Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Υπάρχουν διδάγματα για την Ελλάδα από την Iron Falcon;

23252364wa9

Η πολυεθνική άσκηση Iron Falcon και τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο περιθώριό της μπορούν να γίνουν αφορμή για ελληνικούς προβληματισμούς; Πιθανότατα, ναι.


Στα ΗΑΕ φάνηκε το πόσο διαφορετική κατάσταση θα υπήρχε στο Αιγαίο ΕΑΝ η αγορά του EF-2000 δεν αναβαλλόταν το 2001. Το ευρωπαϊκό μαχητικό, κατά τη διάρκεια της άσκησης, κατατρόπωσε οποιοδήποτε αεροσκάφος γ’ γενιάς βρήκε απέναντί του, όπως το F-16 (το κυριότερο τουρκικό μαχητικό). Είναι γεγονός ότι έως το 2014 θα υπάρχει ΣΙΓΟΥΡΑ ελληνική ποιοτική κυριαρχία αλλά αυτή θα ήταν ΑΚΟΜΗ μεγαλύτερη με την παρουσία στην Πολεμική Αεροπορία μιας πλατφόρμας δ’ γενιάς.


Η πολυσυζητημένη αερομαχία μεταξύ EF-2000 και Rafale κατέδειξε τη ΣΗΜΑΣΙΑ των συστημάτων αυτοπροστασίας. Το Spectra αντιμετώπισε επιτυχώς τους αμερικανικούς πυραύλους AIM-120, όπως αποδεικνύει το τελικό 1:7 υπέρ του γαλλικού μαχητικού. Το κυριότερο δηλαδή βλήμα BVR αερομαχίας της τουρκικής αεροπορίας. Αντίθετα, υπήρξε λιγότερη επιτυχία από ένα επίσης αρκετά καλό σύστημα αυτοπροστασίας σαν το DASS να αντιμετωπίσει τους MICA.


Επίσης φάνηκε η σημασία ύπαρξης του συστήματος IRST. Το Rafale μπορούσε να αναγνωρίσει οπτικά και να πλήξει παθητικά εναέριες συμβατικές απειλές στα 30 - 40 km.


Φάνηκε η σημασία της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και της ΠΕΙΡΑΣ των χειριστών σε μία αερομαχία (αυτό ισχύει κυρίως εάν όντως οι Βρετανοί χειριστές ήταν “φρέσκοι” στο EF-2ooo). Η γαλλική μοίρα που συμμετείχε στο περιστατικό είχε παρευρεθεί σε αρκετές σημαντικές ασκήσεις μεταξύ των οποίων και η Red Flag.


Ένα Stealth μαχητικό αποδεικνύεται σχεδόν πάντα κυρίαρχο σε BVR αερομαχίες. Το κατάλαβαν οι πιλότοι των αραβικών F-16 και Mirage 2000-9 και ιορδανικών F-16 όταν “καταρρίπτονταν” από τα F-22.


Αυτά, σε γενικές γραμμές, σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε διαπραγματευτικό επίπεδο η αντιπαράθεση των EF-2000 και Rafale δίνει την ΕΥΚΑΙΡΙΑ στην Ελλάδα να πιέσει την κοινοπραξία για καλύτερους όρους απόκτησης του EF-2000 εάν η απόφαση είναι ήδη παρμένη. Διαφορετικά, καταδεικνύει την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ουσιαστικής αξιολόγησης όλων των υποψηφιοτήτων για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος.

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης