Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Λύση ενός κράτους στην Κύπρο

Τη θέση της Ιταλίας υπέρ λύσης ενός κράτους στην Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε χθες στη Ρώμη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία.
Ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο, στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να παγιώσει και να επιφέρει την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης, που ακόμη απέχει πολύ από το τελικό στάδιο, όπως ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, ''για την πρόοδο που έχουμε επιτύχει με τον κ. Ταλάτ, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις''.
Τονίστηκε και από τον ίδιο και από τον Ιταλό Πρόεδρο, είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''ότι στόχος των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι -και είναι- η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που να τερματίζει τη διαίρεση και την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, ενωμένο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα''.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι διαβεβαίωσε τον κ. Ναπολιτάνο πως ''είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, πάντοτε με καλή θέληση και συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, για να φθάσουμε στην πολυπόθητη λύση''.
Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας παράλληλα την υποχρέωση που έχει η Τουρκία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ένωση και να δείξει στην πράξη εποικοδομητική στάση στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού.
''Τονίσαμε ότι θεωρούμε σημαντικό, Ευρωπαίοι εταίροι μας και ιδιαίτερα αυτοί που διατηρούν στενές σχέσεις με την Τουρκία, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για εφαρμογή των υποχρεώσεών της και πραγματική επίδειξη καλής θέλησης για επίλυση του Κυπριακού'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας πως ''δεν μπορεί να αναμένεται από την Κύπρο να παραμείνει αδρανής μπροστά στην άτεγκτη στάση που τηρεί μέχρι τώρα η Άγκυρα, αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρες μέλος της ΕΕ, και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της όπως διαλαμβάνει το πρωτόκολλο της Άγκυρας''.
Η ένταξη της Κύπρου
Ο Ιταλός Πρόεδρος είπε πως με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαν μια φιλική συζήτηση και ανέφερε πως υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Κύπρου ως αρχηγό κράτους, ενός από τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ και ως εκπρόσωπο μιας χώρας με την οποία η Ιταλία έχει πολύ παλιούς ιστορικούς δεσμούς.
Υπενθύμισε ότι η ΕΕ χρειάστηκε να το μελετήσει αυτό το θέμα προτού αποφασίσει για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τελικά αποφάσισε θετικά, με την έννοια ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ ως κράτος ανεξάρτητο και ενιαίο.
''Δεν υπάρχει άλλη Κυβέρνηση στην Κύπρο που να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και αναγνώρισης από την ΕΕ", είπε ο Ιταλός Πρόεδρος και σημείωσε τη δέσμευση που υπάρχει "να φθάσουμε σε μια λύση που θα παγιώσει και θα επιφέρει την ενότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου''.
Ψες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Προέδρου Χριστόφια.

Υπέρ λύσης δύο κρατών οι Τ/κύπριοι

Συντριπτικά υπέρ λύσης δύο χωριστών κρατών τάσσονται οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του "κυβερνώντος" κόμματος Εθνικής Ενότητας. Όπως δήλωσε ο ψευδοπρωθυπουργός Έρογλου, το 50,1% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας δύο χωριστών κρατών, το 17,4% υπέρ της ομοσπονδίας με ισχυρή κεντρική δομή, το 16,8% υπέρ της συνομοσπονδίας με αδύνατη κεντρική δομή που παραπέμπει σε λύση δύο κρατών, το 8,4% υπέρ της διατήρησης της κατάστασης ως έχει και το 6,5% υπέρ της ενσωμάτωσης στην Τουρκία.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης