Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Συγκλίσεις και κοινές συνισταμένες διεφάνησαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου ανάμεσα στο ΔΗ.ΚΟ., την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους, αναφορικά με τη διαπραγματευτική τακτική στο Κυπριακό και την αξιολόγηση της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων και τη σύμπηξη μιας ενιαίας στρατηγικής όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρία της διήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, προεδρεύοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία, που έγινε σε δύο φάσεις -πρωί και απόγευμα-, έγινε, κατ’ αρχάς, μια γενική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρόσφατες επαφές του σε Δαμασκό, Παρίσι και Ρώμη, και, ακολούθως, τα κόμματα κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους τόσο επί του Κυπριακού όσο και επί της αξιολόγησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στο ενδιάμεσο των δύο συνεδριών, άπαντα τα κόμματα που κατέθεσαν τις θέσεις τους χθες, ζήτησαν αναθεώρηση της ακολουθούμενης στρατηγικής στο Κυπριακό, ενώ υπέβαλαν συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εμμένοντας στη θέση ότι η Άγκυρα πρέπει να έχει κόστος κατά την αξιολόγησή της τον προσεχή Δεκέμβριο, αν αποστεί των δεσμεύσεών της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την πρωινή συνεδρία κατέθεσαν τις θέσεις τους επί του Κυπριακού και του οροσήμου της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, ενώ το ίδιο έπραξε κατά την απογευματινή συνεδρία, που ξεκίνησε στις 4.30μ.μ., το Κίνημα Οικολόγων. Τις θέσεις τους θα καταθέσουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ κατά τη σημερινή συνεδρία, ενώ ακολούθως θα διεξαχθεί συζήτηση με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας θα παραθέσει δείπνο προς τα μέλη του Ε.Σ. στην εξοχική κατοικία του στο Κελλάκι.

Α. Κυπριανού: Να επιδειχθεί η αναγκαία υπευθυνότητα

Σε δηλώσεις του μετά την πρωινή συνάντηση, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή δημόσιου διαλόγου, για όσο διαρκεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως η εμπέδωση κλίματος ενότητας είναι ύψιστη προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ. Για το θέμα της ενότητας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα διαφανεί κατά την εξέλιξη της συζήτησης κατά πόσο αυτή θα καταστεί κατορθωτή, όπως και το αν η σύνοδος του Εθνικού θα συνεχιστεί και την Τετάρτη.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο θέμα των διαρροών, επισημαίνοντας:
«Ό,τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο και η παράκλησή μου είναι να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να τοποθετηθούμε με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο Εθνικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

ΔΗ.ΚΟ.: Αλλαγή στρατηγικής

Το ΔΗ.ΚΟ. κατέθεσε εγγράφως τη θέση του στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την πρωινή συνεδρία.

Το ΔΗ.ΚΟ. ζητεί επανεξέταση και αναδιαμόρφωση της ακολουθούμενης πολιτικής, ενόψει της δεύτερης κρίσιμης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων, αλλά και της επικείμενης αξιολόγησης της Τουρκίας.
«Αυτά που λέμε εμείς τα εννοούμε. Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζεται από μια συνέπεια. Αυτά που έχουμε πει πριν, ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές, ως γενικούς πυλώνες, τα επαναλάβαμε τεκμηριωμένα σήμερα και με έγγραφο που κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Καρογιάν, επιβεβαιώνοντας πως οι προτάσεις του κόμματος κινούνται σαφώς προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της ακολουθούμενης πολιτικής στο Κυπριακό.


Το έγγραφο που κατέθεσε ο Μ. Καρογιάν

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα βασικά σημεία των θέσεων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του ΔΗ.ΚΟ. είναι τα εξής:

Α) Αλλαγή τακτικής στις απευθείας διαπραγματεύσεις με πρόταξη των κρίσιμων κεφαλαίων του Περιουσιακού, του Εδαφικού, των Εγγυήσεων και των Εποίκων, όπου είναι δυνατόν να αναδειχθεί η τουρκική αδιαλλαξία και όπου η ε/κ πλευρά θεωρείται ότι έχει «λαμβάνειν».

Β) Να καθοριστεί με απόλυτη σαφήνεια και ευκρίνεια το περιεχόμενο κρίσιμων όρων, όπως ομοσπονδία, διζωνικότητα, δικοινοτικότητα, ενιαία κυριαρχία, πολιτική ισότητα, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε τρόπο ώστε να συμφωνούν προς τις κοινές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ’89, αλλά και να καθίσταται ξεκάθαρο τόσο προς την άλλη πλευρά όσο και προς τρίτους τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σ’ αυτούς τους όρους.

Γ) Συζήτηση στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων του θέματος των Βρετανικών Βάσεων, επί τη βάσει της αρχής ότι το κυπριακό κράτος θα πρέπει να έχει πλήρη κυριαρχία εφ’ όλης της επικράτειάς του.

Δ) Η στρατηγική αξιολόγησης της Τουρκίας να στηριχθεί στην αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ότι η Άγκυρα οφείλει να τηρήσει πλήρως τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου.

Ε) Αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, με τη σύσταση υποεπιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους των κομμάτων και του Προεδρικού, η οποία θα συνέρχεται στο ενδιάμεσο των συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου και θα προετοιμάζει τις συνεδρίες.
Το ΔΗ.ΚΟ. διατυπώνει, επίσης, έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες για τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τη δεύτερη φάση των συνομιλιών (πάρε-δώσε), θεωρώντας πως ήδη οι θέσεις της ε/κ πλευράς «εφάπτονται» των κόκκινων γραμμών και, εφεξής, η «γραμμή» της διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να εξέρχεται του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς δικαίου.


ΕΔΕΚ: Σύγκλιση με ΔΗ.ΚΟ.

Συγκλίνουσες προς τις θέσεις του ΔΗ.ΚΟ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλά και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γιαννάκη Ομήρου μετά το πέρας της πρωινής συνεδρίας, είναι οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ.

Και η ΕΔΕΚ, όπως και το ΔΗ.ΚΟ., προκρίνει την αναγκαιότητα αναδιαμόρφωσης της διαπραγματευτικής τακτικής της ε/κ, προτάσσοντας αμέσως και με επιτακτικότητα τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, του περιουσιακού, του εδαφικού, των εποίκων κ.λπ., ενώ και στο ζήτημα της αξιολόγησης της Τουρκίας, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών προτείνει την υιοθέτηση «σκληρής στάσης», με πλήρες πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου.
Η ΕΔΕΚ έθεσε επίσης και το θέμα της επιδιαιτησίας, επισημαίνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να επαναβεβαιώσει τη θέση του τόσο στο θέμα της επιδιαιτησίας όσο και σε αυτό των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ώστε η απόρριψή τους να διαλάβει το χαρακτήρα σαφούς και δεσμευτικής πολιτικής θέσης.

«Στόχος μας -επισήμανε ο Γ. Ομήρου- είναι η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, για να υποχρεωθεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της μέσω της αξιοποίησης της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας».

ΕΥΡΩΚΟ: Επιστροφή στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου


Έγγραφο, αποτελούμενο από τρεις βασικούς άξονες, κατέθεσε το ΕΥΡΩΚΟ, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του κόμματος Δ. Συλλούρης.

Οι άξονες του Ευρωπαϊκού Κόμματος προνοούν, Α) τη διεξαγωγή εις βάθος συζήτησης για τη σφυρηλάτηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής, Β) την επιστροφή στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που έχει εγκαταλειφθεί, Γ) την υιοθέτηση σκληρής στάσης όσον αφορά την αξιολόγηση της Άγκυρας το Δεκέμβριο.
«Το ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσε μια πρόταση για την ενότητα στο εσωτερικό, μια για τη θέση του κόμματος στο Κυπριακό και άλλη μία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», δήλωσε ο Δ. Συλλούρης, για να προσθέσει:
«Η συζήτηση συνεχίζεται. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι εμείς κάναμε την τοποθέτησή μας, δώσαμε τρία σημειώματα», είπε, σημειώνοντας πως θα αναμένει και την κατάθεση των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων.


Οικολόγοι: Πάγωμα όλων των κεφαλαίων

Πάγωμα όλων των κεφαλαίων στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Τουρκίας, αν η τελευταία δεν συμμορφωθεί προς το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, προτείνει το έγγραφο που κατέθεσε το Κίνημα των Οικολόγων κατά τη χθεσινή απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Κινήματος, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Γ.Γ. Ντίνος Πασπαλίδης, δεν πρέπει να ανοίξει κανένα κεφάλαιο, «ενόσω η Τουρκία δεν συμμορφώνεται προς το Πρωτόκολλο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κύπρου». Οι Οικολόγοι ζήτησαν, επίσης, επεξήγηση στο θέμα των Εποίκων, αφού θεωρούν ότι υπήρξε αρνητική διατύπωση εκ μέρους της ε/κ πλευράς, ενώ πρότειναν την επανασύσταση των τεχνικών επιτροπών, με εντολή να συνεχίσουν τη συζήτηση των βασικών κεφαλαίων στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές.


Επίσκεψη Σαρκοζί τον Νοέμβριο

Πριν από την κατάθεση των θέσεων των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε ενημέρωση του Ε.Σ. για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Γαλλία και Ιταλία, για τα οποία εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι, εκτός απροόπτου, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Νοέμβριο, για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, έργο το οποίο κατασκευάζει γαλλική εταιρεία.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι η Δαμασκός θα τερματίσει τα δρομολόγια Λατάκιας-κατεχομένων τον επί θύραις Οκτώβριο, ενώ αποκάλυψε, επίσης, ότι τα ΗΕ απολογήθηκαν στον ίδιο, για την πρόσφατη διαρροή εγγράφων που αναφέρονταν στις επαφές του Α. Ντάουνερ με πολιτικούς αρχηγούς.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών, ο ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη, αποκαλύπτοντας ότι η Ελληνίδα ομόλογός του εισηγήθηκε όπως Αθήνα και Λευκωσία προτείνουν από κοινού μια ενδιάμεση θέση για το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας, η οποία μεν να στέλνει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, αλλά να μην είναι ιδιαίτερα σκληρή, ώστε, Ελλάδα και Κύπρος, να μην απομονωθούν από τους εταίρους τους.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης