Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Πρακτική «γκιλοτίνας»



Εισηγείται το ΔΗΚΟ για την Τουρκία

Το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στην περίπτωση που αποτραπεί η αξιολόγηση της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Εάν δεν απαιτήσουμε αυτόματες κυρώσεις, τότε η Τουρκία όχι μόνο θα ροκανίσει το χρόνο, αλλά θα ζητήσει και ανταλλάγματα

Την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που χώρες-μέλη της Ε.Ε ή ακόμη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτρέψουν την αξιολόγησή της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ζητώντας να δοθεί μια επιπλέον προθεσμία, εισηγείται το ΔΗΚΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η εν λόγω εισήγηση άρχισε να μελετάται στο Προεδρικό. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει καμιάν από τις βασικές της υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το διαπραγματευτικό της πλαίσιο. Όπως εκτιμά πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΔΗΚΟ, «είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση αναβολής αξιολόγησης της συμμόρφωσης της Τουρκίας, εάν δεν απαιτήσουμε αυτόματες κυρώσεις, τότε η Τουρκία όχι μόνο θα ροκανίσει το χρόνο χωρίς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά θα μας ζητήσει στο τέλος και ανταλλάγματα. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρξει η "μέση λύση", τότε στο τέλος θα είμαστε εμείς οι υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πιο συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ εισηγείται όπως στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράψει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν επιδείξει διαλλακτικότητα στο Κυπριακό, ή δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει του Πρωτοκόλλου, κυρώσεις που θα εφαρμοσθούν αυτόματα σε χρονικό διάστημα τριών ή έξι μηνών, χωρίς να χρειαστεί νέα απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις
Όπως προαναφέραμε, η αξιολόγηση της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει βάσει των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι:
-Η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας που προνοεί άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, που περιλαμβάνει το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων για κυπριακά σκάφη.
-Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και ο τερματισμός της παρεμπόδισης της προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς Οργανισμούς και Σώματα, ως απαραίτητο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας.
-Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.
-Η στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σενάρια κυρώσεων
Το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο θέτει σενάρια ως προς τις συνέπειες που θα πρέπει να έχει η Τουρκία με τη διαπίστωση της μη συμμόρφωσής της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτικά αναμενόμενη εξέλιξη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει νέες αυστηρότερες κυρώσεις, πέραν του μη ανοίγματος των σχετικών με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας Κεφαλαίων και του μη κλεισίματος οποιουδήποτε Κεφαλαίου, όπως άλλωστε ισχύει και σήμερα. Παραταύτα, το ΔΗΚΟ πιστεύει ότι τα δύο επικρατέστερα σενάρια κυρώσεων προς της Τουρκία είναι η αύξηση του αριθμού των «παγωμένων» κεφαλαίων και μη άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου μέχρι την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Υπογραμμίζει δε ότι η εν λόγω επιλογή τελεί υπό την αίρεση της τελικής πολιτικής απόφασης της πλευράς μας, για το τι τελικά θα επιδιώξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και το τι τελικά θα επιδιώξει μέχρι το Δεκέμβριο. Τονίζει, ακόμη, ότι η διαμόρφωση της στρατηγικής μας ενόψει της αξιολόγησης της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης