Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ρώσος βουλευτής με ελληνικές ρίζες στην Κύπρο για επαφές


Συνάντηση με το Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη, είχε χθες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, για συζήτηση προβλημάτων των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής τόσο στα ζητήματα εξεύρεσης εργασίας όσο και στα ζητήματα της επανεκπαίδευσης.
Έγινε, επίσης, ενημέρωση ότι έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα θέματα των κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο έχει σταλεί στο αντίστοιχο Υπουργείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να το μελετήσει. Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει άτομα ποντιακής καταγωγής, τα οποία εργάστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση αναφορικά με τα ζητήματα των ωφελημάτων τους.
Επίσης, συμφωνήθηκε να κωδικοποιηθούν από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία χρειάζεται η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως, για παράδειγμα, στα θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των Ποντίων, λόγω της αυξημένης ανεργίας που υπάρχει τώρα.

Στη βάση των ζητημάτων που θα κωδικοποιηθούν, το Υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει πώς αυτά εντάσσονται στις δράσεις του και σε δράσεις που προωθούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Για το θέμα αυτό έχει εξουσιοδοτηθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να εξετάσει ποιες άλλες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν αναφορικά με αυτό το θέμα.

Συνάντηση με Καρογιάν

Ο κ. Σαββίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Καρογιάν. Το Κυπριακό, οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ρωσίας, αλλά και τα προβλήματα των Ελληνοποντίων που ζουν στην Κύπρο, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ρώσος βουλευτής, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας Ευρώπης Αγγελο Ασλανίδη, καθώς και άλλους αξιωματούχος και συνεργάτες του ΣΑΕ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα των Ελληνοποντίων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, ζητώντας τη συμβολή του κ. Καρογιάν στις προσπάθειες επίλυσής τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το άριστο επίπεδο των οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επισήμανε, επίσης, ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει διαχρονικά σταθερός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Περαιτέρω, ο κ. Καρογιάν τόνισε την κοινή βούληση των δύο χωρών για ακόμα καλύτερο συντονισμό θέσεων και για συνέχιση της συνεργασίας τους προς όφελος των δύο λαών και των δύο Κοινοβουλίων τους.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για την πορεία του κυπριακού προβλήματος, καθώς και τους τρόπους στενότερης συνεργασίας, που μπορούν να προωθηθούν στα διεθνή κοινοβουλευτικά βήματα, όπου συμμετέχουν οι δύο χώρες, προς αμοιβαίο όφελος, περιλαμβανομένης της παραμέτρου του Κυπριακού.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης