Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Στο φως το αρχαίο τείχος της Παλαιομάνινας

Το τείχος και τα άλλα μνημεία της Αρχαίας Πόλης της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας, έρχονται σταδιακά στο φως από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη.


Στην Παλαιομάνινα του Δήμου Αστακού σώζονται τα επιβλητικά τείχη μίας οχυρωμένης πόλης της αρχαιότητας. Η περίμετρος τους είναι 1.800 μ. και το σωζόμενο ύψος τους φθάνει και τα 7 μέτρα. Μολονότι από την περιοχή έχουν προκύψει ευκαιριακά ευρήματα από τα οποία φαίνεται ότι η αρχαία εγκατάσταση στον τόπο αυτό και πολύ παλιά και ιδιαίτερα σημαντική ήταν, η πόλη δεν αποτέλεσε μέχρι πρόσφατα το αντικείμενο συστηματικής έρευνας.
Η εκκίνηση έγινε με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και από τον Σύλλογο των Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι εκτός από τα γνωστά τείχη του 5°" - 3ου π.Χ. αι., που περιβάλλουν ένα ιδιαίτερα τραχύ έδαφος, υπήρχε και άλλος, παλαιότερος περίβολος του 7°" π.Χ. αιώνα, που περιέβαλλε το ηρεμότερο υψίπεδο που χονδρικά καταλαμβάνει και η σημερινή κωμόπολη
Τα ευρήματα τόσο από τους χώρους περί το τάχος όσο και από την τρέχουσα έρευνα στον παλαιότερο αυτό περίβολο επιβεβαιώνουν και την εκπληκτική αδιάκοπη συνεχεία της κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας και την εξέχουσα θέση της πόλης αυτής διαχρονικά και στον έλεγχο και στον πολιτισμό της περιοχής.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης