Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πλούσιο μενού με Ερντογάν

Λύση μόνο εάν αλλάξει ρότα στο Κυπριακό η Τουρκία

Ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα είπε και με τον Ερντογάν

Φωτογραφία
Για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πρέπει να αλλάξει στάση η Τουρκία, υπογράμμισε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Την ίδια θέση εξέφρασε και στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο γενικός γραμματέας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο μετά από παρέμβαση του Κύπριου ηγέτη, ο οποίος απέκλεισε συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο εξωτερικό.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε λεπτομερώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, «χωρίς πάθος και φόβο». Στην ημίωρη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα που δημιούργησε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια επανέλαβε στον Γ.Γ. ότι οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ως κύριο καθήκον την υπεράσπιση και την υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι ο Γ.Γ. ενδιαφέρεται διακαώς για το πρόβλημα. «Με έχει συγχαρεί για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, για το θάρρος μας να προχωρούμε. Και βεβαίως εξέφρασε την ευχή να προχωρήσουμε παραπέρα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι «σε ό,τι αφορά στη συνάντηση μαζί μας, του είπα ότι για να γίνει συνάντηση πρέπει να γίνει στην Κύπρο, εκεί που διεξάγονται οι συνομιλίες, εκεί που ο ένας με τον άλλο, ο Ταλάτ κι ο Χριστόφιας δίνουν τη μάχη, ο καθένας με τις θέσεις του και δεν χρειάζεται να πάμε στο εξωτερικό για να συναντηθούμε. Και το έχει δεχθεί. Απ’εκεί και πέρα βέβαια, ο Γενικός Γραμματέας αναμένει τη στιγμή που θα έχει μία κίνηση προς τα μπρος. Και θα συμφωνήσω μαζί του. Προσωπικά έχω εξηγήσει στο Γ.Γ. με πολλή αντικειμενικότητα, χωρίς φόβο και με πάθος, τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη συνέχεια ότι, κατά τη διάρκεια γεύματος του Γ.Γ. είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αρκετά με τον κ. Ερντογάν. «Είπα στον Γ.Γ., όπως είπα και στον κ. Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι κλειδί για λύση του κυπριακού. Κι ότι θα πρέπει ο Ταλάτ να βοηθηθεί από την Τουρκία, να αλλάξει ρότα», τόνισε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε:
«Ανέλυσα τις θέσεις στο περιουσιακό, όπου είναι χάσμα απόψεων, τις θέσεις που αφορούν τους εποίκους, όπου στο παρόν στάδιο, ως πρώτη συζήτηση είναι χάσμα απόψεων, τις θέσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια, αλλά και για τη διακυβέρνηση. Και είπα ξεκάθαρα ότι έχω κάνει προσφορές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και περιμένω ανταπόκριση».

Ο γενικός γραμματέας, είπε ο Πρόεδρος, «ευχήθηκε να είμαστε σε εγρήγορση και να μην σταματήσουμε την προσπάθεια για γρήγορη όσο το δυνατόν λύση». Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι «εμείς θέλουμε λύση γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ ό,τι πολλοί άλλοι, όμως, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα τεθούν τεχνητά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη λύση. Και βεβαίως δεν θα γίνει καμιά επιδιαιτησία. Αυτά θέλω να τα ξέρει ο κόσμος όλος».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα Ντάουνερ, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Είναι το ίδιο να είσαι δημοσιογράφος, με όλο το σεβασμό προς εσάς, που μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε με περισσότερη ελευθερία ή ακόμη και με τα πολιτικά κόμματα, και με το να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρέπει διπλωματικά να χειρίζεσαι τα πράγματα; Μίλησα και γι’ αυτό (το θέμα) με τον τρόπο μου, λέγοντας και επιμένοντας ότι οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ως κύριο καθήκον την υπεράσπιση και την υλοποίηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών . Λοιπόν, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το νόημα αυτής της τοποθέτησης».

Σε άλλο ερώτημα για την ενδεχόμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας απάντησε:«Κατ’ αρχήν, ασφαλώς και εγώ πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Ασκούνται ενόψει επιδιαιτησίας…

ΕΝΤΟΝΕΣ
είναι οι πιέσεις που ασκούνται από την τουρκική πλευρά για την αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων ΕΘνών και την κατάθεση ιδεών. Οι κινήσεις αυτές ενισχύονται και από τρίτους, οι οποίοι θεωρούν πως χωρίς την υποβολή «γεφυρωτικών προτάσεων», η διαδικασία δεν θα προχωρήσει. Χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο εκπρόσωπός του δήλωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα ενδοκυπριακής λύσης και ζήτησαν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης