Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Άρχισαν τα δύσκολα για τη Μέρκελ

Επίδειξη ισχύος από τους νέους εταίρους της που άνοιξαν θέμα και για Τουρκία- Ε.Ε.


Αποφασισμένη να έχει τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνησή της έτοιμη πριν από την 20ή επέτειο της Πτώσης του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου,
δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Οι Φιλελεύθεροι ωστόσο, ο νέος της εταίρος, δείχνουν εξίσου αποφασισμένοι να εξαργυρώσουν τον εκλογικό τους θρίαμβο- ήδη χθες χαρακτήρισαν «ξεπερασμένη» τη θέση της Μέρκελ για την Τουρκία.

«Πρέπει να δοθεί στην Άγκυρα η ευκαιρία να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. ακόμα και αν χρειαστούν χρόνια» δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, ο υπεύθυνος των Φιλελευθέρων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στο πρακτορείο Reuters. «Πιστεύω πως αυτή η διατύπωση- “προνομιούχος σχέση”- είναι πια λίγο ξεπερασμένη στις μέρες μας» πρόσθεσε αναφερόμενος στη λύση που με δήλωσή της προτιμά η Άνγκελα Μέρκελ- όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί- όσον αφορά την Τουρκία. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κ. Μέρκελ δεν θα επιχειρήσει στο άμεσο μέλλον να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Πιστεύω πως εφεξής θα κρύβεται πίσω από τον Σαρκοζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουσεΐν Μπαγκτζί, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στην Άγκυρα, «μη θέλοντας να διακινδυνεύσει ούτε τη σταθερότητα της νέας της κυβέρνησης ούτε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις για ένα ενδεχόμενο που απέχει ακόμα χρόνια». Το ζήτημα της Τουρκίας, όμως, δεν είναι το μοναδικό στο οποίο διαφωνούν Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, κι ας ήταν ο συνασπισμός αυτός το όνειρο της Μέρκελ έπειτα από τέσσερα χρόνια «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους (14,6%), οι Φιλελεύθεροι είναι αναμφισβήτητα οι μεγάλοι νικητές των εκλογών της Κυριακής, αυτοί που θα δώσουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 332 εδρών. Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, πως αυτό το συναίσθημα του θριάμβου ήταν περισσότερο από εμφανές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ηγέτης του κόμματος, και εκτός απροόπτου νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, όταν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που είχε υποβάλει δημοσιογράφος του ΒΒC στα αγγλικά, υποχρεώνοντάς τον να τη θέσει εκ νέου στα γερμανικά, μέσω διερμηνέα, με το επιχείρημα «εδώ είμαστε στη Γερμανία».

Στο μεταξύ αναμένονται εξελίξεις και στο στρατόπεδο των μεγάλων χαμένων, των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκέντρωσαν με 23% το χειρότερο ποσοστό τους μεταπολεμικά. Ο επικεφαλής τους, Φραντς Μίντερφερινγκ, ήδη άφησε να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί επισημαίνοντας πως το κόμμα του θα συγκροτήσει τις επόμενες εβδομάδες νέα ηγετική ομάδα. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν επαρκεί και πως αν θέλουν να έχουν ξανά την ελπίδα να αναλάβουν την εξουσία μια μέρα, θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας και με τους Πράσινους και με την Αριστερά του Όσκαρ Λαφοντέν.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
θέλει κυβέρνηση πριν από την επέτειο της Πτώσης του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν θα είναι ούτε σύντομες ούτε εύκολες

[ ΓΝΩΜΗ ] Η Γερμανία παραμένει διαιρεμένη
ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Της Μary Dejevsky

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία οδηγεί εκτός από τα προφανή και σε κάποια λιγότερο προφανή συμπεράσματα. Το πρώτο λιγότερο προφανές συμπέρασμα είναι πως, παρότι η Μέρκελ έκανε εκστρατεία υπέρ ενός «μαυρο-κίτρινου» συνασπισμού, η ευχή της πραγματοποιήθηκε μόνο χάρη στο ποσοστό-ρεκόρ των Φιλελεύθερων. Ο Γκίντο Βεστερβέλε, λοιπόν, είναι σε ισχυρότερη θέση να διαπραγματευτεί για υπουργεία και πολιτικές από ό,τι θα περίμενε ενδεχομένως η Μέρκελ.

Το δεύτερο λιγότερο προφανές συμπέρασμα είναι πως, παρότι το κόμμα της Μέρκελ θα έχει τις περισσότερες έδρες στη νέα Μπούντεσταγκ, το βαυαρικό μισό της συμμαχίας, οι Χριστιανοσοσιαλιστέςπου ουδέποτε αγάπησαν τη Μέρκελμπορεί να γίνουν δύστροποι- και να υπονομεύσουν τη συμμαχία. Οι Φιλελεύθεροι, όπως και οι Χριστιανοσοσιαλιστές, είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς· αντίθετα με τους Χριστιανοσοσιαλιστές, ωστόσο, είναι κοινωνικά φιλελεύθεροι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Φτάνουμε έτσι στο τρίτο συμπέρασμα.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν «πικρή ήττα», παραμένουν το αδιαφιλονίκητο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα και η Αριστερά ως σύνολοΣοσιαλδημοκράτες, Κόμμα της Αριστεράς και Πράσινοι- εξασφάλισαν το 46% έναντι 48% της νικηφόρου συμμαχίας.

Η Γερμανία λοιπόν παραμένει διαιρεμένη, όπως ήταν και πριν από τέσσερα χρόνια, όπως και τόσες άλλες σύγχρονες δημοκρατίες.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης