Σε «ελληνική και τουρκική Κύπρο» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποκαλύπτοντας γι' άλλη μια φορά τις τουρκικές προθέσεις σχετικά με τη μορφή της λύσης που επιδιώκει η Τουρκία. Επανέλαβε, ακόμη, την εμμονή της χώρας του στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι αν το σχέδιο γινόταν αποδεκτό, τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρούσαν από την Κύπρο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε και σε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου. Σε ερώτηση γιατί η Τουρκία, ενώ επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει καταργήσει τη βίζα σε Κυπρίους πολίτες. Παραδέκτηκε πάντως ότι το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Απάντηση στον Γκιουλ έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ξέρει πως «δεν σφραγίζουν καν τα διαβατήρια των Κυπρίων πολιτών, αλλά βάζουν ένα χαρτάκι μέσα στο διαβατήριο, το οποίο σφραγίζουν, επειδή ακριβώς έχουν το πρόβλημα της αναγνώρισης».
Ο Μάρκος Κυπριανού σημείωσε πως τη διευκόλυνση των επισκεπτών δεν μπορεί να υποκαταστήσει κατ' ουδένα τρόπο η επίσημη αναγνώριση ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., μιας ένωσης κρατών στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί. «Η απάντηση Γκιουλ κάθε άλλο παρά ικανοποιητική και μάλλον παραπλανητική είναι», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει προς τους συνομιλητές της και αποδεικνύει στους εταίρους της στην Ε.Ε. ότι η Τουρκία πρέπει να πεισθεί να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού. Επεσήμανε ότι η Τουρκία, ενώ λέει ότι στηρίζει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό, όταν αναφέρεται στη λύση και στην ουσία του προβλήματος παίρνει ή κάνει αρνητικές τοποθετήσεις. «Αυτό που αποδεικνύουμε στους εταίρους μας είναι ότι πρέπει να πεισθεί η Τουρκία να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού, διότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις, δεν δείχνει να έχει θετική στάση».
Ερντογάν: Πολιτική βαθέος κράτους
Ο Πρόεδρος της Βουλής διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ότι η αποτυχία του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας πιθανό να δημιουργήσει αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό. «Ο Ερντογάν ακολουθεί την πολιτική του βαθέος κράτους», τόνισε ο Μάριος Καρογιάν, ύστερα από ομιλία του σε εορτασμό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955.
Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι υπάρχει μια σταθερή τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, και υπενθύμισε ότι όταν παλαιότερα υπήρξε η μεγάλη διελκυνστίνδα και αντιπαράθεση ανάμεσα στο βαθύ κράτος και την κυβέρνηση Ερντογάν, ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι εκείνη την περίοδο είχε επέλθει ένας συγκερασμός, του οποίου τις επιπτώσεις θα τις νιώθαμε στην Κύπρο.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αλλάξει στάση και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ε.Ε.
Διαμάχη για τα... κλειδιά
Αντιπαράθεση για το θέμα Ερντογάν εκδηλώθηκε και μεταξύ ΕΥΡΩΚΟ και ΔΗΣΥ. Ο Δημήτρης Συλλούρης κατηγόρησε το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ ότι «μεμψιμοιρούν για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία και μας δίνουν την εντύπωση ότι ανησυχούν μήπως το κλειδί της λύσης το πάρει ο Ερντογάν και φύγει», και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι παραπλανούν το λαό και μεταθέτουν τις ευθύνες αλλού. «Εκτός εάν βλέπουν το αδιέξοδο της πολιτικής τους και ψάχνουν άλλοθι στην Τουρκία», είπε.
Αντίθετα, ο Νίκος Τορναρίτης εκτιμά ότι υπάρχει διαφορά στην πολιτική Ετσεβίτ, ο οποίος έλεγε ότι το Κυπριακό λύθηκε επί του εδάφους το 1974 και του Ερντογάν, ο οποίος «τουλάχιστον δημόσια λέγει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες». Ζήτησε, επίσης, «να μη μιλάμε για κλειδιά» και ζήτησε να υπάρξει επιθετική πολιτική.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου