Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Εκεί που δεν το περίμενε, ο κ. Γ. Παπανδρέου έτυχε λαμπρής υποδοχής στη Νέα Υόρκη. Δεν τον περίμεναν μόνο οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας στην πόλη, αλλά και ο πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Β. Κασκαρέλης που έσπευσε επί τούτου, αν και το πρωτόκολλο δεν προβλέπει και τέτοιες… τιμές για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς, όμως οι δημοσκοπήσεις διαβάζονται και στην Ουάσινγκτον. Ο πρέσβης βέβαια δεν έγινε ευρωβουλευτής της ΝΔ, όπως οργίαζαν οι φήμες τον Μάιο, κατόρθωσε όμως έξι μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του να πάρει τριετή (!) παράταση, αλλά και το φιλέτο της πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, στην οποία μόλις προ τριμήνου μετακόμισε. Έτσι μάλλον δικαιολογούνται οι... μετακινήσεις.

• Μια και αναφερθήκαμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, έφθασε στη Νέα Υόρκη, πήγε στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά η μετέπειτα παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη καλύπτεται σχεδόν από πέπλο μυστηρίου. Ουδείς γνωρίζει πού πήγε και ποιους είδε, ενώ ούτε καν το ξενοδοχείο που έμεινε δεν ήταν γνωστό, προφανώς για να κρατηθεί η παρουσία του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εξάλλου ο Ν. Ζιώγας και ο Δ. Δρούτσας, που τον συνόδευαν, είναι παλιοί συνεργάτες του από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών και απολύτως έμπιστοι… Τα μυστήρια της Νέας Υόρκης…

• Σας είχαμε πει για τον πρέσβη που το «δόντι» του στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Βενιζέλος. Υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις, όπως γνωστότατου πρέσβη που βολεύτηκε ως ευνοούμενος της γνωστής ισχυρής ομάδας της Διπλωματικής Υπηρεσίας, ανελίχθηκε επί ημερών Σημίτη (λόγω και της εξ αγχιστείας συγγένειάς του με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού) και πέρασε ακόμη καλύτερα επί ημερών Π. Μολυβιάτη και κυρίως Ντ. Μπακογιάννη… Τώρα ανησυχεί για το λαμπερό πόστο που έχει αναλάβει… (Και δικαιολογημένα θα συμπληρώναμε εμείς.)

• Αλλά και στην έτερη κρίσιμη πρεσβεία, στην Άγκυρα, υπάρχουν δράματα. Όχι μόνο δεν έχει πάει επιτετραμμένος, καθώς η μετάθεση του κ. Χάρη Λαλάκου έχει παγώσει λόγω εκλογών, είναι και η αγωνία του πρέσβη Φώτη Ξύδα, εάν θα παραμείνει τελικώς.

• Μέσα σε όλα είναι και εκείνη η επερώτηση που κατέθεσαν –για την υπόθεση του τουρκικού πλοίου που πηγαινοέρχεται από τη Μυτιλήνη στα τουρκικά παράλια και των σχέσεων που έχει με τον πλοιοκτήτη του– βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο πολιτικός εκπρόσωπος για τα Εξωτερικά Α. Λοβέρδος. Και έτσι ψύλλοι στα αυτιά του μπήκανε…

• Φωτιά είναι, όπως μάθαμε, η ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση του πρώην προξένου στο Αργυρόκαστρο Χρήστου Μαντέλου, καθώς εκτός του πειθαρχικού θέματος αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση και ποινικών παραπτωμάτων.

• Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Χ. Μαντέλος επελέγη και παραμένει μέχρι και σήμερα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη… Και δεν πρέπει να αρκεί για αυτήν την επιλογή το γεγονός ότι μέσω της συζύγου του συνδέεται με σημαντικό παράγοντα του μητσοτακικού κομματικού κατεστημένου στη ΝΔ. Τα ερωτήματα πάντως σχετικά με τους λόγους που ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν έδειξε να συγκινείται από τα ευρήματα του γενικού επιθεωρητή στο Αργυρόκαστρο, για τα οποία κατηγορείται ο διευθυντής του γραφείου του, παραμένουν.

• Ας πάρουμε όμως τα αρπάγματα με τη σειρά. Οι καταγγελίες ήταν αρκετές για τις γνωστές υποθέσεις που βασανίζουν χρόνια τώρα τα προξενεία μας στα Βαλκάνια και στην Αν. Ευρώπη.

• Τα πράγματα σοβάρεψαν και στην υπόθεση αναμείχθηκε κλιμάκιο της ΕΥΠ. Υπήρξε μία σύλληψη και ομολογία για υποθέσεις πώλησης θεωρήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και επιχείρηση εκτός ελληνικών συνόρων, σε χωριό κοντά στο Αργυρόκαστρο, στο γκαράζ όπου φυλασσόταν η περίφημη μπλε Τζάγκουαρ που χωρίς πολλούς ελέγχους συχνά πυκνά κατέβαινε στα Ιωάννινα.

• Ο γενικός επιθεωρητής Δ. Κωνσταντίνου είχε επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο, αλλά είχε γίνει γνωστή η άφιξή του με αποτέλεσμα όλα να έχουν καλυφθεί. Υπήρξε μετά η δραστηριοποίηση της ΕΥΠ και έτσι ο επιθεωρητής, όταν ανέβηκε δεύτερη φορά και αφού είχε επιστρέψει ο κ. Μαντέλος στην Αθήνα, βρήκε όλα τα τεκμήρια.

• Ακούσθηκαν από δικαστικούς κύκλους εξωφρενικά ποσά, που φθάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ…

• Μεγάλο μέρος των όσων συνέβαιναν στο Αργυρόκαστρο δεν ήταν μόνο οι βίζες, αλλά και τα προγράμματα των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τα μικρά έργα, κυρίως εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά ή ύδρευσης. Το προξενείο πρακτικά πιστοποιούσε τους προϋπολογισμούς και κυρίως την υλοποίηση των έργων και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι οι οποίοι έγιναν έφεραν στην επιφάνεια πολλά «κενά», που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο επόμενος πρόξενος Γ. Ριζόπουλος που τυγχάνει και αρχιτέκτων.

• Ο κ. Μαντέλος συνέχισε να έχει σχέση με τον χώρο, καθώς στην αρμοδιότητα του κ. Βαρβιτσιώτη ανήκει η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) που χρηματοδοτεί τα μικρά αυτά έργα, αλλά και τις ΜΚΟ…

• Μήπως ο κ. Βαρβιτσιώτης πρέπει να δώσει, έστω και λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, μια ξεκάθαρη και λογικοφανή απάντηση;

• Όσο για το ΝΑΤΟ, δεν κινείται τίποτα. Το αόρατο «χέρι» κρατάει τα πάντα σταθερά. Ο κ. Σταματόπουλος διεκδικεί τώρα τον τίτλο του έλληνα πρέσβη με τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στις Βρυξέλλες. Από το ΝΑΤΟ στην ΕΕ και από κει στο ΝΑΤΟ (και με μια στάση στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, την εποχή δυστυχώς που άρχισε να δραστηριοποιείται το αμερικανικό προξενείο για την προβολή των διάφορων τύπων του Ουράνιου Τόξου). Αν είσαι έλληνας διπλωμάτης, πάντως, και σε έχουν αγαπήσει στο ΝΑΤΟ, ή στραβός είναι ο γιαλός ή…
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης