Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ιδρυση έδρας σε ισχυρό «θινκ τανκ» των ΗΠΑ

«Φωνή» θα αποκτήσει η χώρα μας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής.«Σημαντική ευκαιρία» για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την κατανόηση των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον αποτελεί η ίδρυση της Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε ένα από τα ισχυρότερα αμερικανικά θινκ τανκ, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Βασικό κίνητρο πίσω από την πρωτοβουλία του Ελληνα επιχειρηματία, όπως υπογράμμισε ο ίδιος στο «Εθνος», είναι να αποκτήσει η χώρα μας «φωνή» σε ένα κέντρο μελετών που δείχνει να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής. «Θέλω να φέρω μια ισορροπία», επισημαίνει ο κ. Λαυρεντιάδης, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, για παράδειγμα, η επικράτηση των τουρκικών θέσεων σε εκθέσεις που δημοσιεύει κατά καιρούς το CSIS, τη στιγμή που «η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα» από την όλη διαδικασία στα κέντρα πολιτικής ζύμωσης.

«Η έδρα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα δώσει τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να κατανοήσει σε βάθος τις εξελίξεις στην περιοχή», τόνισε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μέλος του ΔΣ του CSIS, Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι

Παρόντες στην παρουσίαση της Εδρας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Αρίων» του Αστέρα Βουλιαγμένης, ήταν ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μέλος του ΔΣ του κέντρου μελετών, δρ Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ο διευθυντής της Εδρας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Γιάνους Μπουγκάισκι, η ανώτατη ερευνήτρια και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Χέδερ Κόνλεϊ, καθώς και ο ανώτερος σύμβουλος του CSIS Μαρκ Γκρόσμαν.

Χαρακτηρίζοντας τη νέα Εδρα μια «πολλά υποσχόμενη και σημαντική πρωτοβουλία», ο πρώτος διευθυντής της (ένας από τους πλέον καταξιωμένους ειδικούς αναλυτές της Ουάσιγκτον), Γιάνους Μπουγκάισκι, επεσήμανε ότι αναμένεται μεταξύ άλλων να συμβάλει στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο δρ Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στάθηκε στη σημασία που έχει η ίδρυση της νέας Εδρας, στον βαθμό που επιβεβαιώνει την εξέλιξη του CSIS από ένα θινκ τανκ που άλλοτε επικεντρωνόταν στη διαμόρφωση προτάσεων που αφορούσαν αυστηρά την αμερικανική πολιτική σε ένα κέντρο μελετών που σήμερα καλλιεργεί την προώθηση κοινών συμφερόντων μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου με στόχο τη χάραξη κοινών στρατηγικών. Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δρ Λαυρεντιάδης, η Εδρα έχει στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα την περιοχή, να αναβαθμίσει το εύρος και την απήχηση του Προγράμματος Νέων Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών/Ευρώπης του CSIS, να επιμορφώσει τους διαμορφωτές πολιτικής στην Ουάσιγκτον και στην ευρωπαϊκή διπλωματική κοινότητα σε θέματα που επηρεάζουν την περιοχή μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων και εκδόσεων και, τέλος, να διατυπώσει προτάσεις για τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή μας.

Επισημαίνοντας ότι η παρούσα πρωτοβουλία στοχεύει στην αξιοποίηση της θέσης της Ελλάδας, με σκοπό την ανάδειξή της σε «οδηγό» των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή, ο δρ Λαυρεντιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ίδρυση της Εδρας θα ενισχύσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις προωθώντας παράλληλα τον ρόλο της χώρας μας ως «περιφερειακού ηγέτη» όχι μόνο στον χώρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και ως δύναμης πολιτικής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ, ΓΙΑΝΟΥΣ ΜΠΟΥΓΚΑΪΣΚΙ
Τα «ανοικτά μέτωπα» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ποια είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή της νέας Εδρας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κ. Γιάνους Μπουγκάισκι, τα βασικά «ανοιχτά μέτωπα» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έναντι των οποίων καλούνται οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν;

Πρώτον, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος διάσπασης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι «εντυπωσιακές» επισκέψεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων (όπως του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσφατα) δεν αρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση. Οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν προς το παρόν κάποιο σχέδιο για το ζήτημα.

Δεύτερον, η συνεχιζόμενη ένταση στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον Μπουγκάισκι, το Κόσοβο δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε ένα «παγωμένο κράτος», κάτι που θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις στο εσωτερικό του.

Τρίτον, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η μη εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης έχει ως αποτέλεσμα την επ αόριστον αναβολή των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών.

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να προκαλέσει και νέες κοινωνικές ταραχές σε ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα την πολιτική αποσταθεροποίησή της. Παρομοίως, η οικονομική κρίση στην ΕΕ είναι πολύ πιθανόν να παγώσει τα όποια σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης μετά την ένταξη της Κροατίας και της Ισλανδίας, με αποτέλεσμα να χαθεί το κίνητρο των μεταρρυθμίσεων για τις χώρες των Βαλκανίων.

CSΙS-Διακομματικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1962

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, CSIS, είναι ένας διακομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1962 -αρχικά υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν- και εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα θινκ τανκ των ΗΠΑ, με τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής, το οποίο ορίζει επισήμως ως αποστολή του «την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας, προτείνοντας διορατική στρατηγική και λύσεις πολιτικής στους διαμορφωτές αποφάσεων».

Σημερινός πρόεδρος του CSIS είναι ο πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζον Χαμρ, ενώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μεταξύ άλλων ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σαμ Νουν, καθώς και προσωπικότητες όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο επίσης πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ο πρώην υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ Τζορτζ Αργυρός.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Μπρεζίνσκι: Εχει πολλά να προσφέρει η Ελλάδα...

Με την πεποίθηση ότι η «Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει ως «περιφερειακός ηγέτης» στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ ανακοινώθηκε χθες η ίδρυση της «Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο αμερικανικό CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Την παρουσίαση της Εδρας έκανε ο ιδρυτής της, δρ Λαυρεντιάδης, αλλά και ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, που άφησε εποχή ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ τη δεκαετία του 1970, την τελευταία περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο κ. Μπρεζίνσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ίδρυση της Εδρας Λαυρεντιάδη στο CSIS αποτελεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γεγονός, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισης της ΝΑ Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Αμερικανός πολιτικός ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επανακαθόρισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική αλλά τώρα πρέπει και να την εφαρμόσει. Ειδικά για το Ιράν επέμεινε στη διατήρηση των διαπραγματεύσεων «χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα», ενώ για το Αφγανιστάν τάχθηκε υπέρ των πολιτικών λύσεων, με ελαχιστοποίηση του αμερικανικού ρόλου και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας. Για τις χώρες (όπως η Ελλάδα) που δεν στέλνουν περισσότερες δυνάμεις, ο κ. Μπρεζίνσκι πρότεινε π.χ. η Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει και να βοηθήσει τους Αφγανούς αγρότες να σταματήσουν την παραγωγή ναρκωτικών (που διοχετεύεται στις ευρωπαϊκές αγορές) και να τις αντικαταστήσουν από «κανονικές» καλλιέργειες.

Ο κ. Μπρεζίνσκι απέφυγε να αναφερθεί ιδιαιτέρως στη Ρωσία, παρατηρώντας όμως ότι είναι αναγκαία η διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών προς την Ευρώπη και γι' αυτό υποστηρίζει τον μη ρωσικό αγωγό Ναμπούκο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης