Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) κατά την τελετή παράδοσης. (ΕΝΑΕ) |
Πραγματοποιήθηκε χθες 28 Ιανουαρίου στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά η τελετή παράδοσης της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ (F451) τύπου Standard ("S") στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά την υποβολή της στο πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ). Πρόκειται για την τέταρτη από τις 6 φρεγάτες "S" του προγράμματος ΕΜΖ, ενώ οι τελευταίες ΕΛΛΗ (F450) και ΑΙΓΑΙΟΝ (F460) βρίσκονται στα ΕΝΑΕ και αναμένεται να παραδοθούν τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2009 αντίστοιχα. Η φρεγάτα παραδόθηκε στον Αρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Ιωάννη Καραΐσκο (ΠΝ) από τον κ. Ιωάννη Μανωλέμη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθυντή Πωλήσεων Πολεμικών Πλοίων και Διευθυντή Διαχείρισης Ναυτικών Προγραμμάτων της ΕΝΑΕ. Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης βουλευτές.
Η σχετική Σύμβαση 010B/03 μεταξύ της τότε Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕ) και των ENAE υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 και ήταν ύψους 381.575.580 Eυρώ, από τα οποία 257.768.200 καλύπτουν υλικά και υπηρεσίες του κύριου υποκατασκευαστή, της Thales Naval Nederland (TNNL). Τα υπόλοιπα 123.810.380 Ευρώ καλύπτουν εργασίες και υπηρεσίες των ENAE, ενώ οι ελληνικές εταιρείες Signaal Hellas και SSMART ανέλαβαν υποκατασκευαστικό έργο αξίας 43,6 εκατ. Eυρώ. Η υλοποίηση του προγράμματος άρχισε τον Ιούλιο του 2004, ενώ η πρώτη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) παραδόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2006. Ακολούθησαν στις 14 Φεβρουαρίου και 25 Οκτωβρίου 2007 αντίστοιχα η δεύτερη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) και η τρίτη ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461).
Το πρόγραμμα ΕΜΖ διατηρεί γενικά αμετάβλητα τα οπλικά συστήματα των πλοίων, με εξαίρεση την προσθήκη εξοπλισμού Αυτόματης Εξαπόλυσης Αναλωσίμων (ALEX) της Sippican και δύο μονάδων Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm στις 4 φρεγάτες του Batch 1, καθώς οι ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ διαθέτουν ήδη ανάλογο εξοπλισμό. Ωστόσο αναβαθμίζεται αποφασιστικά η ικανότητα αξιοποίησης του οπλισμού, με την εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS) τύπου TACTICOS. Το τελευταίο αυτοματοποιεί τις λειτουργίες Αξιολόγησης Απειλών, Ανάθεσης Όπλων και Κατανομής Αισθητήρων (TEWASA) σε επίπεδο πλοίου και δύναμης επιχειρήσεων. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ανοχή σε βλάβες και αντοχή σε πλήγματα μάχης, επειδή στηρίζεται σε πανομοιότυπες Κονσόλες Χειριστή Πολλαπλής λειτουργίας (MOC) Mk3, στην κατανομή της ισχύος επεξεργασίας μεταξύ πολλαπλών υπολογιστών και σε διπλά δίκτυα σημάτων απεικόνισης (video) και δεδομένων, αποφεύγοντας μοναδικά σημεία των οποίων η αχρήστευση θα συνεπαγόταν καθολική κατάρρευση του συστήματος (single points-of-failure). Ενδεικτικά, σε περίπτωση αχρήστευσης ή υποβάθμισης απόδοσης ενός κόμβου υπολογιστή εκτελείται αυτόματη ανακατανομή των διαδικασιών λογισμικού. Το πρόγραμμα ΕΜΖ περιλαμβάνει την εγκατάσταση και ολοκλήρωση στο CMS τερματικού ζεύξης δεδομένων Link 11 τύπου MDM 2002 της Rockwell Collins.
Το σόναρ SQS-505 παραμένει αμετάβλητο, αλλά στον υπόλοιπο εξοπλισμό επιτήρησης και ελέγχου βολής οι παρεμβάσεις είναι εκτεταμένες. Ευδιάκριτες είναι η προσθήκη ενός ηλεκτροπτικού συστήματος ελέγχου βολής και επιτήρησης MIRADOR, καθώς και η αντικατάσταση του αντίστοιχου εξοπλισμού από ραντάρ έρευνας επιφανείας Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής (LPI) SCOUT Mk2 και από σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) CS-3701 της EDO, κάλυψης συχνοτήτων 0,5-2GHz χωρίς Εύρεση Διεύθυνσης (DF) και 2-18GHz με DF, ακρίβειας 2° RMS. Εκσυγχρονισμό και βελτιώσεις υφίστανται το κύριο ραντάρ επιτήρησης αέρος δύο διαστάσεων LW08 και τα ραντάρ ελέγχου βολής WM25 και STIR 180. Ειδικότερα στα πλοία του Batch 1, ο κοινός πομπός Ενισχυτή Διασταυρούμενου Πεδίου (CFA) του WM25 αντικαθίσταται από διαφορετικούς πομπούς έρευνας και ιχνηλάτησης. Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Επικοινωνιών 3 (ICS3) αντικαθίσταται από νέο σχήμα της EADS Hagenuk, με διατήρηση ορισμένων συσκευών αλλά κυρίως με την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού, περιλαμβανόμενων τριών πομποδεκτών UHF συμβατών με το πρότυπο αναπήδησης συχνότητας Have Quick II για επικοινωνία με αεροσκάφη, ενός V/UHF με χαρακτηριστικά Ηλεκτρονικών Αντι-Αντι-Μέτρων (ECCM) SATURN, καθώς και συστήματος ελέγχου και διαχείρισης επικοινωνιών. Περιλαμβάνεται επίσης ο εξοπλισμός τριών φρεγατών με σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών INMARSAT FLEET 77.
Το σύστημα ναυτιλίας των φρεγατών ολοκληρώνεται με το TACTICOS για διανομή δεδομένων αναφοράς πλοίου και μετεωρολογίας. Δύο Συστήματα Αδρανειακής Ναυτιλίας (INS) σταθερής στήριξης Mk39 Mod3A με Γυροσκόπια Δακτυλίου Λέιζερ (RLG) αντικαθιστούν τις γυροσκοπικές πυξίδες Mk29 και Mk23, ενώ εγκαθίσταται επίσης δέκτης Παγκόσμιου Συστήματος Τοποθέτησης (GPS). Τα πλοία αποκτούν Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Φορέα (IPMS) στηριζόμενο στην τεχνολογία Ricom 3500 της ολλανδικής Imtech. Αντικαθίστανται τέλος τα συστήματα και υποσυστήματα λειτουργίας ατμού από ηλεκτρικό εξοπλισμό, οι βραστήρες παραγωγής πόσιμου ύδατος από μονάδες αντίστροφης όσμωσης, οι μεταλλάκτες 400Hz από δύο μονάδες 80kVA της EuroAtlas και οι αεροσυμπιεστές υψηλής και χαμηλής πίεσης, το σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων, ο διαχωριστής υδάτων σεντίνας και οι αντλίες πυρόσβεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου