Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί καταστράφηκαν πυρομαχικά ενώ το ΓΕΕΦ διαφωνούσε;

Το Yπουργείο Άμυνας δηλώνει επίσημα ότι πρόκειται για θραυσματικά βλήματα, τα οποία έχουν απαγορευτεί δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης του Όσλο. Ωστόσο η Επιτροπή Άμυνας θα ζητήσει ενημέρωση από τον ίδιο τον υπουργό.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ

Να καταστρέψουμε τα πυρομαχικά, αν τα καταστρέψουν και οι δυνάμεις της κατοχής

Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται από την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο να καταστρέψει τα θραυσματικά βλήματα που κατέχει η Εθνική Φρουρά.
Με αφορμή δημοσίευμα της «Σ», το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει επίσημα ότι πρόκειται για θραυσματικές βλήματα τα οποία έχουν απαγορευτεί δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης του Όσλο, την οποία έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εντούτοις πληροφορίες της «Σ» επιμένουν ότι το ΓΕΕΦ διαφώνησε εξαρχής με την εν λόγω απόφαση. Συγκεκριμένα με απόρρητο σημείωμά του στην Κυβέρνηση, το ΓΕΕΦ ανέλυσε με λεπτομέρεια τη μεγάλη χρησιμότητα των βομβών για αντιμετώπιση επίθεσης των αρμάτων μάχης της κατοχικής δύναμης, σε περίπτωση νέας προέλασης. Σημειωτέον ότι την εν λόγω σύμβαση απέρριψαν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα αλλά και οι κατασκευάστριες χώρες (ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία). Ωστόσο η Κύπρος, η οποία βρίσκεται σε κατοχή, δέχθηκε να υπογράψει και να εφαρμόσει τη σύμβαση…
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, διαβεβαιώνει, όμως, ότι η άμυνα του τόπου ενισχύεται.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας δήλωσε χθες στη εφημερίδα μας, ευθαρσώς, ότι από τη στιγμή που λήφθηκε η κυβερνητική απόφαση για καταστροφή των αμυντικών βομβών, θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη καταστροφή του παρόμοιου πολεμικού υλικού και από τις δυνάμεις της κατοχής. Στην αντίθετη περίπτωση, τόνισε ο κ. Ομήρου, θεωρείται μέγα λάθος να προχωρήσει η Κύπρος στην καταστροφή των πυρομαχικών. Μάλιστα, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στην πρώτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ενώπιον του Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας ανέφερε στη «Σ» ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε χθες από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, «πρόκειται για θραυσματικά βλήματα τα οποία έχουν απαγορευτεί δυνάμει της Σύμβασης του Όσλο την οποία έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία». Όπως εξήγησε, «τα πυρομαχικά αυτά διασπείρουν βομβίδια τα οποία εκρήγνυνται σε μεταγενέστερο χρόνο από τη χρήση του βλήματος και ως εκ τούτου θεωρούνται επικίνδυνα για ανυποψίαστους αμάχους». Πρόσθεσε, επίσης, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, τα χρονικά περιθώρια για την καταστροφή αυτών των βλημάτων τοποθετούνται στα επτά χρόνια από την κυβερνητική απόφαση.

Η Σύμβαση του Όσλο

Η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, που υπογράφτηκε από 107 κράτη στο Δουβλίνο κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης (19-30 Μαΐου 2008), αφορά στην απαγόρευση της χρήσης, παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης πυρομαχικών διασποράς. Η επίσημη υπογραφή της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς ξεκίνησε στο Όσλο στις 3 Δεκεμβρίου, το 2008.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης, «τα πυρομαχικά διασποράς είναι οπλικά συστήματα που είτε ρίπτονται από αέρος είτε εκτοξεύονται από το έδαφος. Ακόμη όμως και αν δεν εκρήγνυνται, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Είναι, για παράδειγμα, σε θέση να προκαλέσουν το θάνατο σε οποιοδήποτε παιδί τα αγγίξει! Η φιλανθρωπική οργάνωση "Handicap International" εκτιμά μάλιστα ότι το 98% των θυμάτων των πυρομαχικών διασποράς αποτελείται από αμάχους, εκ των οποίων το 27% είναι παιδιά».
Πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γεωργία και από τον ισραηλινό στρατό στο Λίβανο το 2006.

«Δεν μένει γυμνή η άμυνα»
Δεν τίθεται θέμα η άμυνα της χώρας να μείνει γυμνή λόγω οικονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμά μας για καταστροφή βομβών από την Εθνική Φρουρά, ο κ. Στεφάνου δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η άμυνα του τόπου ενισχύεται. Πρόσθεσε ότι «εκεί και όπου δεν κάνουμε πολλές δηλώσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δράση και αποφάσεις και δεν γίνονται εκείνα που πρέπει να γίνουν. Ειδικά η άμυνα δεν προσφέρεται ούτε για πολλές δηλώσεις ούτε για λαϊκισμό ούτε για δημαγωγία. Κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης