Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

«Δεν απεμπολώ το δικαίωμα αρνησικυρίας για την Τουρκία»


Διαβεβαιώσεις Γιώργου Παπανδρέου για ευρωτουρκικά και Σκοπιανό
Φωτογραφία

Η ΧΡΗΣΗ
του βέτο κατά της Τουρκίας είναι ένα από τα χαρτιά που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ο Γιώργος Παπανδρέου εάν κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ερωτώμενος για το ποια θα είναι τα ελληνικά προαπαιτούμενα για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ και αν θα χρησιμοποιηθεί το βέτο, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Δεν απεμπολώ το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Η κυβέρνηση κατέβασε τα όπλα. Επιτέλους θέλουμε μια χώρα, η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει χειριστεί το θέμα για πολλά χρόνια κατά τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι τότε δεν υπήρξε καμία αναγνώριση των Σκοπίων από τις μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. «Οι αναγνωρίσεις ήρθαν επί ΝΔ», επισήμανε. «Εμείς χειριστήκαμε με δυναμισμό το θέμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει, την υιοθέτησε η κυβέρνηση, είναι αυτή της σύνθετης ονομασίας». «Δεν κάνουμε πίσω», πρόσθεσε.

Για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε τον αγωγό» και «έτσι όπως πάει εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Βούλησή μας είναι να προχωρήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπραγματευόμαστε κατά τη διάρκεια των συμφωνιών» σε θέματα όπως η περιβαλλοντική προστασία.

Ως προς το ενδεχόμενο να εθνικοποιηθεί κάποια τράπεζα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «έχουν τεράστια κέρδη και δεν είναι στόχος τους πρωταρχικώς η ανάπτυξη, αλλά βλέπουν μόνο τους ισολογισμούς τους». Τόνισε δε την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας, στον οποίο θα έχει λόγο το Δημόσιο, για να συμβάλλει και στον ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον Κ. Σημίτη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό στη Βουλή. «Σέβομαι τη δική του απόφαση» είπε και επαίνεσε το έργο του κ. Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τον «αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε όμως ότι κριτήριό του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι να έχει «μία μάχιμη ομάδα την επομένη των εκλογών».
φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης