Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«Μόνο για την υφαλοκρηπίδα»

Προφορική πρώτη απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν για εκτενή διμερή διάλογο. Ικανοποίηση Λαβρόφ για τη στάση της Αθήνας στο θέμα του αγωγού και των ρωσικών προτάσεων στον ΟΑΣΕ

Η Ελλάδα ενημέρωσε το πρωί της Τετάρτης ότι η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μαξίμου δεν θα συνδυαστεί με επίσημη απάντηση στην επίστολή Ερντογάν περί εκτενούς διμερούς διαλόγου ώστε να διευθετηθεί το σύνολο των διμερών θεμάτων.


Ωστόσο όπως προέκυψε κατά την συνάντηση του Γ.Παπανδρέου και του Δημ.Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας αποφεύγει να ανοίξει βεβιασμένα πολλά θέματα (και να δώσει επιχειρήματα στην Τουρκία ενόψει της αξιολόγησής της από την ΕΕ), παραμένοντας στην πάγια ελληνική θέση ότι το μόνο διμερές θέμα που υφίσταται είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.


«Μόνο για την υφαλοκρηπίδα»

Ετσι, ο Ελληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής του στο υπουργείο διεμήνυσαν στον κ.Νταβούτογλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη επί του παρόντος να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο μπορεί να υπάρξει σύντομα μία κοινώς αποδεκτή ρύθμιση, ακόμη και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Θετικό κλίμα

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο Δημ.Δρούτσας έκανε λόγο για εξαιρετικό κλίμα και πρόθεση να συνεχιστεί, στο πνεύμα της συνεργασίας το διάστημα 1999-2004.

«Συμφωνήσαμε για μια συνεργασία και των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το πνεύμα συνεργασίας στέλνει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Είναι μήνυμα ειρήνης», τόνισε ο κ. Δρούτσας στην ενημέρωση του Τύπου.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, αλλά μια τέτοια συνάντηση «θα γίνει όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», υπογράμμισε.

Οσον αφορά το χρόνο επίδοσης της απαντητικής επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για επίδειξη καλής θέλησης στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν ήταν αυτό το περιεχόμενο της συζήτησης και ότι η σχετική κουβέντα έγινε στο πνεύμα οι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».

Ικανοποίηση Λαβρόφ

Παπανδρέου και Δρούτσας είχαν εξάλλου αντίστοιχες επαφές και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ, με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη να βρίσκεται στην κορυφή της διμερούς ατζέντας.

Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε αποφασισμένη να «τρέξει» τις διαδικασίες, γεγονός που ικανοποίησε τον κ.Λαβρόφ, όπως δείχνει και η πρόσκληση που απηύθυνε στον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την ρωσική πρωτεύουσα στις αρχές του 2010.

Εξάλλου, προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε και στην πλατφόρμα των ρωσικών προτάσεων στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Επαφές και με τις ΗΠΑ

Το πρωί ο Γ.Παπανδρέου και ο Δημ.Δρούτσας συνάντησαν τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των των ΗΠΑ και συζητήθηκαν σειρά θεμάτων για την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τα δυτικά Βαλκάνια και τις ευρωπαϊκές προοπτικές τους, αλλά και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επί μία ώρα ανέλυσαν τις παραμέτρους μίας μελλοντικής επίσκεψης του Γ.Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, πιθανώς το 2010, με τον Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Αργότερα σήμερα ακολουθεί το «κύριο πιάτο» των διπλωματικών επαφών, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να περνάει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Γ.Παπανδρέου και τον Δημ.Δρούτσα.

Σημειώνεται πάντως ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ αποσαφήνισε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα συνοδευτεί από την επίσημη απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Ερντογάν που επιδιώκει να ανοίξει ελληνοτουρκικό διάλογο επί όλων των διμερών θεμάτων, ενόψει και της κρίσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Παραινέσεις Μιλόσοσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου επανέλαβε την πρόταση για «αναβάθμιση των Γραφείων Συνδέσμου σε επίπεδο πρεσβειών», προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και να διευκολυνθεί η ροή επενδύσεων από την Ελλάδα στα Σκόπια. Πήγε μάλιστα ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς ανέφερε ότι στο μέλλον θα πρέπει «να σκεφτούμε επίσης την υπογραφή μια διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική πλευρά θα τα σκεφτεί σοβαρά και στο μέλλον θα δούμε τί από αυτά είναι εφικτό να γίνει».

Ο κ.Μιλόσοσκι συμφώνησε πάντως ότι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να διαταραχθεί. «Η διαδικασία βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη. Η πρόθεση δεν είναι να υποκαταστήσουμε τη διαδικασία», είπε ο κ. Μιλόσοσκι. Πρόσθεσε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση είναι νέα για τους Έλληνες, αλλά αν φέρνει κάτι νέο για μάς, θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα να υιοθετήσει νέα θέση τον Δεκέμβριο. Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να σκεφθούμε τα πράγματα, τα κέρδη και τις ζημίες, από ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των αποφάσεων».

Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, έκανε έναν παραλληλισμό με τις αντιστάσεις που είχε αντιμετωπίσει -επιτυχώς- η Ελλάδα το 1981. «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει διαφορετική θέση από αυτήν που προτείνει η Κομισιόν. Είχε συμβεί το 1981, που η Κομισιόν είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας».

Οι διμερείς επαφές βοηθούν, δεν υποκαθιστούν

Νωρίτερα και σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές Παπανδρέου - Γκρούεφσκι που έγιναν εκτός του πλαισίου του διαλόγου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ.Δρούτσας αποσαφήνισε στην κρατική τηλεόραση ότι «η μόνη διαδικασία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η διαδικασία του ΟΗΕ. Αυτή είναι, αυτήν στηρίζουμε, σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε τις προσπάθειες». Αποσαφήνισε ωστόσο ότι «απευθείας επαφές με τα Σκόπια όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν την όλη διαδικασία».

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση εξετάζει μία επίσκεψη του ίδιου στη γειτονική χώρα, καθώς «το θεωρούμε θέμα και ένδειξη σοβαρότητας της κυβέρνησης να εξετάζουμε όλα τα θέματα, ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο. Το θέμα, η δυνατότητα μίας επίσκεψης στα Σκόπια, ιδιαίτερα με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, πάντα είναι στο τραπέζι. Το εξετάζουμε και θα δούμε στην πορεία εάν αυτό είναι σκόπιμο, είναι χρήσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Κόκκινη γραμμή για την είσοδο στην ΕΕ

Στη συνέχεια ωστόσο ανέφερε ότι «διαφορετική στάση των Σκοπίων δεν μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να διακρίνουμε, αλλά και πάλι είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εκεί γίνονται οι διαπραγματεύσεις και εκεί θα δούμε πώς θα κυλήσουν, πώς θα πάνε τα πράγματα».

Ούτως ή άλλως όμως, όπως ξεκαθάρισε ο κ.Δρούτσας, «έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε νοείται χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων».

Αλλο ο ΟΑΣΕ, άλλο η ΕΕ

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ασφάλεια στην Ευρώπη θα έπρεπε να συζητείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άλλωστε συνεχώς διευρύνεται και αποκρυσταλλώνει μία κοινή εξωτερική πολιτική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σήμερα «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 κράτη-μέλη, ο ΟΑΣΕ έχει 56 κράτη-μέλη, άρα το εύρος είναι πολύ μεγαλύτερο, καλύπτονται πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικές ιδεολογίες.

Αυτή είναι η μεγάλη αξία του ΟΑΣΕ, γι’ αυτό δίνουμε και εμείς αυτή τη μεγάλη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις. Θεωρούμε, και το θεωρούν αυτό και τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, ότι ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο forum για μια τέτοια συζήτηση και αυτές είναι οι προσπάθειες εδώ. Αλλά το ένα βεβαίως δεν αποκλείει το άλλο» υπογράμμισε.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης