Με περισσή λαμπρότητα και ποικίλους συμβολισμούς, ο 16ος πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος ενθρονίστηκε χθες στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος, που φιλοξένησε για πρώτη φορά παρόμοια τελετή μετά την ανοικοδόμησή του τη δεκαετία του '90.
Παρουσία περισσότερων από 4.000 προσκεκλημένων, δεκάδων αρχιερέων και αντιπροσωπειών από όλες τις τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες και άλλα δόγματα, ο διάδοχος του Αλεξίου Β', βοηθούμενος κατά την παράδοση από τους πρεσβύτερους επισκόπους Ουκρανίας και Λευκορωσίας έλαβε τρις τη θέση του στον πατριαρχικό θρόνο υπό τις επευφημίες στα ελληνικά «Αξιος! Αξιος!».
Παρόντες στην επιβλητική τελετή τόσο ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, η σύζυγος του οποίου Σβετλάνα έσπευσε πρώτη να μεταλάβει από τα χέρια του νέου πατριάρχη, ακολουθούμενη από μοναχές και πιστούς.
Για μια «νέα εποχή στην ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στη Ρωσία και διαλόγου με το κράτος σ' έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις» έκανε λόγο στη συγχαρητήρια προσφώνησή του ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, ο οποίος ασπάστηκε τον νέο πατριάρχη, εκτιμώντας ότι η συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας θα συνεχιστεί «στο όνομα της ανάπτυξης της χώρας και όλων των ορθοδόξων λαών». Είναι μάλλον η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρεται εν συνόλω στους ορθόδοξους λαούς, πολλοί εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθησαν στην τελετή. Τις ευχές όλων διεμήνυσε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, δεύτερος στην πρεσβυτερική τάξη, έχοντας στο πλευρό του τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο και Μαντινείας Αλέξανδρο, μητροπολίτες από την Κύπρο, τα Ιεροσόλυμα, καθώς και τον πρόεδρο της Μολδαβίας Βαρόνιν.
«Αδελφές Εκκλησίες»
Στο παρθενικό πατριαρχικό κήρυγμά του ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας τάχθηκε υπέρ της «ενότητας της οικουμενικής ορθοδοξίας» και διαβεβαίωσε ότι θα είναι ανοιχτός στον διάλογο με τις «αδελφές Εκκλησίες», όπου παρουσιάστηκαν συνεχείς τριβές επί πολλά χρόνια -προπαντός στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο- αλλά και σημάδια συνεννόησης τους τελευταίους μήνες. Υπογράμμισε πάντως ότι κεντρική του αποστολή είναι να υπερασπιστεί «τα εξωτερικά κανονικά σύνορα της ρωσικής Εκκλησίας», αναφερόμενος προφανώς στην επιδίωξη ουκρανικών πολιτικών και θρησκευτικών κύκλων να διεκδικήσουν το αυτοκέφαλο της Μητρόπολης του Κιέβου, αναζητώντας υποστήριξη και στο Φανάρι, το οποίο δείχνει μεν επιφυλακτικό, αλλά δεν αποθαρρύνει κατηγορηματικά τα σχέδια αυτά, που αποτελούν για τη Μόσχα αιρετική και διασπαστική πρωτοβουλία.
Πηγή: http://new.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου