Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστολή Ταλάτ στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ζητά συνάντηση με Μπαν Κι Μουν, θα σταθμεύσει στο Λονδίνο

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φωτογραφία
Ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ζητώντας συνάντηση μαζί του. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, παρά το γεγονός ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από την Άγκυρα προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ για να οριστεί η συνάντηση αυτή. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στόχος του κατοχικού ηγέτη είναι να συμπέσει το ραντεβού του με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού και με την παρουσία του Προέδρου Χριστόφια στη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι Ταλάτ, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί, έχει δυο στόχους: Πρώτο, η εκεί παρουσία του να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η ιδέα τρίτων, για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ταλάτ. Η ιδέα αυτή προέρχεται από τους Βρετανούς και βρίσκει σύμφωνους τους Πάσκο και Ντάουνερ. Δεύτερο, να έχει επαφές στη Νέα Υόρκη παράλληλα με αυτές του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Μπαν Κι Μουν. Ο κατοχικός ηγέτης αναμένει στο ακουστικό του για την απάντηση των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο παρουσιάζεται αποφασισμένος να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ούτως ή άλλως. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και σταθμό στο Λονδίνο, στις 18 Σεπτεμβρίου για επαφές. Δεν έχει οριστεί συνάντηση στη βρετανική πρωτεύουσα καθώς υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα με το ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο θα βρεθεί μόνο για μια μέρα ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη θα σταθμεύσει και ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αυριανή έναρξη του δευτέρου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων. Όπως συμφωνήθηκε, οι συζητήσεις θα αρχίσουν με τα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας και το περιουσιακό.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του, θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και θα συμμετάσχει στη συνάντηση της 17ης Σεπτεμβρίου.


Η μη ένταξη Τουρκίας κίνδυνος για Κύπρο


ΜΠΛΙΝΤ
Φωτογραφία
«ΧΩΡΙΣτην ένταξη της Τουρκίας, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει διαιρεμένη», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ ενώ χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό γεγονός που μπορεί να συμβεί εντός της ΕΕ, την επίλυση του κυπριακού.
Ο κ. Μπιλντ μιλούσε στη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας παρουσίασε τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Οπως αναφέρεται, ο κ. Μπιλντ έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Ταλάτ και στη δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Σε παρέμβασή του, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει όντως να επιλυθεί, αλλά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Δεδομένης της στήριξης που ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ παρέχουν άνευ όρων προς την Τουρκία και την ενταξιακή της πορεία, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ευχή η Κύπρος να μην κληθεί να πληρώσει το τίμημα αυτής της πολιτικής.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί εντός της ΕΕ, ενώ χωρίς την ένταξη της Τουρκίας η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει διαιρεμένη.

Αυτό, πρόσθεσε, δεν θα έχει μόνο επιπτώσεις για την Κύπρο, αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης