Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Βρετανική ρουκέτα με αντιδήλωση


Φωτογραφία
ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟκαταθέτει σήμερα «αντιδήλωση» κόντρα στο μονομερές πάγωμα των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας. Η αντιδήλωση της Βρετανίας, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα αντανακλά τη δυσφορία του Λονδίνου για την παρείσφρηση, δήθεν, διμερών ζητημάτων στην ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας. Στη δήλωση το Λονδίνο θα σημειώνει ότι πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ της διαδικασίας της Διεύρυνσης, την οποία στηρίζει. Η δήλωση θα διανεμηθεί σήμερα από τους Βρετανούς στα 26 κράτη-μέλη.

>>
Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία ΜίλιμπαντΝταβούτογλου >>Κεραυνοί του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών κατά της Λευκωσίας:

«Σε λίγο δεν θα
έχουμε κεφάλαια να ανοίξουμε» >>Άνοιξε το κεφάλαιο Περιβάλλον, δεν έλειπαν τα παράπονα
Φωτογραφία

ΣΑΡΚΑ
και οστά παίρνει σήμερα η «αντιδήλωση» της Βρετανίας κόντρα στο μονομερές πάγωμα των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η «αντιδήλωση» του Λονδίνου συζητήθηκε χθες σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Μίλιμπαντ-Νταβούτογλου, με πρωτοβουλία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, και όπως συμφωνήθηκε, θα αντανακλά τη δυσφορία του Λονδίνου για την παρείσφρηση διμερών ζητημάτων στην ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας.

Βρετανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε στον «Φ» ότι η δήλωση του Λονδίνου θα εκδοθεί σήμερα και θα διανεμηθεί στα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο Βρετανός διπλωμάτης μας ανέφερε πάντως ότι πρόκειται για μια απλή δήλωση, η οποία περιορίζεται να «ξεκαθαρίσει» τη θέση της Βρετανίας αναφορικά με τη διεύρυνση. Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, ανέφερε ότι θα αντανακλά τα εξής σημεία:

1.
Η Βρετανία στηρίζει τη διεύρυνση και θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ της διαδικασίας.

2.Η Βρετανία θεωρεί ότι διμερή ζητήματα δεν δύνανται να παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας.

3.
Η Βρετανία θεωρεί ότι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Είναι προφανές ότι το Λονδίνο επιχειρεί να ρίξει στα μαλακά τη δήλωση που αναμένεται να κάνει σήμερα. Ωστόσο, οι υποδείξεις ότι διμερή ζητήματα δεν πρέπει να παρακωλύουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υποψηφίων χωρών και ότι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται μεταξύ των μερών, και άρα όχι εντός της Ε.Ε, αντανακλούν εμφανώς την αντίθεση της Βρετανίας στις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ανάλογες αναφορές με αυτές που υποστηρίζει η Βρετανία υπήρχαν στα προσχέδια Συμπερασμάτων της Σουηδικής Προεδρίας. Ωστόσο, απαλείφθηκαν μετά από εμμονή του ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού από το κείμενο που τελικά εγκρίθηκε, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και αποχώρηση του Βρετανού ομολόγου του…
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης