Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Κενά «αέρος» στο Εθνικό


Διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις στα θέματα τακτικής

Θα αναζητηθεί κοινή συνισταμένη την Παρασκευή με μίνιμουμ θέσεις

Φωτογραφία

Α
ποκλίσεις τόσο στα θέματα τακτικής στο Κυπριακό όσο και στην προσέγγιση που θα διαμορφωθεί ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ το Δεκέμβριο, διαπιστώνεται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Χθες ολοκληρώθηκε η κατάθεση θέσεων (παρουσίαση έκαναν ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ) και σήμερα θα αρχίσει η συζήτηση. Την Παρασκευή θα γίνει ανακεφαλαίωση και θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση κοινής συνισταμένης. Όπως διαφαίνεται από τις θέσεις που έχουν κατατεθεί, η αναζήτηση κοινής γραμμής πλεύσης θα γίνει με μίνιμουμ συγκλίσεις.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο έγγραφα (εκτίμηση για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την ΕΕ). Το κυβερνών κόμμα, αξιολογώντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνει πως δεδομένης της στάσης της τουρκικής πλευράς δεν μπορούμε να μιλάμε για διαδικασία πάρε-δώσε. Τονίζοντας ότι στηρίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει -απαντώντας σε άλλα κόμματα- ότι «διαπραγματευτικές στρατηγικές οι οποίες ενδέχεται να φέρουν σε άμεση ρήξη τις δυο πλευρές δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια που διεξάγεται». Σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά, το ΑΚΕΛ καταγράφει μια σειρά από επιλογές που υπάρχουν ενώπιόν μας:
1) Πλήρη αναστολή της διαδικασίας ένταξης (δεν θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας για λύση»).
2) Η αναβολή της αξιολόγησης της Τουρκίας ως μία δεύτερη επιλογή «δεν μπορεί να προβληθεί από τη δική μας πλευρά εάν και εφόσον συνεχίζονται το Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει σημαντική πρόοδος. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει επιβράβευση στην ουσία της αδιαλλαξίας της Τουρκίας…».
3) Η υποβολή βέτο για το άνοιγμα κάθε ενταξιακού κεφαλαίου ως τακτική ισοδυναμεί με καταστρατήγηση της ενταξιακής διαδικασίας συνολικά.
4) Μια τέταρτη επιλογή αποτελεί η υποβολή βέτο σε εκείνα τα ενταξιακά κεφάλαια που αφορούν και επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπό τις περιστάσεις «αυτή είναι η επιλογή που διασφαλίζει καλύτερα και πιο ισορροπημένα, ότι από τη μια η Τουρκία δεν θα απεγκλωβισθεί από τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ότι θα υπάρξει συνέχεια σε μια ενταξιακή πορεία της».
Το ΑΚΕΛ εισηγείται την ανάληψη πρωτοβουλιών ενόψει Δεκεμβρίου.

Ο ΔΗΣΥ στο έγγραφό του εκφράζει την ανησυχία ότι «με τη συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική υπάρχει ο κίνδυνος παραχωρήσεων εκ μέρους της πλευράς μας σε κεφάλαια όπως αυτό της διακυβέρνησης χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί παραχωρήσεις εκ μέρους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως της ασφάλειας, του εδαφικού και του περιουσιακού». Η θέση του ΔΗΣΥ είναι όπως ο διάλογος επεκταθεί παράλληλα σε όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Η θέση αυτή «της παράλληλης διαπραγμάτευσης» δεν ταυτίζεται με τη θέση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για πρόταξη των θεμάτων αυτών. Εκφράζοντας διαφωνία για θέματα ενημέρωσης, τακτικής σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση για νέα στρατηγική για την λύση του Κυπριακού. Θέτει τις βασικές αρχές ( μετεξέλιξη, μία ιθαγένεια, κυριαρχίας, όχι παρεκκλίσεις) και σημειώνει τα εξής: Η πλήρης και ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (γεγονός που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη μικρής στρατιωτικής δύναμης εκ μέρους της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας) θα αποτελέσει ισχυρό και επαρκές εγγυητικό πλαίσιο και θα καταστήσει εφικτή τη διαπραγμάτευση σε σχέση με τις υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης». Για τα ευρωτουρκικά, ο ΔΗΣΥ θέτει αρχικά το εξής ερώτημα: Εάν προτεραιότητά μας είναι η οριστική λύση του Κυπριακού ή η επιδίωξη της ανταπόκρισης της Τουρκίας στις αυτονόητες υποχρεώσεις της έναντι ενός πλήρους μέλους της ΕΕ.

Χθες βράδυ, ο πρόεδρος δεξιώθηκε τα μέλη του Εθνικού στο εξοχικό του στο Κελλάκι.

Έκκληση για αμοιβαίες παραχωρήσεις

ΝΤΑΟΥΝΕΡ
Φωτογραφία
ΑΜΟΙΒΑΙΕΣπαραχωρήσεις θα πρέπει να υπάρξουν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι πρόθυμες.
Για τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τήρησαν εποικοδομητική στάση και εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αποφασιστικότητά τους για την επίλυση του Κυπριακού.
Στο μεταξύ, σε επιπλέον παραχωρήσεις των λεγόμενων ιθαγενειών σε εποίκους προσανατολίζεται η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον αρθογράφο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαβαντίς, Λεβέντ Οζαντάμ, που επικαλείται σχετικές πληροφορίες, το«κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας προσανατολίζεται να παραχωρήσει εκ νέου τη λεγόμενη ιθαγένεια σε 5.000 εποίκους.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης