Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Αττίλας παραπέμπει στο μέλλον


Φωτογραφία

ΣΕΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑκαταμέτρησης λειψάνων μετατρέπεται η προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων ενώ αργά ή γρήγορα θα τεθεί υπό την αίρεση του τουρκικού στρατού και ο απλός εντοπισμός των λειψάνων, αφού πληροφορίες και στοιχεία δακτυλοδείχνουν στρατόπεδα ως τους χώρους ταφής αγνοουμένων.

Αρχικά ο τουρκικός στρατός διεμήνυσε ότι δεν δέχεται επέκταση των ερευνών και σε στρατόπεδα. Ωστόσο, τώρα διαμηνύει, «τελειώστε με τα υπόλοιπα σημεία και βλέπουμε». Άτομο το οποίο είχε ανάμειξη στο θέμα των αγνοουμένων ανέφερε στον «Φ», πως οι Τούρκοι μεταθέτουν χρονικά την ώρα που θα κληθούν από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων να ανοίξουν στρατιωτικές ζώνες για σκοπούς διεξαγωγής εκσκαφών, είτε ελπίζοντας ότι μέχρι να έρθει η ώρα κάτι θα γίνει και θα διακοπεί η διαδικασία είτε για άλλους λόγους. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρακτικά η μέρα που θα κληθεί ο στρατός να ανοίξει τις πύλες του δεν είναι κοντά, λόγω και της χρονοβόρας διαδικασίας που ακολουθείται και των λανθασμένων πληροφοριών που διοχετεύονται από αυτόπτες μάρτυρες ή από πρόσωπα που δηλώνουν ότι γνωρίζουν πού βρίσκονται ομαδικοί τάφοι. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει οριστικό κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων με την παράδοση όλων των λειψάνων, οπόταν είναι αναμενόμενο να τής επιρριφθούν ευθύνες για τους αγνοούμενους αλλά ουδείς θα τους ζητά πλέον αφού τα περισσότερα λείψανα θα έχουν παραδοθεί.

Μέχρι σήμερα βρέθηκαν περίπου 420-430 λείψανα Ελληνοκυπρίων εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν 99. Τα 28 από αυτά ανήκουν σε πεσόντες. Παράλληλα, βρέθηκαν περίπου 80 λείψανα Τουρκοκυπρίων εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν τα 44. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων κ. Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε στον «Φ», ότι κάθε μέρα δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από συγγενείς οι οποίοι ζητούν πληροφορίες κατά πόσον περιλαμβάνονται και οι δικοί τους στους τάφους που υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοι.

Αν ίσχυαν όλοι οι αριθμοί που μεταδόθηκαν μέχρι σήμερα, τότε στους υπό αναφορά τάφους ο αριθμός των λειψάνων είναι ίσως διπλάσιος ή και τριπλάσιος από τον αριθμό των αγνοουμένων και των πεσόντων μαζί.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης