Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Έθαψαν και την «κυπριακή λύση»

Ακόμα μια παράμετρος της συμφωνίας Χριστόφια - Ταλάτ, "η κυπριακή λύση", τινάχθηκε στον αέρα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κατοχικός ηγέτης, με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μόνο των Κυπρίων αλλά της διεθνούς κοινότητας, απαίτησε ενεργότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησε επιδιαιτησία και γενικά αχρήστευσε το δόγμα "λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους".
Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, στην Ουάσινγκτον, ο Ταλάτ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο στο Κυπριακό, και να υποστηρίξουν επιτάχυνση των συνομιλιών και αποκάλυψε ότι θα ζητήσει το διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Ο Ταλάτ, ύστερα από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, ανακάλυψε ξαφνικά ότι η θέση "το Κυπριακό θα το λύσουν οι Κύπριοι", έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της λύσης και άλλαξε το δόγμα, σύμφωνα με το οποίο "το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές και όχι ενδοκυπριακό".
Κατά τον Ταλάτ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη και αν επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στο Κυπριακό, αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων. Κάλεσε, επίσης, τον Γ.Γ. να αναλάβει ενεργότερο ρόλο, υποστηρίζοντας ότι η μη λύση του προβλήματος αποβαίνει σε βάρος του ΟΗΕ.
Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι η καθυστέρηση της λύσης εγκυμονεί κινδύνους μη λύσης και αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι, εάν γινόταν αποδεκτό, σήμερα θα είχαν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την πλήρη λειτουργία της λύσης.
Επανέλαβε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποβάλλει προτάσεις "που δεν συνάδουν με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και δυσκολεύουν τη διαδικασία".
Απειλούν με διακοπή
Τις θέσεις Ταλάτ, με τις οποίες ανατρέπεται "η κυπριακή λύση", στήριξε με δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά. "Η δήλωση του κ. Ταλάτ ότι μια ενδοκυπριακή λύση δεν είναι εφικτή, ουσιαστικά αντανακλά την παρούσα κατάσταση στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ταλάτ χρησιμοποίησε την έκφραση αυτή καθώς δεν πιστεύει πια ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι δυνατή χωρίς τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και αποτελεί απάντηση στη θέση Χριστόφια ότι δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία", πρόσθεσε.
Ο Ερτσακιτζά κλήθηκε να σχολιάσει και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και υποστήριξε ότι "η παρούσα στάση του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Χριστόφια να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις". Έσπευσε, μάλιστα, να προειδοποιήσει ότι "η χαώδης πολιτική κατάσταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως να προκαλέσει διακοπή των συνομιλιών".
Διαφωνεί ο Έρογλου
Ο ψευδοπρωθυπουργός Έρογλου διαφώνησε με τη θέση Ταλάτ για ενεργότερη εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό, λέγοντας ότι "ένα σχέδιο λύσης που θα παρουσιάσουν οι ξένες δυνάμεις, θα ικανοποιεί τους Ελληνοκυπρίους και όχι τους Τουρκοκυπρίους". Κάλεσε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με στόχο "να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και των δύο λαών".
Ο Έρογλου αντιτάχθηκε στην απογραφή πληθυσμού, από ανεξάρτητο διεθνή Οίκο, λέγοντας ότι δεν μπορούν οι ξένοι να αποφασίσουν για το μέλλον των εποίκων.
Συνασπισμοί κομμάτων
Το μέλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, δικηγόρος Τουφάν Ερχουράν, δήλωσε ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για εκλογή προέδρου από κοινό ψηφοδέλτιο, από τη γερουσία, προνοεί τη συνεργασία στη δημιουργία ομοσπονδιακής κυβέρνησης από συνασπισμό ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.
Με την εισήγηση αυτή, πρόσθεσε, δεν καταργούνται οι δύο δημοκρατίες και κάλεσε όσους υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση να είναι έτοιμοι για συνεργασία και συνασπισμούς στη γερουσία. "Δεν είναι δυνατόν να δηλώνουμε από τη μια ότι θέλουμε ομοσπονδία και από την άλλη να μη δεχόμαστε συνεργασία", ανέφερε ο Ερχουράν.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης