Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Τάγμα Τυφεκιοφόρων Ημιονηγών



Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Η Ντόρα Μπακογιάννη όποια καθήκοντα κι αν της πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς τα αρνήθηκε. Αρνήθηκε να πάει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως αρνήθηκε και να αναλάβει συντονίστρια Παιδείας και Πολιτισμού. Αρνήθηκε ακόμη και τη μισή «σαρδέλα» του Υποδεκανέως, που ως γνωστόν δεν είναι βαθμός αλλά τιμητική διάκριση. Η κ. Μπακογιάννη κατά δήλωση της προτιμάει εν ολίγοις το απλό φανταριλίκι, ήτοι να φυλάει γερμανικό νούμερο και να πηγαίνει αγγαρεία στα μαγειρεία. Πειθαρχία, ταπεινότης και σεμνότης.
Μόνο ο Νικήτας είναι απείθαρχο και ζωηρό αγόρι. Όλο την κοπανάει από τα σύρματα και πάει και σκαρφαλώνει στα βουνά με τα σκουπίδια που στολίζουν την Αθήνα, διώχνει τους αλανιάρηδες γάτους και κάνει δηλώσεις ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος με το άστε ντούα. Δικαίωμα του.
Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών που στήριξαν την κόρη του πατέρα της. Ο Αντώνης απλώς κράτησε τον λόγο του, την μπέσα του και όπως και στην περίπτωση της μαντάμ με τα ευαίσθητα αυτάκια, ορθά τους πρότεινε ρόλο αποδεικνύοντας έμπρακτα την βούληση του για ενότητα. Οι κ. Κεφαλογιάννη και ο Κυριάκος θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν την νομιμοφροσύνη τους, εάν μπορούν να μπουν στην νέα εποχή κάτω από την νέα ηγεσία. Αν πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν; Κάποιοι σίγουρα όχι, αλλά δεν θα έχουν άλλοθι. Στις μέρες μου κοντά στον περίφημο πύργο της Σχολής Αλεξιπτωτιστών έγραφε σε μια πινακίδα: «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΜΕΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ». Ο νοών νοείτο κι όποιος μπερδέψει στο νεοφιλεύθερο μυαλό του τον Αντώνη Σαμαρά με άλλους θα προσγειωθεί απότομα. Εάν επίσης σε οποιαδήποτε εξεταστική ανακύψουν, επίσημα πια, στοιχεία για την εμπλοκή οποιουδήποτε σε μαϊμουδιές, να είσαστε βέβαιοι ότι θα πάνε σπίτι τους μέχρι να καθαρίσουν την θέση τους και ούτε ο Αντώνης, ούτε το κόμμα θα απολογούνται γι’ αυτούς. Δεν το πιστεύω. Είμαι βέβαιος.
Ορισμένοι φίλοι δυσαρεστήθηκαν με τις τελευταίες τοποθετήσεις τομεαρχών στην Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω τι περίμεναν. Μήπως ότι ο Αντώνης θα κάρφωνε το κεφάλι της Ντόρας στο παλούκι, όπως του Βελουχιώτη; Ότι θα έκανε κρατητήρια στο υπόγειο της Ρηγίλλης και θα κάνανε φάλαγγα στο Κυριάκο μαζί με τον Μαρκόπουλο;
Ο πρώτος κανόνας στον πόλεμο είναι ότι δουλεύεις, αγωνίζεσαι, με αυτούς που έχεις. Εξ όσων γνωρίζω δεν αναμένονται νέες αφίξεις στελεχιακού δυναμικού από τον Σείριο, ο Λιακόπουλος δεν μας έχει ενημερώσει σχετικά κι εμείς της ομάδας «ΕΨΙΛΟΝ» είμαστε απασχολημένοι με την Κούφια Γη, οπότε ο Αντώνης, μέχρι το Συνέδριο να αναδείξει νέα στελέχη, γέννημα του κινήματος που τον έφερε στην Προεδρία, πρέπει να τους βάλει ΟΛΟΥΣ να δουλέψουν, αυτούς που έχει. Ενότητα και φανταριλίκι δεν θέλουν; Ε, τους το’ δωσε.
Όλοι οι πρώην υποστηρικτές της Ντόρας δήλωσαν απλοί φαντάροι της παράταξης. Ο Αντώνης λοιπόν είχε δύο επιλογές: Η μία θα ήταν η ίδρυση ενός πειθαρχικού τάγματος, «Τάγμα Τυφεκιοφόρων Ημιονηγών «Κων/νος Μητσοτάκης». Η επανένταξη ενός ικανού αριθμού απλών στρατιωτών της παράταξης με νεοφιλεύθερη αποκλίνουσα συμπεριφορά, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο ο μικρός αλλά γενναίος στρατός μας έχει μεγάλη παράδοση αντίστοιχη αυτής των μεγάλων ευρωπαϊκών στρατών. Η Βέρμαχτ είχε τα Strafbattallionen, εμείς είχαμε Τάγματα Τυφεκιοφόρων Ημιονηγών (κοινώς μουλαράδων), όπου αναμορφώνονταν οι ύποπτοι ιδεολογικώς. Φίλος παλιός κομμουνιστής, τρελλοκομείο πρώτης, μου αφηγήθηκε πως χρεώσανε σ’ αυτόν παιδί της πόλης, που ημίονο είχε δει μόνο σε φωτογραφία, επτά (7) δύστροπα μουλάρια, τα οποία αυτός μια μέρα που κοινώς «σάλταρε» τα έβγαλε μπροστά στο διοικητήριο και τους έδινε παραγγέλματα και τους μοίραζε «φυλακές», γιατί φυσικά αυτά τον «έγραφαν».
Πιθανώς σε κάποιους να άρεσε η ιδέα ενός τάγματος ανεπιθυμήτων, όπου π.χ. η ανδροπρέπεια του Θεόδωρου Σκυλακάκη και η οξυδέρκεια του Θεόδωρου Κασσίμη θα σφυρηλατηθούν ακόμη περισσότερο.
Δεν νομίζω όμως ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού συνάδει με τους καιρούς μας, αν και το θυμικό μου θα γούσταρε πολύ, ως διμοιρίτης, να πω στην πρωϊνή επιθεώρηση την αθάνατη φράση: «Μπακογιάννη, γιατί είσαι αγυάλιστη»;
Υπάρχει λοιπόν κι ο άλλος τρόπος, o ενδεδειγμένος, ο τρόπος του Μαύρου Καβαλάρη και του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. Όταν ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο ασκητής Στρατιώτης του Έθνους, παρέλαβε ως Διοικητής το 5/42 στην Βόρειο Ελλάδα λίγο πριν την εκστρατεία στην Κριμαία, με αντάλλαγμα για την Ελλάδα την εντολή για την Σμύρνη, το 5/42 ήταν ένα μπουρδέλο και μισό ή μάλλον χειρότερο κι από μπουρδέλο, γιατί στα ευαγή αυτά ιδρύματα υπάρχει τάξη και σειρά. Η μονάδα είχε στασιάσει ήδη δύο φορές κι αποτελείτο από βασιλόφρονες ρέμπελους και πρωταθλητές κοπανατζήδες. Την μονάδα αυτή ο Πλαστήρας διοικώντας την με ατσάλινο χέρι, χωρίς να αλλάξει σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ, την μετέτρεψε στην καλύτερη, γενναιότερη και πιο πειθαρχημένη μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Οι έντρομοι Τούρκοι τους αποκαλούσαν «σεϊτάν ασκέρ», στρατό του διαβόλου κι αυτός ο στρατός του διαβόλου, αφού πάτησε στο σβέρκο τον εχθρό, όπου πολέμησε ,στην Κριμαία και στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα στην Μ. Ασία, στην άθλια κατάρρευση συντεταγμένοι και πολεμώντας δια της λόγχης κράτησαν όσο έπρεπε, μέχρι να επιβιβαστούν τα πλήθη των στρατιωτών και των προσφύγων στα πλοία. Ξέρω τι θα πείτε για τον Κυριάκο και τον Γιακουμάτο με φουστανέλα αλλά τώρα μιλάμε σοβαρά.
Όλοι λοιπόν αυτοί, εκλεγμένοι βουλευτές, θα έχουν την μία και μοναδική ευκαιρία που αρνήθηκε η μαντάμ, αφού προεκλογικά πούλαγε φούμαρα για ενότητα. Εκείνη βέβαια όταν έλεγε «απλός στρατιώτης» δεν εννοούσε αυτό ακριβώς που ξέρουμε. Μάλλον εννοούσε εκείνους τους βυσματίες που είχαν στην πρωϊνή αναφορά την ξυνισμένη έκφραση του ξεπεσμένου πρίγκιπα κι όλο τους καμπανιάζανε γιατί «δυσανασχετούσαν» στην εκτέλεση των διαταγών κι ήσαν νωχελικοί γενικώς. Κάποτε κάποιος στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών είχε τιμωρηθεί γιατί είχε «μη προβλεπόμενη φάτσα».
Αν δηλαδή η Ντόρα είχε πει «ναι» κι είχε αναλάβει τομεάρχης, θα σήμαινε ότι ο Αντώνης της εκχωρούσε δικαιώματα, της έκανε «δώρο αυτοϋπονόμευσης» του; Η παράταξη έχει Αρχηγό πανίσχυρο, με ευρεία νομιμοποίηση από την ίδια τη βάση, η οποία δεν έδωσε δεκάρα για τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις προτροπές βουλευτών και δημάρχων. Μην μπερδεύετε το ενωτικό πνεύμα με την ανασφάλεια, την γενναιοψυχία με ανύπαρκτους «συμβιβασμούς». Έχουν όλοι μια ευκαιρία, μόνο μία. Όποιος αποτύχει ή κουνηθεί ανθενωτικά θα δει αστραπιαία την άλλη όψη. Ας είμαστε πιο ψύχραιμοι και λίγο υπομονετικοί. Οι τομεάρχες, όλοι, σαμαρικοί και μη, θα έχουν την ευκαιρία τους να δείξουν πόσο καλοί στρατιώτες είναι. Τα πριν ο Αντώνης τα έσβησε αλλά για τα μετά προειδοποίησε σαφώς. Και σας είπα τι έκανε ο Πλαστήρας στους ριψάσπιδες, τους απείθαρχους και τους δειλούς; Δεν σας είπα…
Δύκτιο21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης