Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Βουλγαρία: Πράσινο φως για South Stream



Σκιές στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έριξε η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο στη Σόφια. Ο κ. Σμάτκο επισκέφθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη Σόφια προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της γειτονικής χώρας, σχετικά με τα τρία κοινά ενεργειακά projects, δηλαδή τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, το πυρηνικό εργοστάσιο Belene και τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από τις συναντήσεις του Ρώσου υπουργού προκύπτουν «αμφιβολίες για το μέλλον των δύο κοινών ενεργειακών project», ενώ για το South Stream η κυβέρνηση της Βουλγαρίας συμφώνησε να παραμείνει στο έργο. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο τηλεγράφημα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορισόφ δήλωσε για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ότι η Σόφια έχει σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες και ταυτόχρονα βλέπει μικρά οφέλη από το έργο.

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι «η Ρωσική πλευρά κατανοεί τις ανησυχίες του βουλγαρικού κοινού για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σε σχέση με τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα και είναι έτοιμη να παράσχει στη βουλγαρική πλευρά κάθε πληροφορία που μπορεί να είναι αναγκαία για να πειστούν οι κοινωνίες ότι το έργο είναι ασφαλές».

Σε αντίθεση με τον πετρελαιαγωγό, το κλίμα για το South Stream ήταν σαφώς καλύτερο στη διάρκεια των επαφών που είχε ο Ρώσος αξιωματούχος στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μπ. Μπορισόφ, ότι η Σόφια θα ωφεληθεί από τον αγωγό South Stream.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, οι οποίες ασχοληθούν με το σχέδιο συμφωνίας κατασκευής και τις προκαταρκτικές μελέτες του έργου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μόσχας, συναντήθηκε επίσης με τον Βούλγαρο υπουργό οικονομίας Τ. Τραϊκόφ και η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο κοινό ενεργειακό project του πυρηνικού εργοστασίου του Belene. Όπως έγινε γνωστό η Ρωσία πρότεινε να γίνει μέτοχος στο project η εταιρεία Rosatom αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης, κομμάτι που φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση του CERB. Οι όποιες αποφάσεις για το Belene θα γίνουν σύντομα γνωστές και θα ληφθούν με καθαρά οικονομικά κριτήρια και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό της προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης