Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Αποκάλυψη τώρα!





– Ο, ακόμη, γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Ε. Βασιλάκος σε πρόσφατη επιστολή του στον κ. Βενιζέλο αποκαλύπτει σημεία και τέρατα, γνωστά, βέβαια, στους παροικούντες το υπουργείο:
lΤα Γενικά Επιτελεία επιδιώκουν προμήθειες οπλικών συστημάτων που δεν βασίζονται στις επιχειρησιακές τους ανάγκες!
lΟι προδιαγραφές των ΓΕ είναι «φωτογραφικές» προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών!
lΥπάρχει στα ΓΕ έλλειψη τεχνογνωσίας που αφορά τα οπλικά συστήματα!
lΗ κυβέρνηση (εννοεί Καραμανλή) παρήγγειλε άρματα (εννοεί τα ρωσικά BMP3) και φρεγάτες (γαλλικές) χωρίς να ξέρει πόσο κοστίζουν! (σ.σ.: γουρούνι στο σακί, δηλαδή).
Το τελευταίο, ιδιαίτερα, αποτελεί κόλαφο για τον κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Βασιλάκος δεν ανέφερε –δεν έχω δει όλη του την επιστολή– αν τα άρματα LEO αγοράστηκαν λόγω επιχειρησιακών αναγκών.
Πυρομαχικά αρμάτων LEO
– Πολυσυζητημένη ιστορία, με χρόνο έναρξης το 2003, που έχει ήδη κουράσει. Δεν θα παραθέσω το ιστορικό. Θ' αρχίσω από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ (Ιαν. '08) για προμήθεια πυρομαχικών από ΗΠΑ και Γερμανία, την περίεργη κι ανορθόδοξη ακύρωσή της από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την αναγγελία διεθνούς διαγωνισμού που δεν έγινε ποτέ. Γνωστά τα παρασκήνια και οι πρωταγωνιστές.
– Απλώς προσθέτω ότι το σύγχρονο αυτό άρμα για ν' αποδώσει (με καλό πλήρωμα, βέβαια) απαιτούνται σύγχρονα πυρομαχικά:
lΚινητικής ενέργειας, κατά αρμάτων.
lΧημικής ενέργειας κατά επιθετικών ελικοπτέρων, ραντάρ, αντιαρματικών.
– Θυμίζω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του άρματος δεν είναι το άρμα, αλλά το αντιαρματικό και το επιθετικό ελικόπτερο.
– Όσον αφορά τα λεχθέντα από τον κ. Βασιλάκο, θα είναι πολύ χρήσιμα για τον κ. Βενιζέλο αλλά λείπουν ονόματα και περιπτώσεις. Τότε οι καταγγελίες θα ήσαν πλήρεις και λίαν επωφελείς. Οι γενικότητες ολίγον ωφελούν...
Και ως εκ θαύματος... happy end!
– Δόθηκε εντολή από τον κ. υπουργό (με εισήγηση Α/ΓΕΣ) στη ΓΔΑΕΕ (ελπίζουμε όχι υπόψη του κ. Βασιλάκου) να προχωρήσει στις διαδικασίες άμεσης παραγγελίας 17.000 σύγχρονων βλημάτων DM από τη Γερμανία ενώ, ταυτόχρονα, μείωσε το προϋπολογισθέν ποσόν για την αγορά πυρομαχικών από 440 εκατ. ευρώ στα 220 εκατ. ευρώ, λόγω φτώχειας. Δικαιολογημένα...
– Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούμαι, σχεδιάζεται αμέσως η δεύτερη φάση παραγγελίας και ανάλογων πυρομαχικών χημικής ενέργειας από ΗΠΑ γιατί, όπως προαναφέραμε, το οπλοστάσιο πρέπει να περιλαμβάνει
οπωσδήποτε βλήματα κατάλληλα για αντιμετώπιση ελικοπτέρων και αντιαρματικών που θεωρούνται οι κατ' εξοχήν «φονείς αρμάτων».
– Ψύχρα και παγωμάρα έπεσε στα ακόρεστα λαμόγια που ετοίμαζαν προσφορές-σαβούρες.
– Συγχαρητήρια, κ. Βενιζέλο και κ. Μπεγλίτη.
Το φρόνημα των στελεχών
– Μας έχουν σταλεί αρκετές επιστολές στελεχών που στενάζουν κάτω από τις συνθήκες στις οποίες ενίοτε προστίθενται και οι απάνθρωπες συμπεριφορές διοικητών που ισοπεδώνουν τους υφισταμένους τους. Λόγω ελλείψεων και της ανασφάλειας, επιδεινώνουν περισσότερο τις αντιξοότητες διαβίωσης. Τους έχει διαφύγει το λεγόμενο «πνεύμα μονάδος».
– Δεν θα αναφέρω μονάδες, αλλά θα εστιάσω το σχόλιό μου σήμερα σε μία από αυτές, εγγύς της Ορεστιάδας, όπου το φρόνημα έχει πατώσει ενώ θα έπρεπε να κρατείται, με κάθε τρόπο, σε υψηλό επίπεδο. «Ελεύθερο το εύψυχο και εύψυχο το ελεύθερο», μην το ξεχνάμε.
– Κύριοι υπουργοί, παρακαλώ, αλλάξτε το κλίμα...
– Δεν είναι ανάγκη, νομίζω, να επανέλθω με νούμερα ούτε να πω «βράστε όρυζα»... Εννοείτε τι εννοώ...
Αχ, αυτή η διαφθορά
– Σε πλήρη συντονισμό και συγχορδία εστράφησαν κατά της διαφθοράς οι κ. Παπανδρέου (τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο), Σαμαράς («Καθημερινή», 6-12) και Βενιζέλος, αναγγέλλοντας διάφορα μέτρα. Ο τελευταίος εντόπισε ως γενεσιουργό της αιτία τους αποστράτους-αντιπροσώπους εταιρειών!
– Κανένας, μα κανένας, δεν ανέφερε αυτό που βλέπουν σύμπαντες οι πολίτες, ως όζον κεφάλι του ψαριού. Τη συγκάλυψη ευθυνών των υπουργών με το άρθρο 86 του Συντάγματος.
– Να μην τα βάλουμε και με τα δικά μας παιδιά του σιναφιού...
Τα μαχητικά
– Ο ανταγωνισμός έχει χοντρύνει καίτοι το θέμα υπνώττει, κατά τον κ. Βενιζέλο.
– Οι Γάλλοι κουβάλησαν ολόκληρο αεροπλανοφόρο για να μας επιδείξουν το RAFALE και κάλεσαν, επιλεκτικά, δημοσιογράφους στο πλοίο...
– Εν τω μεταξύ, στη Βραζιλία, που σεβόμενη το κύρος της ως κράτος έκανε διεθνή διαγωνισμό με πρόκληση πνεύματος ανταγωνισμού, είχαμε εκπλήξεις στις τιμές, που τις παρέσυρε προς τα κάτω η τιμή του GRIPEN.
– Δεν υπεισέρχομαι σε τεχνικές αξιολογήσεις και επιχειρησιακές απαιτήσεις που εξετάζονται παράλληλα με την τιμή, η οποία, πώς να το κάνουμε, παίζει ρόλο...
– Ως προς τα «εγχώρια», «βρικόλακες των Καρπαθίων» που είχαν ρουφήξει χρόνια τώρα το αίμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας νομίζουν ότι μπορούν να επανέλθουν πουλώντας στο εξωτερικό εμπειρίες παλαιών connections.
– Αν υπήρχε, που δυστυχώς δεν υπάρχει, μαύρη λίστα (black list) στο υπουργείο,
έπρεπε να είναι καταγεγραμμένοι.
– Τον νου σας, κ. Βενιζέλο και κ. Μπεγλίτη.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης