Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Συντονισμός για τον Δεκέμβρη

Θέλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου
Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο Παπανδρέου έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Παρακαταθήκη οι αρχές του Κρανιδιώτη»
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Προέδρου Χριστόφια στην εκδήλωση μνήμης του μ. Γιάννου Κρανιδιώτη.

Την ανάγκη άμεσου συντονισμού των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα ενόψει των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πορεία των συνομιλιών και για το κυπριακό ζήτημα.
«Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, γιατί χρειαζόμαστε να είμαστε έτοιμοι. Αν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, σύντομα θα είμαστε Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και χρειάζεται ο άμεσος συντονισμός των δύο Κυβερνήσεων για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, ιδιαίτερα ενόψει των αποφάσεων στην ΕΕ τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είπε, επίσης, ότι η παρουσία του στην Κύπρο στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ξανά πλάι στην Κύπρο, κοντά στον κυπριακό λαό, με πράξεις, όχι με λόγια.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εξερχόμενος από το Προεδρικό, ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου έγινε σε φιλικότατο πνεύμα, «όπως όλες οι συναντήσεις μας»

«Σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις»
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην εκδήλωση τιμής για τον πρώην υφυπουργό της Ελλάδας μ. Γιάννο Κρανιδιώτη. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η απουσία του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη είναι ιδιαίτερα αισθητή για την Κύπρο και τον αγώνα της αυτές τις κρίσιμες μέρες». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι παρά το σύντομο της ζωής του, ο Γιάννος Κρανιδιώτης σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις στις κρίσιμες δεκαετίες του '80 και '90, για να καταξιωθεί ως πολιτικός και ως διπλωμάτης, που με επιτυχία συνδύαζε την τεχνοκρατική κατάρτιση με την πολιτική διορατικότητα και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Παρόλο που η ζωή του Γιάννου ήταν σύντομη, η προσφορά και το έργο του ήταν ουσιαστικό και ιδιαίτερα επωφελές για Κύπρο και Ελλάδα. Παρακαταθήκη του δεν αποτελεί μόνον η αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά κυρίως οι αρχές στις οποίες στήριξε την πολιτική του δράση».

Πορεία για λύση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «με κύριο στόχο την επανένωση του τόπου μας, συμμεριζόμαστε και κάνουμε πράξη τα λόγια του, δεσμευόμαστε σε μια επίμονη προσπάθεια, όπως ακριβώς την περιέγραφε πριν χρόνια ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Είναι μια πορεία για τη λύση του Κυπριακού και όχι τη διχοτόμηση. Μια μονόδρομη για μας πορεία, που απαιτεί όντως ψυχραιμία, μετριοπάθεια, εμμονή και υπομονή, ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα γίνεται μια Κύπρο ενωμένη, με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να ζουν ειρηνικά σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας».

Όπως είπε, «διαθέτουμε και την επιμονή και την υπομονή και ως το καλύτερο δυνατό μνημόσυνο ανδρών επιφανών, όπως ήταν ο Γιάννος, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και εμείς με πείσμα και αποφασιστικότητα τους ίδιους υψηλούς στόχους, που στη ζωή του υπηρέτησε ο Γιάννος. Για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Για την επανένωση του τόπου μας. Για το κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε μια πατρίδα χωρίς εσωτερικούς φραγμούς και συρματοπλέγματα».

Βιολογική μόνον η απουσία
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι παρά τη βιολογική του απουσία, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, μέσα από τις παρακαταθήκες που άφησε, «είναι μαζί μας στο δύσκολο αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού». Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέτρεξε σε κείμενα του Γιάννου Κρανιδιώτη σε σχέση με την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι τότε «σοφά είχε επισημάνει ότι ‘η πορεία είναι μια πορεία βήμα προς βήμα που απαιτεί ψυχραιμία, μετριοπάθεια, επιμονή, εμμονή και υπομονή στους στόχους μας, ώστε να δούμε σύντομα ξανά μια Κύπρο ενωμένη, κυρίαρχη, με το λαό της να ζει ειρηνικά και ευτυχισμένα στις πατρογονικές του εστίες’».

Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη θέση ότι «ο Γιάννος δικαιωματικά, τιμάται σήμερα από Κύπρο και Ελλάδα. Η Κύπρος ένιωθε ότι είχε τον άνθρωπό της στην Αθήνα. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι στο Γιάννο Kρανιδιώτη οφείλεται και η ιδέα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα διπλωμάτη και ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Η εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «Ανδρέας Παπανδρέου».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης