Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Πιέσεις γιοκ για την αποχώρηση του Αττίλα


«ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ», ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Στρασβούργο
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Δεν υπάρχει πρόθεση από τη Σουηδική Προεδρία για άσκηση πιέσεων επί της Τουρκίας, προκειμένου να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο και να διευκολυνθεί η επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω του άλυτου κυπριακού προβλήματος, στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η θέση αυτή είχε διατυπωθεί με κομψό διπλωματικό τρόπο την τρίτη το βράδυ στο Στρασβούργο, σε Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών, με κύριο προσκεκλημένο τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα της ΕΕ, Frank Belfrage. Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελένη Θεοχάρους επισήμανε προς το Σουηδό αξιωματούχο ότι προβάλλεται, συνήθως, ο ισχυρισμός ότι το άλυτο Κυπριακό προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ως εκ τούτου, η κ. Θεοχάρους ρώτησε κατά πόσο υπάρχει πρόθεση από τη Σουηδική Προεδρία για την άσκηση πιέσεων επί της Τουρκίας, για απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, για να επιλυθεί βιώσιμα το Κυπριακό και κατ΄ επέκταση τα όποια προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, που προκαλούνται από το άλυτο κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ. Belfrage υποστήριξε ότι στο Κυπριακό βρίσκεται υπό εξέλιξη μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και προσδοκούμε, όπως είπε, να καταλήξει σε λύση. Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, επικεντρώνεται σε διάφορα ζητήματα και αυτό -δηλαδή της αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο- «είναι τμήμα αυτής της διαδικασίας».

Η Σουηδική Προεδρία πιστεύει ότι δεν πρέπει να κινηθεί η ίδια στη λογική και την πρακτική των πιέσεων επί της τουρκικής πλευράς, διότι η υπόθεση αυτή αφορά τις συνομιλίες και η ευθύνη ανήκει στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Το κλίμα αυτό επαληθεύεται από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, ο οποίος τονίζει παγίως, πλέον, ότι η ευθύνη ανήκει στους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων. Η άποψη, άλλωστε, που επικρατεί στην Επιτροπή και στην Προεδρία είναι ότι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι εποικοδομητική. Και σε διπλωματικό επίπεδο επισημαίνεται ότι θα «ήταν σφάλμα η διπλωματική εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό επί του παρόντος, παίρνοντας θέση είτε επί της μίας είτε επί της άλλης πλευράς».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης