Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ανάβει φωτιά το Κουρδικό και απειλεί να κάψει τον Ερντογάν


Φωτογραφία

ΜΕ ΕΝΑ
σμπάρο τρία τρυγόνια «πέτυχε» το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας:

«Διεθνοποίησε» το Κουρδικό με δυσμενείς όρους για την Τουρκία, αποσταθεροποίησε την κυβέρνηση Ερντογάν και δυναμίτισε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Γίναμε νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων. Τίποτα καλό δεν προμηνύει για τη χώρα αυτή η απόφαση», τόνισε στη Ζαμάν το στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, Μεχμέτ Φιράτ, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για το λουκέτο της Παρασκευής στο φιλοκουρδικό κόμμα DΤΡ. Οι διαδηλώσεις νεαρών Κούρδων και οι συγκρούσεις με την αστυνομία βρίσκονται πλέον στην ημερησία διάταξη και εξελίσσονται σε εξέγερση. Στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Χάκαρι, στο Βαν, αλλά και στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, οι «σκληροί» του ΡΚΚαισθάνονται δικαιωμένοι. «Μετά την αποδυνάμωση των στρατηγών, οι δικαστές απέμειναν το τελευταίο οχυρό του Κεμαλισμού. Έπληξαν την πορεία εκδημοκρατισμού και αμαύρωσαν την εικόνα της Τουρκίας», σχολίασε ο έγκυρος αναλυτής Τσενγκίζ Τσαντάρ.

Η κυβέρνηση δείχνει να χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων, μολονότι επισήμως εμμένει στην ειρηνευτική της πρωτοβουλία για το Κουρδικό. Ο πρόεδρος Γκιουλ κινήθηκε «θεσμικά», αν και υπήρξε ο ίδιος στόχος της κεμαλικής δικαιοσύνης. Δήλωσε πως η απόφαση για το κλείσιμο του DΤΡ «πρέπει να γίνει σεβαστή», χωρίς κιόλας να πανηγυρίζει, όπως οι ηγέτες του κεμαλικού CΗΡ, Ονούρ Εϊμέν και του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Με την αμφιλεγόμενη απόφασή τους, οι 11 συνταγματικοί δικαστές απαγόρευσαν επί μια πενταετία κάθε πολιτική δραστηριότητα σε 37 κορυφαία στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος.

Στον απόηχο των αρνητικών σχολίων από τα όργανα της ΕΕκαι το διεθνή Τύπο, η αντιπρόεδρος του DΤΡ, Εμινέ Αϊνά, ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Το Σάββατο ο «υπό απαγόρευση» πρόεδρός του Αχμέτ Τουρκ, εξήγγειλε αποχή των 19 εναπομεινάντων βουλευτών από τις εργασίες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της ομαδικής παραίτησης. Σε τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού θα στηθούν οπωσδήποτε αναπληρωματικές κάλπες.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης