Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

«Είμαστε βήματα μπροστά»

23/04/2009

Δημήτρης Χριστόφιας και Κώστας Καραμανλής επανακαθόρισαν τους άξονες της πολιτικής Κύπρου - Ελλάδας, όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη στρατηγική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, έκανε λόγο για μια πολυεπίπεδη στρατηγική των δύο χωρών, που μας επιτρέπει «να βρισκόμαστε βήματα μπροστά από την Τουρκία…».

Την προσήλωσή τους στην ορθότητα της στρατηγικής για πλήρη ένταξη, πλήρη προσαρμογή της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στο θεσμικό της πλαίσιο επαναβεβαίωσαν χθες Κώστας Καραμανλής - Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τις επίσημες επαφές που είχαν χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της διήμερης, επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, ενώ, όσον αφορά τον πολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. στο πρόβλημα, υπογράμμισαν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αφ’ εαυτής επαρκή εγγύηση για την Κύπρο, απορρίπτοντας, ως μη συνάδουσα προς τις ευρωπαϊκές αρχές, την τουρκική θέση περί διατήρησης του συστήματος των εγγυήσεων στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Καραμανλής, άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες, να υπάρξει μια σχετική, μεταβατική χρονική περίοδος, όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Επανέλαβε, παρ’ όλα αυτά, ότι οι εγγυήσεις αποτελούν ιστορικό και πολιτικό αναχρονισμό, που δεν πρέπει να παραμείνει. Οι ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας εξέτασαν και την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, προβαίνοντας στην κοινή εκτίμηση, ότι, η έως σήμερα σημειωθείσα πρόοδος δεν ήταν η προσδοκώμενη. Επανατόνισαν, ωστόσο, τη θέληση της ε/κ πλευράς, «ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων», να συνεχίσει να προσέρχεται στις συνομιλίες με «καλή θέληση, ειλικρίνεια και λογικές θέσεις, με στόχο μιαν αμοιβαία αποδεχτή λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες».
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.


Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και ενόψει της αξιολόγησης της Άγκυρας τον προσεχή Δεκέμβριο, Κ. Καραμανλής και Δ. Χριστόφιας επισήμαναν ότι, υπό τις συνθήκες, η στρατηγική υποστήριξης της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η μόνη ρεαλιστική και ορθή, καθώς ερείδεται στη βάση της συλλογιστικής, ότι, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή και υιοθέτηση από την Άγκυρα όλων των αρχών, αξιών και κανόνων συμπεριφοράς της Ε.Ε., άρα και όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν προσφέρουν εν λευκώ επιταγή στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, καθώς η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση, από την πλευρά της, των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της Ε.Ε.
«Υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, γιατί πιστεύουμε ότι μια Τουρκία η οποία θα υιοθετήσει ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς, θα είναι μια Τουρκία η οποία θα είναι πολύ καλύτερη για τους πολίτες της, για ολόκληρη την Ε.Ε. και για τους γείτονές της», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η θέση αυτή, ωστόσο, υπογράμμισε, στηρίζεται στο «αξίωμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά της όλων των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της Ε.Ε.».


Πλήρης ένταξη, πλήρης προσαρμογή

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε πως «τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», στο μέτρο που, «κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Άγκυρα να συνεργαστεί για λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, υπό τις περιστάσεις, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ασφαλώς, πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, τόσο έναντι της Ε.Ε. όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει κάνει», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.
Της ακολουθούμενης στρατηγικής των δύο χωρών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπεραμύνθηκαν οι δύο ηγέτες, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οπωσδήποτε, προσώρας, «η στάση της Τουρκίας δεν κρίνεται ικανοποιητική», παραδέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής, επισήμανε, ωστόσο, πως, «αν αρχίσουμε να συζητούμε κάτι λιγότερο από την πλήρη ένταξη, θα αρχίσουμε να συζητούμε και κάτι λιγότερο από την προσαρμογή της Τουρκίας», σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Ψάχνεται η Τουρκία…

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε με έμφαση πως η «πολυεπίπεδη στρατηγική που ακολουθούμε», όχι μόνον έχει βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από τη γωνιά, αλλά της έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκεται «βήματα μπροστά» από την Τουρκία… «Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι πολυεπίπεδη. Να μου επιτρέψετε να πω, ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών από δικής μας πλευράς, για να τερματιστεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό, η καλή θέληση την οποία επιδεικνύουμε, η πειστικότητα στην ανάλυση των θέσεών μας για την εφαρμογή αυτής της πολυεπίπεδης στρατηγικής, έχουν βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από τη γωνιά, και νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μάς επαινούν γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες… Η Τουρκία ψάχνεται τον τελευταίο χρόνο, να βρει ερείσματα να βγει μπροστά. Δεν τα καταφέρνει. Εγώ ισχυρίζομαι, με όλη τη συναίσθηση αυτού που λέγω, ότι βρισκόμαστε βήματα μπροστά αυτή την ώρα… Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι η στρατηγική μας αυτή μας βγάζει μπροστά. Σίγουρα χρειάζεται πολλή υπομονή, πολλή εγκαρτέρηση, πολλή ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, όχι παρακαλώντας τον οποιονδήποτε, αλλά καταγγέλλοντας, την ίδια ώρα, ακριβώς τη συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Συναντήσεις με κόμματα

Το Κυπριακό, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησαν ο Κώστας Καραμανλής και οι ηγεσίες κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε συναντήσεις που είχαν αργά χθες το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗ.ΣΥ., του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα έχει σήμερα με τις ηγεσίες του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.
Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το Κυπριακό, υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία και των αποτελεσμάτων των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «μεγάλη σύμπτωση απόψεων» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική πλευρά, ενώ πρόσθεσε, παράλληλα, πως υπάρχει συναντίληψη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και στο «ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι, ώστε, αν υπάρχει δυνατότητα, να επιλύσουμε το Κυπριακό».


Ανησυχία ΔΗ.ΣΥ. για αξιολόγηση

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Κύπρος δεν επιτύχει πρόοδο μέσα από τους συσχετισμούς που πρέπει να δημιουργήσει στην Ευρώπη, εξέφρασε, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Και αυτό, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει το ενδεχόμενο, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι να θεωρήσουν ότι ναρκοθετούν το διάλογο σε περίπτωση επιβολής αρνητικών κυρώσεων στην Τουρκία. Τόνισε, επίσης, πως δεν μπορεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να συνεχιστεί χωρίς κόστος, θέση την οποία εξέφρασε με σαφήνεια, όπως είπε, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Θέλω να ελπίζω, ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε μέσα στην Ευρώπη, θα υποχρεώσει την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία», είπε ο κ. Αναστασιάδης.


Υπόμνημα ΕΥΡΩΚΟ

Υπόμνημα με όλες τις θέσεις του ΕΥΡΩΚΟ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες, αλλά και το ρόλο που Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διαδραματίσουν στη Μέση Ανατολή και στον ευρω-μεσογειακό διάλογο, επέδωσε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης και για το ότι υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές οι εγγυήσεις, καθώς οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αρχές».


Διαφωνία Οικολόγων

Μη ικανοποίηση εξέφρασε για τη στρατηγική Κύπρου και Ελλάδας, όσον αφορά τη διαχείριση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, μετά τη συνάντησή της με τον Κώστα Καραμανλή.
Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Οικολόγοι ζήτησαν «ευθαρσώς» από τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως, μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση, επιδείξουν «μια σθεναρή στάση όσον αφορά την Τουρκία».
«Να απαιτήσουμε πραγματικά να εφαρμόσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις τις», είπε η κ. Παναγιώτου, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι Οικολόγοι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν τοποθετηθεί αναφορικά με το ποια είναι η στρατηγική τους και το τι πρόκειται να πράξουν, νοουμένου ότι η Τουρκία δεν θα έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το Δεκέμβριο.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης