Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Βέτο στην ένταξη της Τουρκίας



Ακόμα μια φορά καταγράφηκε η αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη στην Παλαιά Βουλή η Ένωση για τη Διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 800 άτομα. Μεστές, καίριες και εύστοχες ήταν οι τοποθετήσεις των ομιλητών Γιάννη Μαρίνου, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Νικόλα Τ. Παπαδόπουλου, Σταύρου Λυγερού και Γιώργου Καραμπελιά. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης.

Ταυτόχρονα, σε κυρίαρχες ελίτ και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ σε πολλές χώρες της ΕΕ πρυτανεύουν κυνικές αντιλήψεις και ακολουθείται στάση που μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικός καιροσκοπισμός.

Ο τέως ευρωβουλευτής Γ. Μαρίνος έκανε αναφορά στη διαφορετικότητα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στα πολιτισμικά πρότυπα των οποίων είναι φορέας το Ισλάμ. Επισήμανε ακόμα μια φορά το εμφανές έλλειμμα δημοκρατίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στη σημερινή Τουρκία.

Ο πρώην υπουργός, και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, θύμισε την κομβική σημασία που διαδραμάτισε το «Όχι» του κυπριακού λαού στο Σχέδιο Ανάν και από ποιους κινδύνους διαφύλαξε εκείνη η επιλογή την Κύπρο και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, μέσα σε πληθώρα χειροκροτημάτων, πως η Ελλάδα πρέπει να πάψει να θεωρεί θέσφατο και δεδομένη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον δημοσιογράφο Στ. Λυγερό αναλύθηκε επαρκώς η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό και η απόπειρα αναθεώρησης του υπάρχοντος διεθνούς καθεστώτος στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Υπογράμμισε πως, ακόμα και όσοι -λανθασμένα- συνηγορούν για την ένταξη της Τουρκίας, θα έπρεπε να βάλουν βέτο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις υποχρεώσεις της.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και βουλευτής στην κυπριακή Βουλή Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που ήρθε στην Αθήνα για την εκδήλωση μαζί με την αδελφή του Αναστασία, και καταχειροκροτήθηκε, υπογράμμισε πως η Κύπρος πρέπει, επιτέλους, να βάλει φραγμό στην περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, όσο η πρώτη δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, και αυτό πρέπει να γίνει στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς τόνισε πως η διαπνεόμενη από νεοοθωμανικές αντιλήψεις Τουρκία, αξιοποιώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια, προωθεί τα σχέδιά της για μια περιφερειακή ηγεμονία, που προϋποθέτουν τη δορυφοροποίηση και της Ελλάδας. Όμως τίποτε δεν είναι τελεσίδικα χαμένο, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται ή θα εισέλθουν στην ΕΕ, μπορούν να συγκροτήσουν έναν βαλκανικό πόλο, ικανό να εξισορροπήσει τη νεοοθωμανική Τουρκία.

Αναδείχτηκαν επίσης οι λόγοι που συνηγορούν και που δικαιολογούν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράφτηκαν εκατοντάδες ψηφίσματα της Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, με αίτημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και πρώτα από όλες η δική μας, να απορρίψουν οριστικά την τουρκική υποψηφιότητα.

Εξάλλου την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συγκέντρωση ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα και κατόπιν στην πρεσβεία της Τουρκίας.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης