Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Αλλαγή κλίματος στις ελληνορωσικές σχέσεις - Ενεργός αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών



H αμυντική και στρατιωτικο-βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας θα αποτελέσει έναν από τους πέντε πυλώνες που θα βασιστούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, συμφωνήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ ενωρίτερα σήμερα.

Αμέσως μετά τις συνομιλίες Γ.Παπανδρέου και Σ.Λαβρόφ, το υπουργικό δίδυμο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης υποδέχονταν τον Ρώσο Αξιωματούχο στο Μέγαρο Μουσικής σε μία εκδήλωση του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, στην οποία τιμώμενο πρόσωπο και κύριος ομιλητής ήταν ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου, μετά από συνάντηση μιάμισης ώρας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής (χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο Σωκράτης Κόκκαλης που έφτασε λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία, δυσκολεύθηκε να βρει κάθισμα) με θέμα "Η κατάσταση στην Ευρω-Ατλαντική περιοχή και οι ελληνορωσικές σχέσεις".

Το σημείο της ομιλίας του που ξεχώρισε ήταν η αναφορά του στα σημεία που συμφωνήθηκαν ότι υπάρχουν οι καλύτερες προοπτικές να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας κατά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και οι τομείς αυτοί ήταν η άμυνα, η ενέργεια, ο τουρισμός, η επιστήμη και ο πολιτισμός. Αναφέρθηκε επίσης και στις διαρκώς βελτιούμενες εμπορικές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας. Επίσης συμφωνήθηκε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream.

Αναφορικά με το διεθνές-συλλογικό σύστημα ασφάλειας, τόνισε μεταξύ άλλων: "Σήμερα δεν είναι δυνατόν να αποκτήσεις συλλογική ασφάλεια, χωρίς να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Και δεν μπορείς να εξασφαλίσεις την δική σου ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειας των άλλων. Αυτό είναι επιβεβαιωμένο, αλλά έχει έρθει και η ώρα να υπάρξει και ένα κείμενο συμφωνίας."

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν όλοι οι υπουργοί Άμυνας του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα: Γεράσιμος Αρσένης (ως πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου), Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου και η νυν ηγεσία, όπως προαναφέραμε.

Παράλληλα με τις εξέλίξεις στο διπλωμαρτικό μέτωπο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχουν συμφωνηθεί να υπάρξουν κινήσεις στο θέμα των ΤΟΜΑ BMP-3HEL αλλά και της ενεργοποίησης του πυραυλικού συστήματος S-300PMU1. Δηλαδή να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης βλημάτων-ηλεκτρονικών προκειμένου να υπάρξει επιτέλους η βολή επιχειρησιακής αποδοχής.

Ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος είναι οι δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης Γ.Παπανδρέου και Σ.Λαβρόφ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, που υπογράφεται αυτή η συμφωνία με τον Υπουργό Εξωτεριικών της Ρωσίας, τον κ. Lavrov. Επιβεβαιώνεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και οι άριστες διμερείς μας σχέσεις.
Είχαμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας για την περαιτέρω καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχέσεών μας, από το χώρο της ενέργειας μέχρι το χώρο του πολιτισμού, από το χώρο της περιφερειακής συνεργασίας μέχρι το χώρο της ασφάλειας και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Θα έχουμε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία και χαίρομαι ιδιαιτέρως που είχαμε μια τόσο ζεστή, εγκάρδια και εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Lavrov. Του εύχομαι καλή επιστροφή.

S. LAVROV: Συμμερίζομαι πλήρως τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, για το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, σχεδόν σε όλους τους τομείς που μπορούμε να φανταστούμε, και ακριβώς αυτό επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή του κοινού σχεδίου δράσης, για το 2010 - 2012.
Σήμερα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εμπορική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Βέβαια, η βάση αυτής της συνεργασίας είναι η ενέργεια, αλλά καταλαβαίνουμε και οι δύο ότι πρέπει να δίνουμε σημασία και στα θέματα της συνεργασίας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών και στον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων.
Συζητήσαμε βέβαια και την ανθρωπιστική συνεργασία, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επεξεργαστούμε μια συμφωνία για τα πολιτιστικά θέματα και τα θέματα της επιστήμης, για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς, και υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία της «Κοινωνίας των Πολιτών» των δύο χωρών, για τη συνέχιση του Φόρουμ της «Κοινωνίας των Πολιτών», το Ελληνορωσικό Φόρουμ. Επίσης, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας προς την ελληνική πλευρά για την προσοχή και έμφαση που δίνει στην εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, για εκείνους που θέλουν να τη μάθουν στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για τα διμερή και τα περιφερειακά ζητήματα, στα περισσότερα από αυτά έχουμε τις ίδιες θέσεις και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία εδώ.
Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Παπανδρέου εκ μέρους της ηγεσίας της Ρωσίας, να επισκεφθεί τη χώρα μας στις αρχές του 2010 και, από ό,τι καταλαβαίνω, αυτή την πρόσκληση τη δέχτηκε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μετά χαράς.

S. LAVROV: Σας ευχαριστώ πολύ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα τελειώνει η 2η ημέρα της Υπουργικής συνάντησης του ΟΑΣΕ, θα μπορούσατε παρακαλώ να μας πείτε κάτι για τα προκαταρτικά αποτελέσματα αυτής της Συνόδου; Επίσης για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχει η Ρωσία σε αυτή τη συνεδρίαση ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμα τα χαρτιά;

S. LAVROV: Σε ό,τι αφορά την Υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ, θα ήθελα πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους μας για την τεράστια δουλειά που έχουν κάνει. Έχει ετοιμαστεί ένα σετ συμφωνιών και εγγράφων, αλλά δυστυχώς στον ΟΑΣΕ υπάρχει μια παλιά τακτική, από τα παλιά χρόνια, είναι η τακτική κάποιων τεχνητών διασυνδέσεων και αναφορών.
Τώρα οι συνάδελφοί μου προσπαθούν αυτά τα προβλήματα να τα λύσουν και αν λύσουν αυτά τα προβλήματα, αν ξεπεράσουν αυτή την τακτική των τεχνητών προβλημάτων και διασυνδέσεων, θα εγκριθούν όλα αυτά τα χαρτιά, που είναι πολύ σημαντικά.
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ, κανένας δεν το έχει ακυρώσει. Θα γίνει την Παρασκευή, ελάτε να δούμε τι θα γίνει εκεί. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν μιλήσατε για την ελληνορωσική αυτή συνεργασία, αν την χαρακτηρίσατε σημαντική και στρατηγικής σημασίας. Αν αυτή μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις άλλων χωρών στην ευρύτερη γενικά περιοχή να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα όπως λέμε και αν αυτό είναι μια νέα σελίδα, δηλαδή αν ξεκινάει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, να ευχαριστήσω τον κ. Lavrov και τη ρωσική αντιπροσωπεία για τις προσπάθειες που κάνουν για να φτάσουμε σε μια συναίνεση, σε ένα κοινό κείμενο, σε αυτή τη συνάντηση του ΟΑΣΕ. Μια θετική εξέλιξη, θα είναι θετική για την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης.
Επίσης, εκφράσαμε την κοινή μας βούληση να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο της προσπάθειας, του στόχου μας για τη διασύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στον τομέα της ενέργειας.
Και βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές και, άρα δεν θα έλεγα «νέα σελίδα», αλλά μια ακόμη, καλύτερη σελίδα, είμαι σίγουρος, με τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.
Συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας των λεγόμενων «think tanks», των κέντρων ερευνών μας, γύρω από τη στρατηγική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος, αλλά και η Ευρώπη και ειδικά η περιοχή μας.
Όπως έχουμε πει ότι θα πρέπει και τα παιδιά οικογενειών που έζησαν ή γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα θα έπρεπε να μπορούν να διατηρήσουν αυτό τον πολιτισμό, που είναι πλούτος και για τη χώρα μας. Αυτό δείχνει το μεγάλο εύρος των δυνατοτήτων που έχουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα. Προσβλέπω με ιδιαίτερη χαρά στην συνάντηση με την ρωσική ηγεσία και με τον κ. Medvedev και με τον κ. Putin στη Μόσχα πολύ σύντομα, την επόμενη χρονιά.



Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας των ρωσικών εξοπλισμών
Εκτύπωση E-mail

ImageΟ ισχυρός άνδρας των ρωσικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τους εξοπλισμούς και τις πωλήσεις ρωσικών συστημάτων στο εξωτερικό, Μιχαήλ Δημήτριεφ, έρχεται στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρόκειται την Παρασκευή να έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η επίσκεψη Δημήτριεφ θαν προετοιμάσει την ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ρώσου υπουργού Ανατόλι Σερντιουκόφ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Μόσχα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Έλληνας υπουργός έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση και η επίσκεψή του πιθανότατα θα προηγηθεί εκείνης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Μιχαήλ Δημήτριεφ ανήκει στον εσωτερικό «κλειστό κύκλο» του Κρεμλίνου που αποφασίζει για τις πωλήσεις ρωσικής προηγμένης αμυντικής τεχνολογίας στο εξωτερικό, με τα άλλα μέλη του κύκλου αυτού να είναι ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Άμυνας, Σεργκέϊ Ιβανόφ και ο Σεργκέϊ Τσέμεζοφ πρόεδρος της κοινοπραξίας όλων των στρατηγικών βιομηχανιών (οπλικά συστήματα μεταλλουργίες κλπ) της Ρωσίας.

Στα αντικείμενα της επίσκεψης είναι τα εκκρεμή θέματα (BMP ολοκλήρωση κύριας σύμβασης-3HEL, οι συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης των ZUBR, το έργο για την επιχειρησιακή ένταξη των S-300PMU1 κλπ).

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης