Ξηλώνουν την άμυνα της Κύπρου
Το οπλοστάσιο του Αττίλα ενισχύεται συνεχώς και η Κύπρος ζει κάτω από τη διαχρονική τουρκική απειλή. Μπορεί αυτή η ψυχολογική βία να μην είναι ορατή στο προσκήνιο, όμως λειτουργεί και δρα στο υποσυνείδητο. Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας έδωσε, σε επισκέψεις του σε φυλάκια της πρώτης γραμμής, εξωραϊσμένη εικόνα για την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς. Η μείωση στον προϋπολογισμό αμυντικής θωράκισης, είπε, είναι οριακή, και αυτή έγινε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που πλήττει και την κυπριακή οικονομία. Μόνο 5 εκατομμύρια ευρώ στην ουσία είναι η μείωση, είπε χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, επέμεινε, προχωρεί, έστω και αν ακόμη δεν είναι ορατό.
Όσον αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι ως στόχος είναι ζωντανός και για τη μη υλοποίησή του επέκρινε τα κόμματα. Λόγω κρίσης, εξήγησε, απαιτούνται έξοδα για την πρόσληψη κι άλλων μονίμων στελεχών και επιχορηγήσεις για τα μαθήματα που αναγκαστικά θα παρακολουθούν οι στρατεύσιμοι, μέχρι να κληθούν να υπηρετήσουν στη σειρά του χειμώνα. Ο υπουργός Άμυνας έχει αγωνία για την άμυνα του τόπου, όμως διαχειρίζεται το σημερινό χάος στην Εθνική Φρουρά και οφείλει να παλέψει για λύσεις.
Γ. Ομήρου: Να δημιουργηθεί ξανά το Ταμείο Άμυνας
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε στη «Σ» ότι η Επιτροπή Άμυνας δεν αρνήθηκε ποτέ στην εκτελεστική εξουσία την υλοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος. Μάλιστα, η Επιτροπή Άμυνας έχει ισχυρή άποψη, ότι η φορολογία για την άμυνα θα πρέπει να προσανατολίζεται προς το στόχο ακριβώς που ψηφίστηκε. Δηλαδή, στον καλύτερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς. Μια καλή λύση, λέει ο Γιαννάκης Ομήρου, είναι να δημιουργηθεί ξανά το Ταμείο Άμυνας και να πάρουν τα χρήματα αυτά για να ενισχύουν τα δημόσια οικονομικά.
Η Κύπρος ζει πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο συνθήκες. Είναι ημικατεχόμενη από ισχυρή ξένη χώρα και απειλείται το σύνολο της επικράτειάς της με ολική κατάληψη, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Πρώην υπουργοί Άμυνας, ανάμεσά τους ο Φοίβος Κλόκαρης, επισημαίνουν ότι η γεωγραφία της περιοχής επιβάλλει τη συνεχή αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάμεσα σε εστίες κινδύνων πρέπει κάποιος να είναι τρελός ή απίστευτα αφελής να μειώνει την αμυντική του προσπάθεια.
Άλλαξαν οι συσχετισμοί...
Από πολιτικής άποψης τα έξι τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη σημασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, που κρίθηκαν σε εθνικό επίπεδο ως πρωτεύοντες στόχοι.
Η ένταξη από μόνη της στην Ε.Ε θεωρήθηκε ριζοσπαστική πράξη, που αλλάζει τους στρατιωτικοπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πράγματι, παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, οι συσχετισμοί άλλαξαν, αλλά, για να αποδώσουν, πρέπει εμείς οι ίδιοι να συμμετέχουμε ενεργά στον πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε στον Κύπριο ομόλογό του και τους επιτελείς της Εθνικής Φρουράς, ότι το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύεται και να αναπτύσσεται καθημερινά. Η συνθήκη της Λισαβόνας, τους εξήγησε, επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει θεσμοθετημένη στρατιωτική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, προς όφελος μάλιστα και της Ευρωπαϊκής Άμυνας.
Η Κύπρος, αντί να αρπάξει αυτή την ευκαιρία και να προχωρήσει ταχύτατα σε αναβάθμιση των αμυντικών της προγραμμάτων, κάνει τσιγκουνιές εκεί που δεν παίρνει.
Μούδιασμα...
Οι ασκήσεις έχουν συρρικνωθεί, λένε διοικητές των μονάδων, και υπάρχει ένα γενικότερο μούδιασμα σε ό,τι γίνεται. Η φημολογία διάλυσης της Εθνικής Φρουράς, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, έχει κόψει τα πόδια στα μόνιμα στελέχη, που δεν ξέρουν τι ακριβώς θα γίνει και ποιον προσανατολισμό πρέπει να δίνουν στους εκπαιδευομένους.
Η ρήση του Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, αλλά και αρχηγών συνεργαζομένων στην Κυβέρνηση κομμάτων, όπως του Μάριου Καρογιάν, ότι η Εθνική Φουρά θα εκπαιδεύεται και θα αναβαθμίζεται όσο υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα, δεν καθησυχάζει τα στελέχη, που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση. Δηλαδή, διερωτάται ο Φοίβος Κλόκκαρης, με τη λύση του Κυπριακού, αν ποτέ έρθει, η Τουρκία θα μετακομίσει από την περιοχή και οι μηχανισμοί της θα παύσουν να αποτελούν απειλή; Δηλαδή, η τουρκική αεροπορία με αφοπλισμένη Κύπρο θα σταματήσει να βλέπει τον εναέριο χώρο ως δικό της πεδίο... άθλησης; Η ΑΟΖ θα είναι δική μας ή των σκαφών που την επιτηρούν;
Πρώτα οι συνομιλίες...
Είναι όλα αυτά σκληρά ερωτήματα που τέθηκαν και στο Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς απαντήσεις. Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας πηγαίνουν με σβηστές τις μηχανές των εθνικών αισθητηρίων. Πρώτα οι συνομιλίες, λένε, και μετά βλέπουμε αυτά τα θέματα. Προς το παρόν, λαμβάνονται αποφάσεις απλής συντήρησης. Τραγικό λάθος, μέγα σφάλμα, που υποσκάπτει το ηθικό του στρατεύματος και δίνει την αίσθηση ότι ο στρατός μας διαλύεται.
Οι επιτελείς λένε ότι το κύριο όπλο του στρατού είναι το ηθικό και η πίστη στη νίκη. Πού είναι όλα αυτά, ποιος δείχνει στα παιδιά μας τα κατεχόμενα και τους λέει ότι κάποτε μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πίσω από τον Πενταδάκτυλο; Αν ο πεσιμισμός έγινε δόγμα στο στράτευμα, τότε δεν πάμε καλά. Πού είναι οι συμμαχίες, όταν η Ευρώπη μάς καλεί να αναβαθμίσουμε την άμυνα και εμείς εξαρτούμε την αμυντική μας επάρκεια από τις συνομιλίες, επισημαίνουν.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου