Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ντάουνερ στη Ν. Υόρκη για τα επόμενα βήματα


Θα δει Γ.Γ. και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για το Κυπριακό

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Φωτογραφία
ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗμεταβαίνει σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Αυστραλός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να μεταβεί νωρίτερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού για να έχει χρόνο, πριν την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, να συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα την πορεία της εν εξελίξει διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό (ο Γ.Γ. θα είναι απασχολημένος αργότερα με τη Γ.Σ). Αυτό θα γίνει υπό το φως του γεγονότος ότι ο Μπαν Κι Μουν προτίθεται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη Νέα Υόρκη.
Στην έδρα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, σύσκεψη για το Κυπριακό, υπό τον αναπληρωτή Γ.Γ. Λυν Πάσκο, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει αξιολόγηση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων. Πρωτίστως, όμως, θα συζητήσουν και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Στο Διεθνή Οργανισμό προσανατολίζονται να αξιοποιήσουν την απόφαση των Χριστόφια και Ταλάτ για επίσπευση της διαδικασίας από τον Οκτώβριο. Παράλληλα, να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο για ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες για συμφωνία. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα από την εμπλοκή των εμπειρογνωμόνων που έχει επιστρατεύσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Οι τεχνοκράτες αυτοί θα έχουν χωριστές συναντήσεις με ειδικούς και από τις δυο πλευρές και θα παρουσιάζουν ιδέες και γεφυρωτικές προτάσεις. Αυτό θα γίνεται υπό τη μορφή βολιδοσκόπησης, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι αυτής της μορφής βολιδοσκόπηση έχει ήδη γίνει, κυρίως στα θέματα της διακυβέρνησης. Η τουρκική πλευρά, κι αυτό επικαλείται στις επαφές του ο κ. Ντάουνερ, ευνοεί την ενεργότερη εμπλοκή του ΟΗΕ και την κατάθεση ιδεών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει τη διαφωνία της, καθώς αυτό με μαθητική ακρίβεια θα οδηγήσει στην επιδιαιτησία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Λυν Πάσκο, όπως αποκάλυψε ο «Φ», έχει δώσει εντολές στον Αλεξάντερ Ντάουνερ να προχωρήσει «κρατώντας τα προσχήματα» στην κατάθεση ιδεών.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης