Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Παραλήρημα προκλητικότητας

Φωτογραφία
Ο Ταλάτ κατήγγειλε Χριστόφια και ζήτησε προστασία παραμέτρων των συνομιλιών

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Τ
ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατήγγειλε στον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν, ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για παραβίαση των παραμέτρων που ετέθησαν για τη λύση του Κυπριακού. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Μπαν Κι Μουν «καλωσόρισε τη δέσμευση του κ. Ταλάτ στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα». Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ΓΓ, «προέτρεψε τους δύο ηγέτες να μείνουν προσηλωμένοι και να εκμεταλλευτούν την κρίσιμη και ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζονται από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες». Και πρόσθεσε τα εξής: «Καθώς οι συνομιλίες εισήχθησαν στη δεύτερη φάση, ο ΓΓ ανέπτυξε τη σημασία του συμβιβασμού βασισμένου στην αίσθηση της ιστορικής υπευθυνότητας και του μακροπρόθεσμου πολιτικού οραματισμού. Ο ΓΓ επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών, ειδικά μέσω του έργου του ειδικού του συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ, να συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι μπορούμε βοηθώντας τη διαδικασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο κατοχικός ηγέτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε την προστασία των παραμέτρων που καθιέρωσε ο Διεθνής Οργανισμός στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα, την πολιτική ισότητα, μία ομοσπονδιακή λύση με δύο κυπριακά συνιστώντα κρατίδια. «Ολα αυτά», είπε, «έχουν καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, είτε μέσω εκθέσεων του γενικού γραμματέα, και υιοθετήθηκαν από το Σ.Α. Πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να προστατέψουν αυτές τις παραμέτρους των διαπραγματεύσεων, αλλιώς δεν θα έχουν θετική έκβαση. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή». Ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε λύση μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο τις αρχές του επομένου έτους, καθώς υπάρχουν φυσικά όρια», όπως οι παράνομες «εκλογές» στον κατεχόμενο Βορρά τον Απρίλιο του 2009. «Μέχρι τότε», δήλωσε, «αναμένουμε να ολοκληρωθεί η συνολική διευθέτηση. Η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι επιβεβλημένη. Χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί χωρίς αυτή δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε. Ελπίζω στο δεύτερο γύρο να υπάρχει γρηγορότερη διαδικασία για να φτάσουμε γρήγορα στη φάση του πάρε-δώσε, να ολοκληρώσουμε όλα στα τέλη του έτους, ή στις αρχές του άλλου».

Ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε για τη δήλωση του κ. Χριστόφια, ο οποίος ανέφερε πως εάν ο κ. Ταλάτ βιάζεται, ας καταθέσει προτάσεις που βρίσκονται εντός των παραμέτρων της ομοσπονδιακής λύσης. Απάντησε πως βρίσκεται εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ πάντα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κρατήσει τις δικές του προτάσεις εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ», και πρόσθεσε: «Μιλά για αυτόνομες περιοχές που θα σχηματίσουν ομοσπονδία, ή για εξέλιξη του ενιαίου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία σε ομοσπονδία. Αυτές είναι ψευδαισθήσεις. Ποτέ δεν συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο εγώ κι αυτός, αλλά και οι προκάτοχοί μας. Ποτέ δεν μιλήσαμε για σχηματισμό ομοσπονδίας από αυτόνομες περιφέρειες». Από την πλευρά του, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο ΒΓΓ, Λυν Πάσκο, δήλωσε ότι ο ΓΓ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. «Είχε», δήλωσε, «πολύ καλές και ενεργητικές συνομιλίες και με τους δύο, για το πώς θα προχωρήσουμε ταχύτερα τη διαδικασία και να φτάσουμε στην ολοκλήρωση. Τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στη νήσο να φτάσουν στη δική τους ολοκλήρωση. Είναι δική τους κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε. Είναι καθαρό ότι το θέμα είναι επείγον και θα το προωθήσουμε. Δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη ευκαιρία, με εξαίρεση το σχέδιο Ανάν, δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη ευκαιρία οι πλευρές να συγκλίνουν και πιέζουν πολύ σκληρά για το θέμα», κατέληξε ο κ. Πάσκο.

Τετραμερή αντί της τριμερούς

ΑΓΚΥΡΑ

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ
η τουρκική πλευρά τον διάλογο με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Κατά τη συνομιλία που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δεύτερος τού είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση για μια τετραμερή συνάντηση. Σύμφωνα με την Κίπρις, ο κ. Ερντογάν, είπε ότι όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας του ζήτησε συνομιλίες Κύπρου-Τουρκίας, ο ίδιος του είπε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή της Ελλάδας, του Χριστόφια, της Τουρκίας και του κατοχικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ερωτηθείς ο Τούρκος Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Χριστόφια, για την ιδιότητα με την οποία ο κ. Ταλάτ θα παρίσταται στη συνάντηση, του απάντησε «με την ίδια τη δική σας». Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ξενοδοχείο «Πλάζα» της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το Κυπριακό θα πρέπει πλέον να επιλυθεί και ότι προς αυτή την κατεύθυνση «θα εργαστούν Ταλάτ και Τουρκία». Σε συνάντηση που είχε σε άλλο ξενοδοχείο με τους Τούρκους των ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λύση του Κυπριακού και είπε ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί στην όποια λύση, η οποία παραγνωρίζει τη «βόρεια Κύπρο».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γ.Σ. των Η.Ε. συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρόφ, τον οποίο ενημέρωσε για τη «διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία». Ο Λαβρόφ με τη σειρά του τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις των εργασιών της Ομάδας Μινσκ.
Έγινε γνωστό ότι οι πλευρές μπορούν να συναντηθούν στις 8 Οκτωβρίου στη Μολδαβία. Παράλληλα, ήλθε στο προσκήνιο και ο φάκελος της πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Συζητήθηκε, επίσης και το θέμα της Κύπρου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ανέφερε στον Λαβρόφ ότι η Τουρκία αναμένει από τη Ρωσία να προτρέψει την «ε/κ διοίκηση» να εργαστεί για μια λύση.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης