Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Πάρε-δώσε... γιοκ


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν πρόκειται να δεχθεί να εισέλθει σε διαδικασία πάρε-δώσε, εάν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών διατηρηθεί, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. "Δεν θα δεχθούμε να μπούμε στο στόμα του λύκου" τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών δεν επιβεβαιώνει την αισιοδοξία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε δημοψηφίσματα τέλος του 2009 ή αρχές του 2010. Εκτός και αν, πρόσθεσε, υπάρξει διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων.
Ο κ. Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση, τι θα ακολουθήσει εφόσον δεν υπάρξει πάρε-δώσε, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι δυνατόν να καταθέσει κάποιες ιδέες που να προσπερνούν τα αδιέξοδα, αλλά χωρίς να επηρεάζονται θέσεις αρχής. Απ' εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα καταδειχθεί ποια πλευρά παρασπόνδησε και δεν τήρησε τη συμφωνηθείσα βάση, και το λόγο θα έχει η διεθνής κοινότητα, ασκώντας επιρροή στην τουρκική πλευρά να μεταβάλει τη στάση της.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε την Τουρκία ότι, για να βοηθήσει την ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να συνεργαστεί έτσι ώστε το Κυπριακό να επιλυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και στη βάση των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την Τουρκία" ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε λακωνικά "θα περιμένουμε να δούμε". Υπογράμμισε ότι έχει σημασία η ιδιότητα με την οποία θα γίνει δεκτός ο κ. Ταλάτ, αφού η μοναδική του ιδιότητα είναι του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. "Δυστυχώς, στο παρελθόν, κάποιοι υποδέχθηκαν τον κ. Ταλάτ δίνοντάς του άλλην ιδιότητα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συναντούν τον κ. Ταλάτ", υπενθύμισε, αναφερόμενος στη συνάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με τον τότε ψευδοπρωθυπουργό Ταλάτ.

Το ζητούμενο δεν είναι ο χρόνος
Τις δηλώσεις Ταλάτ σχολίασε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι το ζητούμενο για λύση του Κυπριακού δεν είναι ο χρόνος αλλά εάν η Τουρκία θα δείξει πραγματική πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.
Εάν βρεθεί μια λύση μέσα σε αυτές τις παραμέτρους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και η λύση να είναι διαρκής, τότε δεν είναι και δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα ο χρόνος, πρόσθεσε, για να τονίσει, ωστόσο, ότι "όσο λάθος είναι να στέλλεται το μήνυμα ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να δεχτούμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες τόσο λάθος είναι να βγαίνει από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ενοχλούμαστε αν η λύση θα είναι σύντομη".
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου διερωτήθηκε πού οφείλεται η αισιοδοξία του κ. Ταλάτ, ώστε να προαναγγέλλει δημοψήφισμα τέλη του 2009 ή αρχές του 2010. Διερωτήθηκε ακόμα εάν, όντως, υπάρχει τέτοια πρόοδος στις συνομιλίες, η οποία να δικαιολογεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Να ανησυχήσει η Κυβέρνηση
Αναφερόμενος στη συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ, ο κ. Ομήρου τόνισε πως "ό,τι και να λέμε, ό,τι και να λέγεται, η συνάντηση συνιστά αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα". Πρόκειται, συνέχισε, για ενέργεια, η οποία υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως διεθνούς αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας, αλλά και την Κυβέρνησή της.
"Αυτή η συνάντηση συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας" τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν εκφράζει ανησυχία για τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ο ίδιος "ανησυχεί σφόδρα" από τη συνάντηση, η οποία έρχεται ως συνέχεια των μηνυμάτων που έστειλε ο Πρόεδρος Ομπάμα ότι θεωρεί την Τουρκία ως χωροφύλακα της περιοχής. "Άρα πρέπει να ανησυχούμε και όσοι δεν ανησυχούν, πρέπει να ανησυχήσουν" είπε, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης