Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Αιχμές FRONTEX κατά Τουρκίας - Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουρκικές παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου σε αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης FRΟNTEX.

Σήμερα, το τουρκικό ραντάρ "Ντάτσα" παρενόχλησε δύο φορές το φινλανδικό αεροσκάφος, την ώρα που πετούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου κι εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο πιλότος αγνόησε το σήμα και συνέχισε κανονικά την αποστολή του.

Με δήλωσή του ο εκτελεστικός υποδιευθυντής της FRΟNTEX ξεκαθάρισε πως τα αεροσκάφη της δύναμης επιχειρούν μόνον εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.

...........

«Οσο η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Ευρώπη στο θέμα των λαθρομεταναστών, τόσο το πρόβλημα θα υφίσταται», είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα ο Gil Arias Fernandez, επιχειρησιακός διευθυντής της FRONTEX.


Ο κ. Fernandez υποστήριξε ότι το «κλειδί» στη μείωση της λαθρομετανάστευσης είναι η συνεργασία με τις τρίτες χώρες και επεσήμανε ότι στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου υπογράφηκαν πρωτοκόλλα επανεισδοχής λαθρομεταναστών με τη Λιβύη και τη Σενεγάλη αντίστοιχα, παρατηρήθηκε ραγδαία μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής της FRONTEX απέφυγε να κάνει συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ωστόσο τόνισε πως όσο πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνονται, τόσο μειώνεται ο αριθμός όσων επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Με αυτή τη λογική δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα μέρος των λαθρομεταναστών που θα κατευθύνονταν προς την Ιταλία και την Ισπανία (χώρες που έλαβαν αυστηρότερα μέτρα) να αρχίσει να κινείται προς τη χώρα μας.

Αναφορικά με τις παρενοχλήσεις των πτητικών μέσων της FRONTEX από τα τουρκικά ραντάρ, ο κ. Fernandez δήλωσε απόλυτα βέβαιος ότι ποτέ τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη και ελικόπτερα δεν παραβίασαν με κανέναν τρόπο τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και επικαλέστηκε γι αυτό όλες τις πληροφορίες που διαθέτει η FRONTEX, οι οποίες είναι τόσο οι αναφορές των πιλότων όσο και η αποτύπωση των πτήσεων που εκτελούν.

Οι αναφορές του Λετονού πιλότου, ο οποίος ανέφερε την παρενόχληση που δέχθηκε από τα τουρκικά ραντάρ, καθώς και τα αποδεικτικά της πτήσης που εκτέλεσε έχουν ήδη προωθηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περαιτέρω ενέργειες, υποστήριξε ο κ. Fernandez, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετική με το εάν η συμπεριφορά της Τουρκίας πρόκειται να επηρεάσει την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας πως αυτό είναι πολιτικό θέμα και ο ίδιος μπορεί να απαντήσει μόνο σε επιχειρησιακά θέματα.

Τέλος ο κ. Fernandez παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη λαθρομετανάστευση στην Ευρώπη και στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως η παρουσία δυνάμεων της FRONTEX έχει επιδράσει καταλυτικά στη μείωση της λαθρομετανάστευσης.

Η είσοδος λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα το 2009 μειώθηκε κατά 44% από τα σύνορα με την Τουρκία, κατά 34% από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και κατά 10% από τα σύνορα με την Αλβανία, συγκριτικά με το 2008.

Εντυπωσιακά αυξήθηκε το 2009 ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν να περνούν τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Από 9.500 άτομα που είχαν εντοπιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2008, έφθασαν τα 14.000 το αντίστοιχο διάστημα το 2009.
Έθνος-Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης