Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Αποχαιρετισμός στο τελευταίο Ρ-3Β: πραγματοποιήθηκε χθες η τελευταία πτήση επιτήρησης


Το Ρ-3Β με σειριακό αριθμό 744 καθηλώθηκε στο έδαφος, μετά την εξάντληση των τριών τελευταίων ωρών πτήσης στις 22 Σεπτεμβρίου.

Πραγματοποιήθηκε χθες 22 Σεπτεμβρίου η τελευταία αποστολή επιτήρησης για το τελευταίο ελληνικό Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Ρ-3Β. Η αποστολή τρίωρης διάρκειας (10:00-13:00) στο πλαίσιο της Επιχείρησης Active Endeavour του ΝΑΤΟ εξάντλησε τις τελευταίες ώρες πτήσης του αεροσκάφους, το οποίο κατόπιν καθηλώθηκε στο έδαφος. Το Ρ-3Β με σειριακό αριθμό 744 εκτέλεσε τη διαδρομή Ελευσίνα - Κάρπαθος - Νότια Κρήτη - Δυτική Κρήτη - Κύθηρα - Πήλος - Σούδα - Ελευσίνα. Τα 6 αεροσκάφη P-3B Orion Μετατροπής Τακτικής Ναυτιλίας (TACNAVMOD) μεταβιβάσθηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ μεταξύ Μαΐου 1996 και Φεβρουαρίου 1997 στο πλαίσιο σύμβασης του 1994. Η υποβολή των καθηλωμένων αεροσκαφών σε Επιθεώρηση Δομικής Ασφάλειας (SSI) οκτάμηνης διάρκειας θα εξασφάλιζε 2.500 ώρες πτήσης, αλλά θεωρήθηκε ασύμφορη εφόσον πρόκειται να αντικατασταθούν. Υπενθυμίζεται πως η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) προκήρυξε στις 16 Μαρτίου 2009 ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 5 ΑΦΝΣ με δικαίωμα προαίρεσης για έκτο και με ημερομηνία διεξαγωγής 16 Μαΐου. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, σε κάθε περίπτωση όμως προέβλεπε την έναρξη και ολοκλήρωση των παραδόσεων 36 και 54 μήνες αντίστοιχα από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύμβασης, ενώ προβλεπόταν ενδιάμεση λύση για αποστολές επιτήρησης επιφανείας αποκλειστικά. Με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είναι μάλλον βέβαιο πως η επανάληψη προκήρυξης του διαγωνισμού θα καθυστερήσει σημαντικά.

Έτσι, τέσσερις δεκαετίες αφότου η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβαν 12 αμφίβια HU-16 Albatross, η επιχειρησιακή ικανότητα των ΑΦΝΣ σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο επιφανείας χάνεται για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα τα πολύπειρα πληρώματα αποστολής του ΠΝ -χειριστές τακτικού ελέγχου, ραντάρ, ακουστικών συστημάτων, συσκευών Εντοπισμού Μαγνητικών Ανωμαλιών (MAD) και ηλεκτρονικού πολέμου- δεν μπορούν πλέον να ασκούνται ρεαλιστικά, με αποτέλεσμα να αμβλύνονται οι σχετικές δεξιότητες.

Ελληνική Άμυνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης