκε από το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.
Καθώς η «παράλειψη» είναι άγνωστη λέξη στον προγραμματισμό του Λευκού Οίκου, το πιθανότερο είναι η κίνηση αυτή να έγινε προς ικανοποίηση των «ανησυχιών και ενστάσεων» της τουρκικής κυβέρνησης.
Ετσι, ενώ η συνάντηση του κ. Ομπάμα με τους τέσσερις άλλους θρησκευτικούς λειτουργούς της Κωνσταντινούπολης (ραβίνο, Αρμένιο, Συροορθόδοξο και μουφτή) προβλήθηκε με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και τηλεοπτικών στιγμιοτύπων από το επίσημο τηλεοπτικό συνεργείο του Λευκού Οίκου και με αναφορές στο επίσημο «pool» του Λευκού Οίκου, αγνοήθηκε πλήρως η συνάντηση με τον Βαρθολομαίο με αποτέλεσμα ακόμη και το CNN να μεταδίδει ότι «δεν έγινε η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη».
Το παρασκήνιο αυτό προκάλεσε ενόχληση και προβληματισμό, καθώς είναι γνωστό ότι κατόπιν πιέσεων της Τουρκίας ο κ. Ομπάμα επρόκειτο να δει σε κοινή συνάντηση με τους άλλους τέσσερις τοπικούς θρησκευτικούς λειτουργούς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μία κίνηση ευθείας αμφισβήτησης του «Οικουμενικού» χαρακτήρα του Πατριαρχείου.
Παρεμβάσεις
Επειτα από παρεμβάσεις της Ομογένειας αλλά και της κυβέρνησης, έγινε δεκτό από την αμερικανική πλευρά να γίνει τουλάχιστον έστω και σύντομη, αλλά χωριστή, συνάντηση με τον Βαρθολομαίο (κάτι για το οποίο ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση, είχε λάβει διαβεβαίωση από τον κ. Ομπάμα στο Στρασβούργο).
Ο τελευταίος λόγος όμως ανήκε στην άλλη πλευρά, καθώς έγινε μεν η συνάντηση, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμανουέλ, αλλά «εξαφανίστηκε» από το επίσημο πρόγραμμα και τα δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενημερώνοντας Ελληνες δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη δεκαπεντάλεπτη συνάντησή του με τον κ. Ομπάμα και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσφέρει στο αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Και όπως είπε, εξήγησε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι το θέμα αυτό «δεν είναι πολυτέλεια ούτε θέμα γοήτρου, αλλά ουσιαστική ανάγκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το παρόν και το μέλλον του Πατριαρχείου».
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι θα αποβεί θετική και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, ενώ παρουσίασε και τις οικολογικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επόμενη μεγάλη εκδήλωση που θα οργανωθεί στον Μισισιπή.
Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου