Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών


Ας ελπίσουμε ότι η Ιστορία δεν θα επιμερίσει σ’ εμάς την ευθύνη για όσα δεινά συμβούν στο έθνος λόγω του ότι η νέα απαστράπτουσα Μερσεντές δεν θα παρκάρει τελικά έξω από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη. Βλέπετε, υπό την πίεση των δημοσιευμάτων, ο Μ. Καμπάνης έδωσε νέα εντολή να ακυρωθεί η παραλαβή του πολυτελούς αυτοκινήτου που είχε παραγγελθεί για να πλουτίσει τον στόλο της η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ. Στις ΗΠΑ όμως, ως γνωστόν, η προκαταβολή για παραγγελία που ακυρώνεται με υπαιτιότητα του πελάτη, δεν επιστρέφεται… Φαντάζομαι, βέβαια, ότι ούτε ο κ. Μητσιάλης στα Ηνωμένα Έθνη, που είχε υποβάλει το αίτημα για την αγορά νέας λιμουζίνας, ούτε ο Μ. Καμπάνης, που είχε εγκρίνει την αγορά, θα καταβάλουν από την τσέπη τους τη χασούρα... Ας είναι καλά ο κρατικός κορβανάς…

Είχαμε αναφέρει συμπτωματικώς την Ντόχα τις προάλλες, απ’ όπου, όπως μας ενημέρωσαν, ο κ. Παΐζης μεταφέρθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία, και μάλιστα στην πολύ ευαίσθητη Α3 Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων. Την άλλοτε περιζήτητη αυτή θέση ουδείς τη διεκδικούσε τώρα, καθώς –όπως και η Α4– απαιτεί πολλή δουλειά και πολλά μπλεξίματα… Σε ό,τι αφορά την πρεσβεία στην Ντόχα, μετά την αποχώρηση του κ. Παΐζη, παραμένει όχι μόνο ακέφαλη αλλά και σχεδόν... ασώματη, αφού η ελληνική διπλωματική παρουσία εκεί αποτελείται από έναν διοικητικό υπάλληλο όλο κι όλο…

Οι διπλωμάτες, επομένως και η εξωτερική πολιτική, θα είναι ενδεχομένως από τους πρώτους που θα πληγούν από τη φοροκαταιγίδα του οικονομικού επιτελείου. Εάν η μείωση σε ποσοστό 10% επεκταθεί και στο επίδομα «ξενίας και παραστάσεως» ή, ακόμη χειρότερα, εάν επιβληθεί στην Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής σε συνδυασμό με κατάργηση φοροαπαλλαγών, την επόμενη μέρα θα έχουμε μερικές εκατοντάδες αιτήσεις επιστροφής στην Αθήνα από διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό που υπηρετούν σε πρεσβείες μας σε όλον τον κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση, για όσους έχουν γνώση του πράγματος, θα πρέπει να αποδεχθούν οι διπλωμάτες ότι θα ασκούν διπλωματία πουλώντας το... τριάρι της μητέρας τους…

Τις ωραίες ειδήσεις τις τρώει η επικαιρότητα των Χριστουγέννων, εμείς όμως σας τις προσφέρουμε στο πιάτο. Αλλαγές στις κορυφαίες πρεσβείες της χώρας ετοιμάζονται για τους επόμενους μήνες: Ο Χρ. Παναγόπουλος από το διπλωματικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού αναμένεται να αναλάβει το καλοκαίρι την πρεσβεία στην Άγκυρα, με τον Φ. Ξυδά να επιστρέφει στο κέντρο για τα τελευταία ένα δύο χρόνια της θητείας του.
8Ο Δ. Παρασκευόπουλος, από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να έχει αναλάβει την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, με τον Β. Κασκαρέλη να επιστρέφει στην Αθήνα αναζητώντας αντικείμενο ενασχόλησης, εκτός βέβαια εάν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, μια και έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί και ενώ δεν εχρίσθη ευρωβουλευτής της ΝΔ πήρε τριετή παράταση θητείας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από το ισόγειο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο γενικός γραμματέας Ι. Ζέππος δεν θα έβλεπε καθόλου άσχημα τη μετάθεσή του, έστω και με παράταση θητείας, στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη. Μοναδικό «εμπόδιο» είναι η μη συμπλήρωση ούτε καν χρόνου από τη μετάθεση του κ. Μητσιάλη στη θέση αυτή…
-Μπορεί να κάνουμε και λάθος, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδειξε να κινείται πολύ πιο συγκρατημένα από άλλους, όταν «γείωνε» την πρόσκληση του σκοπιανού Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Παπούλιας εξήγησε ότι η επίσκεψη μπορεί να γίνει μόνον αφού επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Τέτοιον όρο δεν ακούσαμε μέχρι στιγμής από κανέναν άλλο, και όχι μόνον αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας έχει δηλώσει ότι θα πάει στα Σκόπια έστω και ως εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, ακόμη και με άλυτο το θέμα της ονομασίας.

Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ανέδειξε ότι το πρόβλημα κύρους και παρουσίας δεν περιορίζεται μόνο στην όχι και τόσο μεγάλη εμβέλεια του κ. Δρούτσα (που όσοι τον γνωρίζουν στο εξωτερικό τον θυμούνται ως νεαρό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου), αλλά και στην περιορισμένη βαρύτητα του λόγου του εκπροσώπου Τύπου. Όπως και να το δει κανείς, δεν είναι η περίπτωση των ανθρώπων που, όταν ομιλούν, οι άλλοι σιωπούν για να τους ακούσουν…

Για να μην ξεχνάμε και το Κυπριακό, το οποίο παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρούν όλοι δεν πάει καθόλου καλά, ο Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε εκτάκτως στην Τουρκία τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον «πρωθυπουργό» Ντερβίς Έρογλου για τον καθορισμό της γραμμής που θα τηρηθεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Έχει τη σημασία της η κίνηση Ερντογάν, καθώς το μόνο που δεν θέλει η Άγκυρα είναι η προεκλογική σύγκρουση Ταλάτ και Έρογλου να υπονομεύσει τους σχεδιασμούς της για λύση στα μέτρα της ή τουλάχιστον για διά παντός απαλλαγή της από τις ευθύνες της στο Κυπριακό.
-Σας εύχομαι κι εγώ καλές γιορτές και καλή χρονιά, με πολλά πολλά εξωφρενικά!

Στο Κάιρο ποιος (ή ποια) θα πάει τελικά;

«Θρίαμβος» για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που πρώτα απ’ όλα φρόντισε να στραφεί προς τη μεριά του Γκόρντον Μπράουν για στήριξη και συμμαχίες. Ήταν μάλιστα τόσο «αποτελεσματική» η συμμαχία Παπανδρέου - Μπράουν και Δρούτσα - Μιλιμπάντ, που η Βρετανία, μόλις σιγουρεύτηκε ότι το κεφάλαιο «Περιβάλλον» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άνοιξε με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέδωσε «αντιδήλωση», με την οποία ενημερώνει τους 26 ότι «διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται από τα μέρη και να μην παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ». Παράλληλα εκφράζει εμμέσως τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούνιο θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις (και με τα Σκόπια), αν και η Ελλάδα έχει δημοσίως και επανειλημμένα δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης