Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Μας ζητούν και άλλες υποχωρήσεις


Ο Πρόεδρος κατέδειξε τις παρασκηνιακές κινήσεις τρίτων στο Κυπριακό

Φωτογραφία

«Τ
ώρα ζητούν και ρέστα» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στις επιδιώξεις της Τουρκίας, αλλά και κάποιων μεσολαβητών που ζητούν, όπως είπε, και άλλες παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά. «Ορθά και δίκαια ο λαός μας απέρριψε το σχέδιο Ανάν, γιατί δεν ήταν ισοζυγισμένο και δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να αποενοχοποιηθεί και γι’ αυτό αλωνίζουμε τον κόσμο για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι εμείς επειγόμαστε για λύση, η δική μας πατρίδα είναι κατεχόμενη».

Μιλώντας στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, το Σάββατο το βράδυ (ώρα Νέας Υόρκης), όπου τιμήθηκε ο βετεράνος συμπατριώτης μας ομογενής, Χαμπής Νικολάου, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «γεννηθήκαμε μέσα στο καζάνι της πάλης. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος για τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παλεύουμε υπερασπιζόμενοι αρχές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον παριστάμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, σημειώνοντας ότι «είναι Κύπριος πολύ περισσότερο από πολλούς Κύπριους, είναι ένα αγωνιστής των δικαίων μας».

Αναφερόμενος στον τιμώμενο της βραδιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον αποκάλεσε «δεύτερο πατέρα» του και ότι «εκφράζει και εκπροσωπεί την αγνή, παραδοσιακή Κύπρο», προσφέροντάς του ως δώρο ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας και υπογραμμίζοντας ότι «όπως είπα επανειλημμένα και στον Ταλάτ, ευχή μου είναι να μην αργήσει η μέρα που θα δώσουμε τον γύρο μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου».

«Δεν θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι για τον αγώνα που γίνεται εδώ και στην Κύπρο για τη δικαίωση του λαού μας, για να βρεθεί μια σωστή λύση που θα δίνει ασφάλεια και ελπίδα για το μέλλον των αυριανών γενιών», τόνισε ο κ. Νικολάου παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση-δείπνο, μίλησαν και αναφέρθηκαν στη σημασία της τιμητικής αναγνώρισης ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικής, Κωνσταντίνος Τσέντας.

Στην Αβάνα για τα εγκαίνια

ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ μετέβη ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά από ένα εξαήμερο επαφών στη Νέα
Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κούβα είναι η τέλεση των εγκαινίων της πρώτης πρεσβείας της Κύπρου στην πρωτεύουσα Αβάνα. Μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια μετέβησαν στην Κούβα όλα τα μέλη της συνοδείας του, δηλαδή η σύζυγος του Έλση, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Με τη λειτουργία της πρεσβείας στην Κούβα η Λευκωσία θέλει να τονίσει τη σημασία των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στη στήριξη της κουβανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κύπρου για ελευθερία και δικαίωση.

Αναζητά ξανά την επιδιαιτησία


ΤΑΛΑΤ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ
ανάμιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θέλει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η οποία δεν μεταφράζεται απλά σε υποβοήθηση των συνομιλιών αλλά το ζητούμενο για την τουρκική πλευρά είναι η επιδιαιτησία από μέρους του διεθνούς οργανισμού. Ο Μπαν Κι Μουν πήρε μια πρώτη γεύση από τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη στη διάρκεια συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια δεξίωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει σήμερα συνάντηση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στη δεξίωση ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν συζήτησαν στο πόδι για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κάθισαν σε στρογγυλό τραπέζι, όπου συζητήθηκε το Κυπριακό και θέματα που αφορούν στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ ζήτησε από τον Μπαν Κι Μουν περισσότερη ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Εξάλλου, ο κ. Ταλάτ είχε και ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ.
Ερντογάν, ενώ συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και της Ολλανδίας. Στο μεταξύ ο κ. Ταλάτ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια «να είναι συνεπής σε όσα συμφώνησαν», αναφέροντας ότι με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για ομοσπονδία δύο αυτόνομων περιοχών.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ είπε πως «αν ο κ. Χριστόφιας δεν σεβαστεί τα όσα συμφωνήθηκαν, το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο και υπαίτιος θα είναι εκείνος».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης